Connect with us

Hi, what are you looking for?

thegals.gr – Ειδήσεις και νέα για τη γυναίκα

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σπιτική μαρμελάδα φράουλα – Συνταγή με τρία μόλις υλικά

φράουλα
Photo by jonathan ocampo on Unsplash

Τι υλικά χρειάζεσαι για να φτιάξεις τη δική σου σπιτική μαρμελάδα φράουλα;

Η εποχή της φράουλας είναι εδώ και ο καλύτερος τρόπος να την απολαύσουμε – πέρα από φρέσκια- είναι σε μαρμελάδα. Κι αν νομίζεις πως το να φτιάξεις μαρμελάδα απαιτεί ατελείωτες ώρες, πολλά υλικά και τεράστια υπομονή, σου έχουμε καλά νέα.

Η συνταγή που σου παρουσιάζουμε είναι απλή, γρήγορη και γίνεται μόλις τρία υλικά – ε, και λιγάκι προσοχή στην ένταση της φωτιάς.

Πώς μπορείς να την καταναλώσεις; Σε φρέσκο ψωμί, συνοδευτικό στο γιαούρτι σου ή τα pancakes, ακόμα και σκέτη ως γλυκό του κουταλιού ή μέσα σε ένα δροσιστικό smoothie. Όσο για το πόσο μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο σου; Μέχρι και τρεις μήνες, κλεισμένη, όμως σε αεροστεγές δοχείο.

Υλικά για τη μαρμελάδα:

1 κιλό φράουλες

1 κιλό ζάχαρη

½ χυμός λεμόνι

Πώς θα τη φτιάξεις:

Πλύνε πολύ καλά τις φράουλες και αφαίρεσαι τα κοτσάνια. Στη συνέχεια, κόψε στα δύο τις φράουλες και τοποθέτησέ τις στην κατσαρόλα σου. Πρόσθεσε τη ζάχαρη και τον χυμό λεμόνι. Βράσε σε μέτρια προς υψηλή φωτιά τις φράουλες μέχρι να πάρουν την πρώτη βράση.  Στη συνέχεια, χαμήλωσε την ένταση της φωτιάς και άφησε να σιγοβράσουν για 30 λεπτά. Ανέβασε πάλι τη φωτιά στο μέτριο μέχρι να βράσει ο ζωμός, μείωσε ξανά και άφησε να σιγοβράσουν για ακόμα 10 λεπτά.

Όσο η μαρμελάδα είναι ζεστή μετάφερέ τη σε αποστυρωμένα, ζεστά βάζα και κλείσε τα καλά. Γύρισε ανάποδα τα βάζα και άφησέ τα να κρυώσουν. Τέλος, μετάφερέ τα στο ψυγείο.

Πώς θα πλύνεις σωστά τις φράουλες

Μέχρι τώρα έπλενες τις φράουλες με άφθονο νερό. Ωστόσο, σύμφωνα με διατροφολόγους και ειδικούς δεν θα πρέπει να μένεις μόνο σε αυτό, καθώς στο φρούτο ζουν πολλοί μικροοργανισμοί.

Ο καλύτερος τρόπος είναι αυτός που περιλαμβάνει το χοντρό αλάτι. Τι πρέπει να κάνεις:

Σε μία κούπα νερό, ρίξε μία κουταλιά χοντρό αλάτι (αν δεν έχεις και το απλό αρκεί) και ανακάτεψε καλά. Βάλε τις φράουλες σε ένα μπολ και ρίξε από πάνω το αλατόνερο. Άφησέ τις για λίγα λεπτά και ξέπλυνε με πολύ νερό.

Μπορείς αν θες να χρησιμοποιήσεις και ξύδι, αλλά υπάρχει πιθανότητα έτσι να αλλοιωθεί η γεύση του φρούτου.

Πώς να διατηρήσεις τις φράουλες στο ψυγείο

Το μυστικό της σωστής συντήρησης στο ψυγείο κρύβεται στο να τις αποθηκεύσουμε όπως ακριβώς τις αγοράσαμε, με το κεσεδάκι τους, χωρίς να τις κόψουμε ή να τις πλύνουμε. Το πλύσιμο τις εκθέτει σε υγρασία, η οποία ευνοεί την ανάπτυξη μούχλας. Γι’ αυτό τις πλένουμε με νερό μόνο όταν πρόκειται να τις φάμε.

Βέβαια, να έχετε υπόψη ότι αν τις αφήσετε στο κεσεδάκι τους πολλές ημέρες, η μούχλα που μπορεί να εμφανιστεί στη μία φράουλα θα εξαπλωθεί γρήγορα και στις υπόλοιπες με τις οποίες βρίσκεται σε επαφή.

Οι ειδικοί λένε ότι οι φράουλες μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο έως και 7 ημέρες αλλά σίγουρα τις πρώτες μέρες θα είναι πιο φρέσκες και ενδεχομένως πιο νόστιμες.

Πώς να διατηρήσεις τις φράουλες στην κατάψυξη

Αν θέλουμε να διατηρήσουμε τις φράουλες για μήνες προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουμε σε συνταγές ή ροφήματα όπως smoothies ή παγωμένα κοκτέιλ, μπορούμε να τις αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη. Μπορεί να μην είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος, αφού όπως είπαμε είναι καλύτερο να καταναλώνουμε τα φρούτα στην εποχή τους, αλλά τουλάχιστον θα μπορέσουμε να τις απολαμβάνουμε χωρίς πολλές τύψεις και άλλους μήνες του χρόνου.

Τις τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι στον νεροχύτη και τις πλένουμε καλά αφήνοντας να τρέξει αρκετό κρύο νερό. Έπειτα, τις αφήνουμε να στραγγίξουν και στη συνέχεια, τις μεταφέρουμε σε έναν δίσκο στον οποίο έχουμε βάλει χαρτί κουζίνας το οποίο θα τραβήξει τα υγρά τους. Μόλις στεγνώσουν, αφαιρούμε με ένα μαχαίρι το κοτσάνι τους και τις κόβουμε στη μέση ή στα τέσσερα, κατά βούληση. Αν θέλουμε, μπορούμε να τις αφήσουμε και ολόκληρες.

Βάζουμε τις φράουλες σε ένα ταψί με λαδόκολλα, απλώνοντάς τες έτσι ώστε να μην ακουμπούν η μία την άλλη. Έπειτα, τοποθετούμε το ταψί στην κατάψυξη για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να παγώσουν. Μόλις παγώσουν, τις βάζουμε σε ένα αεροστεγές δοχείο ή σε μια σακούλα κατάψυξης, την οποία πιέζουμε με τρόπο ώστε να βγει όσο το δυνατόν περισσότερος αέρας. Έτσι, οι φράουλές μας θα διατηρηθούν στην κατάψυξη για μήνες!

Φράουλες με μέλι για να αντέξουν περισσότερο καιρό

Ένα άλλο κόλπο για να διατηρήσουμε τις φράουλες περισσότερο καιρό στο ψυγείο (ιδιαίτερα αν δεν είναι πολύ γλυκές) είναι να τις κόψουμε κομματάκια, να τις βάλουμε σε ένα τάπερ που κλείνει καλά και να προσθέσουμε μερικές κουταλιές μέλι. Αφήνουμε το τάπερ για λίγες ώρες στο ψυγείο και είναι έτοιμο για κατανάλωση! Έτσι, και θα έχουμε φτιάξει ένα υγιεινό, πολύ γρήγορο γλυκό και δεν θα αναγκαστούμε να πετάξουμε τις φράουλες που περίσσεψαν.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΖΩΔΙΑ

Πώς ερωτεύεται ένας άντρας Λέων. Πολύ καλή ερώτηση. Γιατί είναι μυστήριοι αυτοί οι τύποι. Γιατί έχουν αυτό το γόητρο που πάντα σε βάζει σε...

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να τον κάνω να με θέλει; Τι μήνυμα να του στείλω για να μην με αφήσει στο… διαβάστηκε; Τι πραγματικά θέλει ένας άντρας...

CELEBRITIES

Ο Κωνσταντίνος Βασάλος λέει bye bye στον Άγιο Δομίνικο! Δες τι συμβαίνει… Το Survivor All Star φθάνει σιγά σιγά στο τέλος του αφού απέχουμε...

ΟΜΟΡΦΙΑ

DIY συνταγή για ενυδατικό λάδι σώματος που θα δώσει τη χαμένη λάμψη ξανά στην επιδερμίδα σου. Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως με το αλάτι της...