Connect with us

Hi, what are you looking for?

thegals.gr – Ειδήσεις και νέα για τη γυναίκα

ΣΧΕΣΕΙΣ

Μήπως η σχέση σου είναι τοξική; Τρία σημάδια που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις

τοξική σχέση

Τη φράση «τοξική σχέση» σίγουρα την έχεις ακούσει. Κι αν δεν έχεις βρεθεί εσύ σε μία (το ευχόμαστε) τότε είναι πολύ πιθανό να έχει βρεθεί η κολλητή σου. Παρ’ όλα αυτά είναι συχνά πολύ δύσκολο να αναγνωρίσουμε πότε μια σχέση καταλήγει τοξική.

Επειδή ακριβώς είναι δύσκολο, συνήθως, αργούμε και να φύγουμε από αυτή. Πώς μπορείς να καταλάβεις αν μία σχέση είναι τοξική και να «σωθείς» γρηγορότερα;

Υπάρχουν τρία βασικά σημάδια, τα οποία μπορείς να διαβάσεις παρακάτω:

Τοξική σχέση- σημάδι 1: Αρνητική κριτική και ενέργεια

Σύμφωνα με τον ερευνητή σχέσεων John Gottman, η κριτική και η περιφρόνηση μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα καταστροφικές για μια ερωτική σχέση. Αν αντιλαμβάνεσαι πως ο σύντροφός σου σε ειρωνεύεται, σε κριτικάρει διαρκώς και σε περιφρονεί, τότε θα ήταν καλό να αναθεωρήσεις τη σχέση σου.

Αν πάλι, νιώθεις πως ακόμα και οι όμορφες στιγμές που περνάτε μαζί δεν έχουν καμία σημασία, αφού αργότερα θα υπερνικήσουν τα αρνητικά συναισθήματα και η αρνητική ενέργεια, τότε μάλλον κάτι δεν λειτουργεί σωστά στον δεσμό σου.

Τοξική σχέση – σημάδι 2: Απομάκρυνση από φίλους και οικογένεια

Πολύ συχνά μέσα σε μια τοξική σχέση αυτός που θέλει να επιβάλει την εξουσία του επιχειρεί να απομονώσει τον άλλον, βάζοντας εμπόδια στην πρόθεσή του να μιλήσει ή να συναντηθεί με φίλους ή δικούς του ανθρώπους.

Αυτό δεν σημαίνει πως απαραίτητα θα μιλά άσχημα για εσένα ή την οικογένεία σου. Είναι πολύ πιθανό να σε κρατά μακριά του με ωραίους τρόπους. Αν για παράδειγμα, είπες πως κανόνισες να βγεις με τις φίλες σου και εκείνος παραπονέθηκε πως το ίδιο βράδυ είχε ετοιμάσει μια μεγάλη έκπληξη ή σκεφτόταν να βγείτε μαζί βόλτα ή οτιδήποτε άλλο για να ακυρώσεις τα σχέδια με τις φίλες και αυτό γίνεται συστηματικά, είναι πιθανό η σχέση σου να είναι τοξική.

Τοξική σχέση – σημάδι 3: Χειριστική συμπεριφορά

«Αυτό το φόρεμα δεν σου ταιριάζει». «Σε αυτή τη δουλειά θα κουράζεσαι πολύ. Δεν κάνει για εσένα». «Το λέω επειδή νοιάζομαι για εσένα». «Γιατί να ποστάρεις φωτογραφία και ποιος σου έκανε Like;». Αν οι παραπάνω φράσεις (και παρόμοιες αυτών) σου είναι οικείες τότε βρίσκεσαι σε μια τοξική σχέση που προσπαθεί να ελέγξει κάθε σου κίνηση και βήμα. Πρόκειται για κεκαλυμμένο ενδιαφέρον, το οποίο στόχο έχει να ορίζει κάθε σου κίνηση – φύγε μακριά.

4 Αποτελεσματικοί Τρόποι Για Να Θέσεις Όρια Στη Σχέση Σου

Αισθάνεσαι πως ήρθε η στιγμή να αρχίσεις να θέτεις τα όρια σου στη σχέση σου; Νιώθεις ότι ο σύντροφός σου ξεπερνά τις γραμμές και μπαίνετε σε έναν φαύλο κύκλο τσακωμών δίχως αίσιο τέλος;

4 αποτελεσματικοί τρόποι για να θέσεις όρια στη σχέση σου

Τότε, σίγουρα αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για εσένα να θέσεις τα δικά σου όρια στη σχέση σου! Πώς θα το πετύχεις; Δίνοντας χρόνο και κόπο! Όσο το εξασκείς, τόσο πιο εύκολο γίνεται στην πορεία. Στην αρχή ίσως σου φανεί δύσκολο, γι΄αυτό θα σου δώσω τα κατάλληλα εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να κάνεις τα πρώτα μικρά-μικρά βήματα.

1. Ο νόμος της σιωπής

Ο νόμος της σιωπής έχει αποδειχθεί σωτήριος! Όταν κάποιος σε βγάζει εκτός ορίων, είναι σημαντικό να μην απαντήσεις εκείνη ακριβώς τη στιγμή, γιατί το πιο πιθανό είναι πως η συζήτηση θα ξεφύγει, χωρίς να έχετε συζητήσει και να έχετε βρει λύση στο πραγματικό πρόβλημα. Γι’ αυτό θα σε συμβούλευα την ώρα της έντασης να ακολουθήσεις την σιωπή και να επανέλθεις αργότερα.

2. Δεν μιλάω από θυμό

Ακολουθώντας το πρώτο βήμα, θα έχεις καταφέρει και το δεύτερο! Να μην μιλάς από θυμό, να μην μιλάς όταν το Εγώ σου κυριεύεται από το συναίσθημα, αλλά να επεξεργαστείς την όλη κατάσταση και να αφήσεις τον Ανώτερο Εαυτό σου να μιλήσει, μόλις ηρεμήσουν οι συνθήκες. Τότε, θα είσαι ψύχραιμη να αναλογιστείς τι ήταν αυτό που δεν σου άρεσε και να το εκφράσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για να βρεθεί η κατάλληλη λύση και να θέσεις τα όρια σου, χωρίς να έχουν ειπωθεί άσχημα λόγια που μπορεί να μην εννοείς.

3. Μπες στο εγώ

Το πιο εύκολο είναι να αρχίσουμε να κατηγορούμε τον άλλο και να του επιρρίπτουμε ευθύνες. Με αυτόν τον τρόπο όμως το μόνο που θα έχουμε κατορθώσει είναι να κατηγορούμε και τον ίδιο μας τον εαυτό, χωρίς φυσικά ουσιαστικό αποτέλεσμα. Μπες στο εγώ και εξέφρασε τα πράγματα όπως εσύ αντιλαμβάνεσαι. Είναι πολύ καλύτερο να διατυπώνεις τις σκέψεις σου με ρήματα που εκφράζουν τον δικό σου ψυχισμό και τη δική σου συναισθηματική κατάσταση, χρησιμοποιώντας λέξεις όπως: Νιώθω ότι, Αισθάνομαι ότι, Πιστεύω ότι.

4. Μίλα στον καθρέφτη

Όπως είπαμε τα όρια θέλουν χρόνο, κόπο και εξάσκηση και φυσικά δεν υπάρχει καλύτερη άσκηση από το να το προετοιμάζεις στον καθρέφτη. Μίλα στον καθρέφτη σου και πες όσα σε ενόχλησαν μιλώντας από το εγώ και χωρίς να μιλάς από τον θυμό. «Νιώθω ότι αυτή η κατάσταση μου δημιουργεί πίεση και αισθάνομαι πως θα ήταν καλύτερα να το διορθώσουμε.» Ακόμα καλύτερο είναι να κάνεις role playing με τον life coacher σου, ο οποίος μπορεί να πάρει τη θέση του συντρόφου σου και να σε βοηθήσει να εκφράσεις όλα όσα αισθάνεσαι.

Εξασκήσου μόνη σου ή με τον δάσκαλο σου που θα σου δώσει όλα τα εργαλεία για να θέσεις τα όρια σου και είμαι σίγουρη πως το μέλλον της σχέσης σου θα αποκτήσει ακόμα πιο στέρεες βάσεις, γιατί οι υγιείς σχέσεις βασίζονται στην ειλικρίνεια και την αυτοεκτίμηση της κάθε μονάδας, για να λειτουργήσει ακόμα πιο αποτελεσματικά ως σύνολο.

Πόσο Διαρκεί Ο Έρωτας Σε Μια Σχέση Τελικά;

Στην αρχή μιας νέας σχέσης, μπορεί να νιώθεις πεταλούδες στο στομάχι και ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος επί γης. Πόσο όμως διαρκεί στα αλήθεια ο έρωτας και πότε μετατρέπεται σε αγάπη; Πότε συνειδητοποιούμε ότι είμαστε πραγματικά ερωτευμένοι και πόσος χρόνος χρειάζεται για να συμβεί το «μοιραίο»;

Πόσο διαρκεί ο έρωτας σε μια σχέση τελικά;

Έρωτας: Πόσος χρόνος χρειάζεται για να ερωτευτείς;

Σύμφωνα με σχετική έρευνα, οι άνδρες χρειάζονται κατά μέσο όρο 88 ημέρες (περίπου τρεις μήνες) για να δηλώσουν ερωτευμένοι, ενώ οι γυναίκες χρειάζονται κατά μέσο όρο 134 ημέρες (τεσσερισήμισι μήνες). Η ίδια έρευνα επίσης σημειώνει ότι το 39% των ανδρών λέει «σ’ αγαπώ» μέσα σε ένα μήνα μετά τη σχέση με κάποιον. Το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες  φτάνει μόλις το 23%.

Άλλη μελέτη, η οποία ερευνούσε μικρές ομάδες προπτυχιακών φοιτητών βρήκε παρόμοια αποτελέσματα. Κατά μέσο όρο:

  • Οι άντρες σκέφτονται να ομολογήσουν τον έρωτά τους 97 ημέρες (λίγο περισσότερο από τρεις μήνες) σε μια νέα σχέση.
  • Οι γυναίκες σκέφτονται να ομολογήσουν τον έρωτά τους 149 ημέρες (περίπου πέντε μήνες) σε μια νέα σχέση.
  • Οι άντρες πιστεύουν ότι είναι αποδεκτό να νιώσουν αγάπη μετά από ένα μήνα σε μια σχέση.
  • Οι γυναίκες πιστεύουν ότι είναι αποδεκτό να νιώσουν αγάπη μετά από έξι μήνες σε μια σχέση.

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν πως ο καθένας έχει τους δικούς τους χρόνους. Μερικοί άνθρωποι περιμένουν πολύ περισσότερο για να πουν «σ’ αγαπώ», ενώ άλλοι ορκίζονται ότι έχουν βιώσει κεραυνοβόλο έρωτα. Όπως με τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, έτσι και στον έρωτα, τα πάντα εξαρτώνται από το άτομο και τις περιστάσεις.

Παράδειγμα: Μια έρευνα του 2018 σε 1.000 Βρετανούς άντρες και γυναίκες, διαπίστωσε ότι ενώ περισσότεροι από τους μισούς από τους συμμετέχοντες, χρειάζονται πάνω από τρεις μήνες για να πουν «σ’ αγαπώ», το 32% των γυναικών και το 29% των ανδρών το λένε σε διάστημα από 1 έως 3 μήνες. Ταυτόχρονα το 10% των γυναικών και το 14% των ανδρών λένε «σ’ αγαπώ» σε μόλις μία έως τέσσερις εβδομάδες.

Υπάρχει ο έρωτας με την πρώτη ματιά;

Έρευνα του 2017 έδειξε ότι το 72% των ανδρών και το 61% των γυναικών πιστεύουν στον έρωτα με την πρώτη ματιά και μια μελέτη του 2004 βρήκε ότι περίπου το ένα τρίτο των Αμερικανών δηλώνουν ότι το έχουν βιώσει προσωπικά.

Υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που υποστηρίζουν την ιδέα: Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να αποφασίζουν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα αν ενδιαφέρονται ρομαντικά για κάποιον, και νευρολογικά μιλώντας, χρειάζεται μόλις το 1/5 του δευτερολέπτου για να πυροδοτηθεί η νευροχημική αντίδραση που σχετίζεται με τα συναισθήματα αγάπης.

Αλλά άλλες έρευνες, απορρίπτουν τη θεωρία του «κεραυνοβόλου έρωτα». Μια μελέτη του 2017, ενορχήστρωσε μια σειρά από πρώτες συναντήσεις μεταξύ ανύπαντρων αγνώστων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα συναισθήματα της στιγμιαίας έλξης, μπορούν πράγματι να συμβούν σε μια πρώτη συνάντηση. Μερικοί άνθρωποι περιέγραψαν αυτά τα συναισθήματα ως «έρωτα με την πρώτη ματιά». Ωστόσο, αυτοί οι άνθρωποι δεν ανέφεραν συναισθήματα οικειότητας, πάθους και δέσμευσης ως μέρος της εμπειρίας τους. Ο κύριος προγνωστικός παράγοντας μιας εμπειρίας «έρωτα με την πρώτη ματιά» ήταν να βρεις το άλλο άτομο σωματικά ελκυστικό.

Με άλλα λόγια, η ρομαντική αγάπη συνήθως δεν μπορεί να συμβεί με την πρώτη ματιά. Μπορεί να υπάρχει μια ισχυρή έλξη με την πρώτη ματιά, αλλά η ρομαντική αγάπη για κάποιον, απαιτεί την πληρότητα του χαρακτήρα του.

Τα στάδια του έρωτα

Υπάρχουν τρία στάδια στην ανάπτυξη της ρομαντικής αγάπης, σύμφωνα με τη συμπεριφορική ανθρωπολόγο Helen Fisher, Ph.D.:

  • Λαγνεία: Έντονη σωματική και σεξουαλική έλξη
  • Έλξη: Έντονη έλξη για κάποιο το άτομο, το σκέφτεσαι συνεχώς, θέλεις να είσαι κοντά του όλη την ώρα και νιώθεις ένα μείγμα ηλεκτρισμού και νευρικότητας όταν είστε μαζί.
  • Προσκόλληση: Αισθάνεσαι ασφαλής και κοντά στον/στη σύντροφό σας, με συναισθήματα βαθιάς στοργής, εμπιστοσύνης και ικανοποίησης.

Η αγάπη μπορεί να θεωρηθεί ότι συνδυάζονται και τα τρία στοιχεία.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΖΩΔΙΑ

Πώς ερωτεύεται ένας άντρας Λέων. Πολύ καλή ερώτηση. Γιατί είναι μυστήριοι αυτοί οι τύποι. Γιατί έχουν αυτό το γόητρο που πάντα σε βάζει σε...

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να τον κάνω να με θέλει; Τι μήνυμα να του στείλω για να μην με αφήσει στο… διαβάστηκε; Τι πραγματικά θέλει ένας άντρας...

CELEBRITIES

Ο Κωνσταντίνος Βασάλος λέει bye bye στον Άγιο Δομίνικο! Δες τι συμβαίνει… Το Survivor All Star φθάνει σιγά σιγά στο τέλος του αφού απέχουμε...

ΟΜΟΡΦΙΑ

DIY συνταγή για ενυδατικό λάδι σώματος που θα δώσει τη χαμένη λάμψη ξανά στην επιδερμίδα σου. Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως με το αλάτι της...