Η αυτοπεποίθηση είναι ένα θετικό χαρακτηριστικό του ανθρώπου, το οποίο τον βοηθά στην καθημερινότητά του τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο.
Ο τρόπος που περπατάμε, που ντυνόμαστε, που κινούμαστε, αλλά και ο τρόπος που μιλάμε αποδεικνύουν το πόσο σίγουρες νιώθουμε για τον εαυτό μας σε κάθε περίπτωση.
Όπως ακριβώς υπάρχουν συγκεκριμένα ρούχα ή κινήσεις που πρέπει να κάνουμε, έτσι υπάρχουν και συγκεκριμένες λέξεις που μπορούμε να χρησιμοποιούμε ή να αποφεύγουμε, αν θέλουμε να εκπέμπουμε αυτοπεποίθηση.
Αν, λοιπόν, στόχος είναι να είμαστε δυναμικές και να πιστεύουμε στον εαυτό μας, ας ξεκινήσουμε από το λεξιλόγιό μας. Διάβασε παρακάτω τρεις λέξεις που δείχνουν έλλειψη αυτοπεποίθησης και σκέψου δύο φορές πριν της χρησιμοποιήσεις ξανά.
Οι λέξεις «συνήθως» και «συχνά»
Ειδικά σε επαγγελματικές συζητήσεις δείχνουν δισταγμό και αναποφασιστικότητα. Φαίνεσαι αβέβαιη για όσα λες και προετοιμάζεις το έδαφος για το λάθος. Προσπάθησε να γνωρίζεις καλά για ποιο πράγμα μιλάς και απέφυγε εκφράσεις που δείχνουν αμφιβολία.
Το ρήμα «νομίζω»
Χρησιμοποίησε καλύτερα το «πιστεύω», διότι με αυτόν τον τρόπο θα δείχνεις σιγουριά και όχι αδυναμία. Ακόμα και αν δεν είσαι απόλυτα σίγουρη για κάτι, ο άλλος δεν χρειάζεται να καταλάβει το άγχος σου.
Το μόριο «ίσως»
Όπως και τα παραπάνω, έτσι και αυτό, δείχνει αμφιβολία και σε κάνει να φαίνεσαι λιγότερο αποφασιστική και δυναμική για τα λεγόμενα σου. Προτίμησε καλύτερα την προτροπή και πες, για παράδειγμα, «Θα ήταν μια καλή ιδέα να…», αντί να πεις «Ίσως αν κάναμε…».
Πως Μια Γαλλίδα Φροντίζει Τον Εαυτό Της
Πλέον ξοδεύουμε χρήματα σε αρωματικά κεριά, matcha lattes και κινόα. Στο Instagram μοιραζόμαστε φωτογραφίες με not filter με τον να δείχνουμε την χαλάρωση του σώματος σε κοινή θέα, κάτι που ξεκίνησαν οι διάσημες bloggers.
Συμφωνούμε με όλα τα παραπάνω και πιστεύουμε πως είναι πολύ σημαντικά και προωθούν νέες ιδέες όσον αφορά στο body-positive κίνημα και την υγεία γενικότερα, αυτό που ίσως δεν ήξερες είναι πως η έννοια του self-care είναι σχεδόν… άκυρη μέσα στην παριζιάνικη κουλτούρα.
Οι Γαλλίδες δεν ξοδεύουν περιουσίες για personal training ούτε μαγειρεύουν στο repeat την τελευταία τάση στo healthy eating. Ο τρόπος που οι Γαλλίδες φροντίζουν τους εαυτούς τους είναι απλός, ιδιωτικός και δεν ένεχει καμία on trend προσέγγιση. Αξίζει να μάθεις περισσότερες λεπτομέρειες, χωρίς απαραίτητα να θέλεις να αλλάξεις τον τρόπο που φροντίζεις εσύ τον εαυτό σου – ελπίζουμε πως το κάνεις, έτσι κι αλλιώς.
1. Ενδίδουν τακτικά σε ό,τι τις ικανοποιεί
Δεν επιλέγουν το φαγητό τους με βάση τα άρθρα που διαβάζουν στα περιοδικά. Μία Γαλλίδα δε φοβάται να πιει ένα ποτήρι κρασί με το μεσημεριανό της ή να φάει ένα εκλαίρ μετά το γραφείο, πολύ απλά, επειδή το θέλει. Ακριβώς, επειδή δεν “πολεμά” ενάντια στις λιγούρες της, σπάνια θα συναντήσεις μια Γαλλίδα να το παρακάνει με το φαγητό. Απολαμβάνει κάθε μπουκιά και δε μισεί τον εαυτό της, όταν ενδώσει σε κάτι με πολλές… θερμίδες.
2. Αποδέχονται τις ατέλειες τους και δεν προσπαθούν να τις αλλάξουν
Όλες οι γυναίκες έχουμε ανασφάλειες. Ωστόσο, υπάρχει διαφορά στο πώς τις διαχειριζόμαστε. Για παράδειγμα, αν μία Γαλλίδα έχει κενό στα δόντια, αντί να βάλει σιδεράκια, θα αναδείξει το κενό στα δόντια σαν το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν και άλλες γυναίκες που λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Η Βρετανίδα Georgia May Jagger ή η Αμερικανίδα Lautton έγιναν διάσημες εξαιτίας του κενού στα δόντια που επέλεξαν να μη διορθώσουν. Και πολύ καλά έκαναν.
3. Φορούν ό,τι τις κάνει να αισθάνονται όμορφα
Δεν είναι τυχαίο που οι Γαλλίδες φημίζονται για το στυλ τους και είναι φυσικές trend-setters. Εκείνες ξέρουν τι τους πηγαίνει και παραμένουν πιστές σε αυτό, ανανεώνοντας την γκαρνταρόμπα τους μόνο με αυτά τα συγκεκριμένα items. Οι τάσεις εκτιμώνται, αλλά ενσωματώνονται στο προσωπικό στυλ της Γαλλίδας, εφόσον ανταποκρίνονται πράγματι στην αισθητική της.
4. Είναι επιλεκτικές με τις φιλίες τους
Είναι αλήθεια πως οι Γαλλίδες δε χαμογελούν εύκολα στους ξένους ούτε δημιουργούν γρήγορα φιλίες με όποιον συναντούν. Δεν προσποιούνται ποτέ πως συμπαθούν κάποιον από ευγένεια, ενώ το να έχουν από… κοντά τους “εχθρούς” τους φαντάζει γελοίο. Αντιθέτως, βρίσκουν φίλους που τους κάνουν “κλικ” και παραμένουν πιστές σε εκείνους, βάζοντας όλο το χρόνο και την ενέργεια που χρειάζεται για να εμπλουτίσουν αυτές τις σχέσεις με εμπειρίες.
5. Εκτιμούν τα μικρά πράγματα
Υπάρχει λόγος που η γαλλική ρουτίνα ομορφιάς περιορίζεται σε ενυδατική κρέμα, μάσκαρα και κόκκινο κραγιόν. Οι Γαλλίδες ανακαλύπτουν την ομορφιά στην απλότητα. Ένα ακόμα παράδειγμα είναι τα μικρά αλλά νόστιμα γεύματα τους. Οι Παριζιάνες βρίσκουν χαρά στις μικρές λεπτομέρειες: ένα φλιτζάνι εσπρέσο, ένα μπουκέτο λουλούδια, ένα ζεστό κρουασάν.
Οι Κρίσεις Πανικού Είναι Μια Μάχη Με Τον Ίδιο Σου Τον Εαυτό
Οι κρίσεις πανικού μπορούν να καθορίσουν τη ζωή σου και την ψυχολογία σου.
Μια στιγμή αρκεί για να πυροδοτήσει στο μυαλό σου πλήθος αρνητικών συναισθημάτων, άρα και τις κρίσεις πανικού. Η κρίση πανικού ανήκει στις μάχες που οι περισσότεροι καλούνται να δώσουν έστω και μια φορά στη ζωή τους. Είναι επίπονη η διαδικασία για να βγει κανείς από τον λαβύρινθο των κρίσεων πανικού.
Οι κρίσεις πανικοί είναι μια ατέρμονη μάχη που πρέπει να δώσεις με τον ίδιο σου τον εαυτό.
Αν καταφέρεις και τις αντιμετωπίσεις, τότε σημαίνει πως έχεις αποδεχθεί τις αδυναμίες σου και θέλεις να τις ξεπεράσεις. Διαφορετικά, μαθαίνεις να ζεις με αυτές, το οποίο δεν είναι εύκολο.
Σύμφωνα με την ψυχολόγο Σιένα Παπαδάκη, η οποία έχει εξειδίκευση στη γνωσιακή ψυχολογία, οι κρίσεις πανικού μια από τις συχνότερες διαταραχές άγχους στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, το 15% των ανθρώπων έχει αντιμετωπίσει έστω μία κρίση πανικού. Επίσης, το 5% από αυτούς αποκτά τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του διαταραχή κρίσης πανικού.
Ποια είναι η διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στις κρίσεις πανικού και την διαταραχή κρίσης πανικού;
Η κρίση πανικού μπορεί να συμβεί σε όλους χωρίς εξαιρέσεις. Δε χρειάζεται να έχεις κάποιο συγκεκριμένο ψυχολογικό προφίλ ή κάποια αγχώδης διαταραχή. Δεν είναι λίγες οι φορές που άνθρωποι ήρθαν αντιμέτωποι με κρίσεις όταν έχουν έντονο άγχος στη ζωή τους.
Μια κρίση πανικού εμφανίζεται τις μέρες που βιώνεις έντονο άγχος
Αυτό είναι φυσιολογικό με βάση πάντα τη φυσιολογία του σώματος, αφού συμβαίνει στο μυαλό του πάσχοντος ατόμου ένας φαύλος κύκλος. Από την άλλη πλευρά, αν οι κρίσεις προκύπτουν από το άγχος σου μην πάθεις κρίσεις πανικού, τότε μιλάμε για διαταραχές κρίσης πανικού.
Σίγουρα οι κρίσεις πανικού δεν έχουν ηλικία
Ωστόσο, εμφανίζονται κατά κύριο λόγο τους καλοκαιρινούς μήνες, διότι εκείνη την εποχή αυξάνεται η ζέστη και η καρδιακοί παλμοί του ατόμου. Το κάπνισμα και η καφεΐνη αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης μιας κρίσης πανικού.
Πώς μπορείς να αναγνωρίσεις τα συμπτώματα μιας κρίσης πανικού
Yπάρχουν πάνω από είκοσι συμπτώματα μιας κρίσης πανικού, τα οποία διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Για παράδειγμα μπορεί κάποιος να εμφανίζει μονάχα πέντε από αυτά. Τα πιο χαρακτηριστικά όμως είναι: ταχυπαλμία, εφίδρωση,τρέμουλο, εξάψεις, ρίγη, κόμπος στο στομάχι, κοκκίνισμα, πονοκέφαλος, ζάλη, ξηροστομία, αίσθημα ανάγκης για ούρηση, μούδιασμα στα άκρα, ναυτία, αίσθημα λιποθυμίας, κόμπος στο στομάχι, δυσκολία κατάποσης,αίσθημα τρόμου ή θανάτου και δυσκολία στην αναπνοή.
Τα συναισθήματα που περνούν από τον πάσχοντα είναι ποικίλα
Ο φόβος είναι το κυρίαρχο συναίσθημα του ανθρώπου που παθαίνει κρίσεις πανικού. Ακόμη και το πιο ασήμαντο γεγονός μπορεί να προκαλέσει τρόμο και να ξεκινήσει ο εγκέφαλος του μια διαδικασία να φοβάται ακόμη και να ζήσεις.
Χάνει κάθε νόημα μέσα στη ζωή και βυθίζεται σε μια απελπισία χωρίς τέλος, νιώθει ανήμπορος και πως χάνει κάθε έλεγχο της ζωής του . Το άτομο που βιώνει τις κρίσεις πανικού αγχώνεται για την κάθε λεπτομέρεια σχετικά με τη ζωή του και την υγεία του.
Η μοναδική σκέψη που κάνει είναι το πώς θα επιβιώσει, πώς θα σώσει τον εαυτό του από το θάνατο. Είναι αυτό που λέμε πως όταν νοσεί η ψυχή, νοσεί και το σώμα, γιατί όλα βρίσκονται στο μυαλό. Ο πάσχων όμως, αυτό εκείνη την περίοδο δε μπορεί να το κατανοήσει, γιατί δεν ελέγχει τις σκέψεις του. Εκεί αρχίζουν να εμφανίζονται τα συμπτώματα. Όσο συνεχίζουν τα συμπτώματα τόσο πιο πολύ αγχώνεται για την υγεία του.
Oι κρίσεις πανικού είναι μια διαδικασία ενός φαύλου κύκλου και γι’αυτό όσο το αφήνει τόσο χειροτερεύει.
Όσοι παθαίνει κανείς κρίσεις πανικού, τότε το άτομο φτάνει σε σημείο να λιποθυμά. Αυτό είναι το σημείο που είναι αναγκαία η φαρμακευτική αγωγή.
Σύμφωνα με την ψυχολόγο, τα Xanax πρέπει να προσπαθεί κανείς να τα αποφύγει, διότι μετά τους έξι μήνες γίνονται εθιστικά. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση τα φάρμακα να αντικαταστήσουν την ψυχοθεραπεία, αλλά να λειτουργήσουν συνδυαστικά με αυτήν.
Μέσα από τις κρίσεις πανικού καταλαβαίνεις πως δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από την υγεία και την ίδια τη ζωή. Γι’αυτό γέμισε τη ζωή σου με γνώσεις, εμπειρίες, ταξίδια ,αγάπη και κυρίως γέλιο.
Τέλος, πες ένα «ευχαριστώ» στις κρίσεις πανικού γιατί σε κάνουν πιο δυνατό.