Connect with us

Hi, what are you looking for?

thegals.gr – Ειδήσεις και νέα για τη γυναίκα

WELL – BEING

Πιες αυτό πριν την προπόνηση και «κάψε» περισσότερες θερμίδες

«κάψε» περισσότερες θερμίδες
Unsplash

«Κάψε» περισσότερες θερμίδες πίνοντας αυτό το ρόφημα πριν από κάθε προπόνηση. 

Αυτές τις ημέρες οι περισσότερες επιστρέφουμε στις προπονήσεις μας. Φάγαμε αρκετά, ήπιαμε αρκετά και τώρα ήρθε η ώρα για κοιλιακούς και διάδρομο.

Οι περισσότερες ψάχνουν αυτά τα μυστικά ή αλλιώς tips που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε πιο αποτελεσματική την προπόνησή μας. Τους τρόπους για να κάψουμε περισσότερες θερμίδες με την ίδια ώρα άσκησης.

Επιστήμονες από το Τμήμα Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου της Γρανάδας (UGR) βρήκαν ότι η κατανάλωση καφεϊνης  μισή ώρα πριν από την αερόβια άσκηση αυξάνει σημαντικά τον ρυθμό καύσης λίπους.

«Κάψε» περισσότερες θερμίδες πίνοντας καφέ

Ο καφές δεν σε βοηθά μόνο στο να ξυπνήσεις αλλά είναι σύμμαχός σου και στην απώλεια κιλών.

Διαπίστωσαν επίσης ότι εάν η άσκηση πραγματοποιηθεί το απόγευμα, η επίδραση της καφεϊνης για το κάψιμος του λίπους είναι πιο έντονη απ’ ό,τι το πρωί.

Στην μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the International Society of Sports Nutrition, οι ερευνητές προσπάθησαν να προσδιορίσουν εάν και κατά πόσο η καφεΐνη (μία από τις πιο κοινές εργογενείς ουσίες στον κόσμο για τη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης) αυξάνει την οξείδωση (καύση) λίπους κατά τη διάρκεια της άσκησης. Παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση καφεΐνης με την μορφή συμπληρωμάτων είναι πολύ συχνή, τα επιστημονικά στοιχεία για τους ευεργετικούς ισχυρισμούς της είναι λιγοστά.

“Η σύσταση να ασκείσαι με άδειο στομάχι το πρωί για να αυξήσεις την οξείδωση του λίπους είναι συνηθισμένη. Ωστόσο, αυτή η σύσταση μπορεί να στερείται επιστημονικής βάσης, καθώς είναι άγνωστο αν αυτή η αύξηση οφείλεται στην πρωινή άσκηση ή στο ότι μένεις νηστικός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας αυτής της έρευνας, Francisco José Amaro-Gahete του Τμήματος Φυσιολογίας του UGR.

Συνολικά 15 άνδρες (μέση ηλικία 32 έτη) συμμετείχαν στην έρευνα, ολοκληρώνοντας ένα τεστ άσκησης τέσσερις φορές την εβδομάδα. Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν 3 mg / kg καφεΐνης ή εικονικό φάρμακο καφεΐνης στις 8πμ και στις 5μμ (κάθε άτομο ολοκλήρωσε τις ασκήσεις και τις τέσσερις φορές με τυχαία σειρά). Οι συνθήκες πριν από το κάθε σετ ασκήσεων (π.χ. το πόσες ώρες που πέρασαν από το τελευταίο γεύμα, ένταση σωματικής άσκησης ή κατανάλωση διεγερτικών ουσιών) ήταν αυστηρά τυποποιημένες και η οξείδωση του λίπους κατά τη διάρκεια της άσκησης υπολογίστηκε ανάλογα.

«Kάψε» περισσότερες θερμίδες: Πρωί ή απόγευμα είναι καλύτερο να πίνεις τον καφέ;

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας έδειξαν ότι η κατανάλωση καφεΐνης 30 λεπτά πριν από αερόβια άσκηση πέτυχε την μέγιστη οξείδωση λίπους κατά τη διάρκεια της άσκησης ανεξάρτητα από το ποια ώρα της ημέρας έγινε αυτή η άσκηση«, εξηγεί ο Francisco J. Amaro. Επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη ημερήσιας μεταβολής στην οξείδωση του λίπους κατά τη διάρκεια της άσκησης, ενώ οι τιμές ήταν υψηλότερες το απόγευμα από ό,τι το πρωί για ίσες ώρες νηστείας.

Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι η καφεΐνη αυξάνει την οξείδωση του λίπους κατά τη διάρκεια της πρωινής άσκησης με παρόμοιο τρόπο με αυτόν που παρατηρείται χωρίς πρόσληψη καφεΐνης το απόγευμα.

Συνοπτικά, τα ευρήματα αυτής της μελέτης υποδηλώνουν ότι ο συνδυασμός πρόσληψης καφεΐνης και αερόβιας άσκησης (μέτριας έντασης) το απόγευμα παρέχει το βέλτιστο σενάριο για άτομα που επιδιώκουν να αυξήσουν το κάψιμο λίπους.

«Δεν μπορώ να πιω τον καφέ μου σκέτο»: Ιδού η λύση

Αν δεν αντέχεις να τον πιεις σκέτο, δεν πειράζει, είμαστε πολλοί. Ποιες είναι όμως οι πιο υγιεινές εναλλακτικές, τόσο από την άποψη της κρέμας όσο και από την άποψη των γλυκαντικών; Να τι λένε οι διατροφολόγοι.

Για να αποφύγεις και το γάλα και τη ζάχαρη

Όταν πρόκειται να προσθέσεις στον καφέ σου κάτι, υπάρχουν πολλές επιλογές εκεί έξω. Ποιες πρέπει λοιπόν να αποφύγεις τελείως; Οι διατροφολόγοι λένε ότι γενικά θα πρέπει μάλλον να αποφεύγεις τις παραδοσιακές κρέμες καφέ. Αν και τα συστατικά διαφέρουν ανάλογα με τη μάρκα, οι περισσότερες κρέμες καφέ παρασκευάζονται από συνδυασμό νερού, ζάχαρης και φυτικού ελαίου. Τα φυτικά έλαια χρησιμοποιούνται συνήθως για να προσφέρουν αυτή την κρεμώδη υφή, αίσθηση και γεύση.

Δεν θα δαιμονοποιήσουμε ποτέ τις θερμίδες, το λίπος ή τη ζάχαρη, ωστόσο συχνά αυτές οι επιλογές περιέχουν πολύ μικρή (ή και καθόλου) θρεπτική αξία και φυσικά η υγεία είναι πάνω τις θερμίδες.

Για να κάνεις τον καφέ σου γλυκό

Αν σου αρέσει ο καφές σου να έχει γλυκιά γεύση, υπάρχουν μερικές επιλογές εκεί έξω. «Το μέλι είναι ένα φυσικό γλυκαντικό, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ποσότητας πρόσθετης ζάχαρης στον καφέ σου», λέει η Richardson. Μια άλλη επιλογή που προτείνει είναι το εκχύλισμα φρούτων μοναχών. Το εκχύλισμα φρούτων μοναχών περιέχει μερικές απίστευτες ενώσεις που είναι 300-400 φορές πιο γλυκές από τη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο και ουσιαστικά χωρίς θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και δεν θα καταστρέψει τα δόντια σου.

Η Schowalter σημειώνει ότι μια πρέζα ζάχαρη δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να αισθάνεσαι άσχημα, οπότε μπορείς να το κάνεις χωρίς ενοχές. Μπορείς όμως να δοκιμάσεις και τη στέβια, που επίσης δεν έχει θερμίδες.

Για να κάνεις τον καφέ σου «κρεμώδη»

Αυτές οι fancy κρέμες στην πολύχρωμη συσκευασία τους μπορεί να φωνάζουν το όνομά σου, αλλά είναι πιθανό να είναι γεμάτες ζάχαρη και χημικά. Σύμφωνα με την Richards, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να χρησιμοποιήσεις κρέμες χωρίς γεύση και φυτικής προέλευσης. Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή κορεσμένων λιπαρών και υπερβολικής πρόσθετης ζάχαρης.

Η πιστοποιημένη διατροφολόγος Alena Schowalter το επιβεβαιώνει, λέγοντας ότι η αγαπημένη της προσθήκη για κρεμώδη υφή είναι το γάλα βρώμης. «Έχει ουδέτερη γεύση, μεταξένια υφή και συχνά είναι εμπλουτισμένο με σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, βιταμίνη D και βιταμίνη Β12».

Μύθοι για τον καφέ που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις

Ο ελαφρά καβουρδισμένος καφές έχει λιγότερη καφεΐνη

Οι περισσότερες μελέτες λένε ότι η καφεΐνη είναι περίπου η ίδια, αρκεί ο καφές να μετριέται με βάση το βάρος και όχι τον όγκο. Αυτό είναι σημαντικό επειδή οι πιο ελαφριά καβουρδισμένοι κόκκοι καφέ τείνουν να είναι μικρότεροι, επομένως χρειάζονται περισσότεροι από αυτούς για να παρασκευαστεί ο ίδιος όγκος καφέ με ένα πιο καβουρδισμένο χαρμάνι και επομένως ο ίδιος όγκος θα είχε περισσότερη καφεΐνη ακόμα κι αν οι ίδιοι οι κόκκοι δεν έχουν.

Τα τρόφιμα με γεύση καφέ δεν σας επηρεάζουν όπως ο καφές

«Αν είναι απλώς με άρωμα καφέ, τότε δεν περιέχουν καφεΐνη, αλλά αν είναι πραγματικός καφές, τότε μπορεί αν καταναλώσεις αυτά τα επιδόρπια αργά το βράδυ μπορούν να σε κρατήσουν ξύπνια», λέει ο Δρ. Sonpal. Έτσι, έλεγξε ξανά τη λίστα συστατικών όταν επιλέγεις κάτι τέτοιο για να προσδιορίσεις αν περιέχει πραγματικό καφέ ή απλώς τη γεύση του.

Ο εσπρέσο είναι πολύ πιο δυνατός από τον καφέ φίλτρου

«Ένα σφηνάκι εσπρέσο έχει 63 mg καφεΐνης, ενώ ο κανονικός καφές έχει 12 έως 16 mg καφεΐνης κατά μέσο όρο στην ίδια ποσότητα, οπότε αυτό σημαίνει ότι ο εσπρέσο έχει περισσότερη καφεΐνη», λέει ο Δρ Sonpal. Ωστόσο, ένα φλιτζάνι καφέ φίλτρου περιέχει περισσότερη καφεΐνη καθώς το φλιτζάνι του χωράει πολύ περισσότερη ποσότητα καφέ από αυτό του εσπρέσο.

Ο καφές σε αφυδατώνει

«Αυτό είναι σίγουρα ένας μύθος, καθώς ο καφές έχει μια ήπια διουρητική δράση, αλλά είναι αμελητέα και αντισταθμίζεται από τον όγκο του νερού που περιέχεται στον καφέ», λέει ο Δρ Sonpal. Κλινικές δοκιμές που διεξήχθησαν σε συνήθεις πότες καφέ το υποστηρίζουν επίσης, αφού διαπίστωσαν ότι ακόμη και όταν αύξησαν την κατανάλωση καφέ, τα άτομα δεν είδαν σημαντική αλλαγή στα επίπεδα ενυδάτωσης.

Ο καφές θα σε κρατήσει ξύπνια το βράδυ

Για να είμαστε δίκαιοι, αυτό δεν είναι πραγματικά μύθος, αφού εξαρτάται από το άτομο, αλλά σίγουρα δεν είναι και μια καθολική αλήθεια. «Εξαρτάται από την ανοχή ενός ατόμου στην καφεΐνη», λέει ο Δρ. Sonpal. Επομένως, βρες το χρονικό πλαίσιο που είναι κατάλληλο για εσένα, αντί να ακούς γενικές συμβουλές.

Οι πράσινοι κόκκοι καφέ δεν έχουν καφεΐνη

Οι μη καβουρδισμένοι (γνωστοί και ως πράσινοι) κόκκοι καφέ περιέχουν περίπου την ίδια ποσότητα καφεΐνης με τους καβουρδισμένους ομολόγους τους—12 έως 16 mg ανά 30 ml. Αλλά η γεύση του είναι πολύ πιο ήπια (πιο πολύ σαν τσάι) αφού η διαδικασία καβουρδίσματος είναι αυτή που δίνει στους μαύρους κόκκους καφέ την πλόύσια και έντονη γεύση τους.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΖΩΔΙΑ

Πώς ερωτεύεται ένας άντρας Λέων. Πολύ καλή ερώτηση. Γιατί είναι μυστήριοι αυτοί οι τύποι. Γιατί έχουν αυτό το γόητρο που πάντα σε βάζει σε...

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να τον κάνω να με θέλει; Τι μήνυμα να του στείλω για να μην με αφήσει στο… διαβάστηκε; Τι πραγματικά θέλει ένας άντρας...

CELEBRITIES

Ο Κωνσταντίνος Βασάλος λέει bye bye στον Άγιο Δομίνικο! Δες τι συμβαίνει… Το Survivor All Star φθάνει σιγά σιγά στο τέλος του αφού απέχουμε...

ΟΜΟΡΦΙΑ

DIY συνταγή για ενυδατικό λάδι σώματος που θα δώσει τη χαμένη λάμψη ξανά στην επιδερμίδα σου. Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως με το αλάτι της...