Τσάι: 4 εύκολες συνταγές για μπισκότα για να το συνοδεύσεις. Το τσάι είναι ένας από τους πρωταγωνιστές των χειμερινών ροφημάτων και όχι άδικα αφού αποτελεί την τέλεια επιλογή εάν δεν θέλεις άλλον έναν καφέ ή εάν γενικά δεν πίνεις καφέ.
Και εάν δεν ξέρεις με τι να συνοδεύσεις το τσάι σου ή με τι να το σερβίρεις σε έναν καλεσμένο, εδώ θα δεις τις δικές μας αγαπημένες, και εύκολες, συνταγές για μπισκότα.
Τσάι: 4 εύκολες συνταγές για μπισκότα για να το συνοδεύσεις
Συνταγές για μπισκότα: Mε γέμιση μαρμελάδα μήλο και κανέλα
Υλικά:
-
160 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
-
80 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
-
1 αυγό
-
1 βανίλια
-
240 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
120 γραμμάρια μαρμελάδα μήλο κανέλα
Εκτέλεση:
Στο μπλέντερ με τον πολυκόφτη πρόσθεσε το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη, χτύπα να γίνει σαν βουτυρόκρεμα. Συνέχισε με το αυγό και τη βανίλια. Τελευταίο ενσωμάτωσε σταδιακά το αλεύρι. Μόλις ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους μετάφερε το μείγμα σε λαδόκολλα τυλίγοντας το. Τοποθέτησε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Αφού έχει περάσει η μια ώρα πάρε ένα κομματάκι ζύμης άνοιξε το στην παλάμη σου και γέμισε με μαρμελάδα. Κλείσε προσεκτικά σχηματίζοντας μπαλάκια. Τοποθέτησε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήσε στους 190 βαθμούς για 13-15 λεπτά.
Άφησε να κρυώσουν εντελώς σε σχάρα για να γίνουν ακόμα πιο τραγανά.
Συνταγές με μπισκότα: Kολοκύθα, γλάσο βανίλιας και μαύρη σοκολάτα
Τι θα χρειαστείς (για περίπου 12 μπισκότα):
-
2 φλιτζάνια (240 γραμμάρια) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
1 ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
-
½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
-
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
-
¾ κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
-
¼ κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
-
¼ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μπαχάρι
-
⅛ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
-
⅛ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο σε σκόνη
-
2 μεγάλα αυγά
-
1 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
-
½ φλιτζάνι (118 ml) λάδι
-
1 φλιτζάνι (227 γραμμάρια) πουρέ κολοκύθας
-
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Για το γλάσο βανίλιας:
-
1 ½ φλιτζάνι (170 γραμμάρια) ζάχαρη άχνη
-
2 κουταλιές αραβοσιτέλαιο
-
½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
-
λίγη σαντιγί
Για το γλάσο σοκολάτας:
-
1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
-
2 κουταλιές της σούπας σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη
-
70 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα, λιωμένη
-
3 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
-
1 κουταλιά της σούπας αραβοσιτέλαιο
-
λίγη σαντιγί
Πώς θα τα φτιάξεις:
Προθέρμανε τον φούρνο 200 βαθμούς. Στρώσε χαρτί ψησίματος σε ένα ταψί.
Φτιάξε τα μπισκότα: Σε ένα μεσαίο μπολ, ανακάτεψε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα, το αλάτι, την κανέλα, το τζίντζερ, το μπαχάρι, το γαρύφαλλο και το μοσχοκάρυδο. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτύπα μαζί τα αυγά και τη ζάχαρη, περίπου για 1 λεπτό. Χτύπα το λάδι, τον πουρέ κολοκύθας και τη βανίλια μέχρι να γίνουν ένα. Πρόσθεσε όλα τα ξηρά συστατικά στα υγρά, ανακατεύοντας μέχρι να μην υπάρχουν σβώλοι αλευριού.
Άπλωσε το μείγμα σε μεγάλες κουταλιές πάνω στο χαρτί ψησίματος σε απόσταση τουλάχιστον 2 εκατοστών μεταξύ τους. Πάτησέ τα λίγο για να είναι πιο επίπεδα.
Ψήσε τα μπισκότα μέχρι να πάρουν χρώμα, 13 με 15 λεπτά. Βγάλε τα από τον φούρνο και άφησέ τα για 10 λεπτά να κρυώσουν.
Φτιάξε το γλάσο βανίλιας: Σε ένα μεσαίο μπολ, χτύπα μαζί τη ζάχαρη άχνη, το αραβοσιτέλαιο, τη βανίλια και λίγη από τη σαντιγί. Πρόσθεσε όση σαντιγί χρειάζεται για να γίνω το γλάσο πηχτό.
Φτιάξε το γλάσο σοκολάτας: Σε ένα μεσαίο μπολ, ανακάτεψε τη ζάχαρη άχνη, τη σκόνη κακάο, τη λιωμένη σοκολάτα, το λιωμένο βούτυρο, το αραβοσιτέλαιο και λίγη από τη σαντιγί. Πρόσθεσε όση σαντιγί χρειάζεται για να γίνω το γλάσο πηχτό.
Για να γλασάρεις τα μπισκότα, χρησιμοποίησε μια σπάτουλα ή το μαχαίρι βουτύρου για να απλώσεις το γλάσο βανίλιας στο μισό από κάθε μπισκότο. Επανάλαβε με το γλάσο σοκολάτας. Άφησε το γλάσο να δέσει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 1 ώρα πριν τα σερβίρεις.
Τα μπισκότα διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου, τυλιγμένα ή σε αεροστεγές δοχείο, για περίπου 3 ημέρες.
Μικροσκοπικά μπισκότα με κουκουνάρι
Υλικά:
-
200-220 γραμμάρια πάστα αμυγδάλου
-
1/4 του φλιτζανιού κρυσταλλική ζάχαρη
-
1/4 του φλιτζανιού ζάχαρη άχνη
-
1 μεγάλο ασπράδι αυγού
-
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
-
1 φλιτζάνι κουκουνάρι
Εκτέλεση:
Τοποθέτησε μια σχάρα στη μέση του φούρνου και προθέρμανε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Στρώσε ένα ταψί με λαδόκολλα. Σπάσε την πάστα αμυγδάλου σε κομματάκια και τοποθέτησέ τα στο μπολ του μούλτι. Πρόσθεσε την κρυσταλλική ζάχαρη και τη ζάχαρη άχνη και χτύπα μέχρι το μείγμα να ενωθεί και να γίνει θρυμματισμένο. Πρόσθεσε 1 μεγάλο ασπράδι αυγού και 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και χτύπα το ξανά μέχρι να σχηματιστεί μια λεία, πηχτή ζύμη, περίπου για 20 δευτερόλεπτα. Τοποθέτησε το κουκουνάρι σε ένα μικρό μπολ. Χώρισε τη ζύμη σε 12 μέρη (μια γεμάτη κουταλιά της σούπας το καθένα). Δουλεύοντας με 1 μερίδα τη φορά, ρίξε το κάθε μπισκότο στο μπολ με το κουκουνάρι για να καλυφθεί. Τοποθέτησέ το στο ταψί, αφήνοντας τις μπάλες της ζύμης σε απόσταση τουλάχιστον μισού εκατοστού μεταξύ τους. Ψήσε μέχρι να σφίξουν οι άκρες από τα μπισκότα και τα κουκουνάρια να ροδίσουν, 15 με 17 λεπτά περίπου. Αφήσέ τα να κρυώσουν στο ταψί για 5 λεπτά, μετά μετάφερέ τα σε σχάρα για να κρυώσουν τελείως.
Τα ψημένα μπισκότα μπορούν να αποθηκευτούν σε αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου έως και 1 εβδομάδα περίπου.
Μπισκότα βουτύρου αρωματισμένα με λεβάντα
Υλικά:
-
230 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
30 γραμμάρια αμυγδαλόψιχα τριμμένη
-
140 γραμμάρια βούτυρο παγωμένο σε κύβους
-
1 αυγό
-
60 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
-
1 ½ κουταλάκι του γλυκού φρέσκια βρώσιμη λεβάντα ή ½ κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη βρώσιμη λεβάντα
-
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
-
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
-
1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
-
μαρμελάδα της αρεσκείας σου
Εκτέλεση:
Καθάρισε τα άνθη της λεβάντας από τους στήμονες. Στο γουδί λιώσε τα άνθη ελαφρά. Ανάμειξε σε μπολ τη λεβάντα με το ξύσμα λεμονιού και τη ζάχαρη και τρίξε ελαφρά με το χέρι ώστε η υγρασία της ζάχαρης και του ξύσματος να ελευθερώσουν το άρωμα της λεβάντας. Σε μεγάλο μπολ ανάμειξε το αλεύρι, το τριμμένο αμύγδαλο και το αλάτι. Πρόσθεσε το αυγό, τη βανίλια και το παγωμένο βούτυρο κομμένο σε κύβους. Τέλος, πρόσθεσε το μείγμα της λεβάντας, ανάμειξε τα υλικά και ζύμωσε μέχρι να ομογενοποιηθεί η βουτυρένια ζύμη. Κάλυψε με μεμβράνη και τοποθέτησε στο ψυγείο τουλάχιστον για μία ώρα να παγώσει ώστε να μπορείς να την χειριστείς.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια, με τη βοήθεια του πλάστη πάρε τμηματικά ζύμη και άνοιξέ την σε φύλλο πάχους 1/2 εκ. Κόψε σε διάφορα σχήματα με κουπάτ και τοποθέτησε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου. Τοποθέτησε τα μπισκότα σε σχάρα να κρυώσουν.