Ποια είναι η υγιεινή συνταγή για αχλαδόπιτα χωρίς ζάχαρη; Τι υλικά θα χρειαστείς και πώς θα τη φτιάξεις μέχρι να πεις κύμινο!
Μπορεί τα μήλα να μονοπωλούν τις πίτες αυτήν την περίοδο αλλά ήρθε η ώρα να δεις και μια πιο ασυνήθιστη πίτα, με αχλάδια!
Αυτή η αχλαδόπιτα είναι τόσο νόστιμη που δεν θα καταλάβεις ότι δεν έχει ζάχαρη, είναι εύκολη, υγιεινή, και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις μηλόπιτες της εποχής.
Υγιεινή συνταγή για αχλαδόπιτα χωρίς ζάχαρη: Υλικά
Ζύμη:
- 320 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- λίγο αλάτι
- 20 γραμμάρια ζάχαρη καρύδας
- 220 γραμμάρια παγωμένο βούτυρο
- 120-150 ml παγωμένο νερό
- 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
Σιρόπι μελιού:
- 80 γραμμάρια βούτυρο
- 70 ml μέλι
- 30 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 60 ml νερό
Γέμιση:
- 7-8 αχλάδια
- 1 κουταλιά της σούπας κανέλα
- 1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλια
- 1 λεμόνι (ξύσμα και χυμός)
- σιρόπι μελιού
- 1 αβγό για επάλειψη
Υγιεινή συνταγή για αχλαδόπιτα χωρίς ζάχαρη: Εκτέλεση
Βήμα 1: Ετοίμασε τη ζύμη. Σε ένα μπολ ρίξε το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη καρύδας. Ανακάτεψε με ένα πιρούνι. Πρόσθεσε το βούτυρο σε κομμάτια και με το πιρούνι ένωσέ το με το αλεύρι. Ρίξε το ξύδι και το νερό λίγο λίγο, συνεχίζοντας το ανακάτεμα με τα χέρια. Σταμάτα να προσθέτεις νερό όταν η ζύμη αρχίζει να ενώνεται. Μετάφερέ τη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζύμωσέ τη ελαφρά. Χώρισέ τη στα δύο, τύλιξέ τη με μεμβράνη και βάλε τη στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστείς.
Βήμα 2: Φτιάξε το σιρόπι μελιού. Σε ένα κατσαρολάκι και σε μέτρια θερμοκρασία ζέστανε το βούτυρο και πρόσθεσε το αλεύρι. Ανακάτεψε για περίπου 1 λεπτό. Στη συνέχεια πρόσθεσε το νερό και το μέλι και συνέχισε να ανακατεύεις μέχρι να δέσει το σιρόπι. Προθέρμανε τον φούρνο στους 200 °C. Βγάλε τη ζύμη από το ψυγείο.
Βήμα 3: Κόψε τα αχλάδια και ετοίμασε τη γέμιση. Καθάρισε τα αχλάδια και κόψε τα σε κομμάτια περίπου 1×1 εκατοστό. Ρίξε τα σε ένα μεγάλο μπολ και πρόσθεσε την κανέλα, τη βανίλια, το ξύσμα και το χυμό από το λεμόνι και τέλος το σιρόπι μελιού. Ανακάτεψε απαλά.
Βήμα 4: Συναρμολόγησε και ψήσε. Σε αλευρωμένη επιφάνεια άνοιξε και τα δύο κομμάτια ζύμης σε κύκλους διαμέτρου 35 εκατοστών. Βουτύρωσε ένα ταψί διαμέτρου 30-32 εκατοστών και τοποθέτησε το ένα κομμάτι. Με ένα πιρούνι κάνε τρύπες σε όλη την επιφάνεια της ζύμης. Ρίξε πάνω όλη τη γέμιση.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόψε λωρίδες, το δεύτερο κομμάτι, και κάλυψε τη γέμιση.
Άλειψε με αβγό και ψήσε για 15 λεπτά, ενώ στη συνέχεια μείωσε τη θερμοκρασία στους 180 °C, συνεχίζοντας το ψήσιμο για ακόμα 30-35 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα.
Άφησε να κρυώσει καλά, πριν σερβίρεις.
Υγιεινή συνταγή για μηλόπιτα: Πώς θα τη φτιάξεις
Σκεφτήκαμε να σου δώσουμε μια συνταγή για κάτι διαφορετικό φέτος. Μην φτιάξεις μόνο μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Με αυτή τη συνταγή θα φτιάξεις την πιο εύκολη μηλόπιτα με σφολιάτα που είναι ταυτόχρονα και πολύ αρωματική καθώς περιέχει τρία διαφορετικά μπαχαρικά και μπορεί να γίνει το καλύτερο πρωινό εάν αγαπάς τα μήλα. Η καλύτερη συντροφιά για τον απογευματινό καφέ σου.
Xmas apple pie: Υλικά για χριστουγεννιάτικη μηλόπιτα
• 2 φύλλα σφολιάτας
• 4 – 5 κόκκινα μήλα
• 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
• 80 γραμμάρια μπισκότα κανέλας ψιλοκομμένα
• 80 γραμμάρια ξανθές σταφίδες
• 80 γραμμάρια καρύδια χοντροκομμένα
• 20 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό
• 1 τεμάχιο αστεροειδή γλυκάνισο
• 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό κανέλα σε σκόνη
• 1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
Για την επικάλυψη
• ζάχαρη άχνη
• κανέλα σε σκόνη
Πώς θα φτιάξεις τη χριστουγεννιάτικη μηλόπιτα: Η εκτέλεση
Αρχικά, καθάρισε και κόψε τα μήλα σε μικρά κυβάκια και βάλε τα σε ένα μπολ μαζί με την κρυσταλλική ζάχαρη, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο και ανακάτεψε καλά με ένα κουτάλι.
Έπειτα, τοποθέτησε ένα αντικολλητικό τηγάνι στο μάτι της κουζίνας και βάλε μέσα το βούτυρο να μαλακώσει σε χαμηλή θερμοκρασία. Στη συνέχεια ρίξε τα μήλα και τον αστεροειδή γλυκάνισο και άσε να βγάλουν τα μήλα τα υγρά τους σε μέτρια θερμοκρασία για 10 με 15 λεπτά ανακατεύοντας απαλά κατά διαστήματα.
Όταν είναι έτοιμα άδειασέ τα σε μια ρηχή πιατέλα και αφαίρεσε τον αστεροειδή γλυκάνισο και άφησέ τα να κρυώσουν πολύ καλά.
Στη συνέχεια μέσα στο μπολ με τα μήλα ρίξε τα καρύδια και τις σταφίδες και ανακάτεψε καλά. Προθέρμανε τον φούρνο στους 180 βαθμούς σε αέρα και αντιστάσεις. Σε μια λαμαρίνα του φούρνου στρώσε αντικολλητικό χαρτί και τοποθέτησε επάνω το ένα φύλλο σφολιάτας.
Πασπάλισε όλη την επιφάνεια με τα μπισκότα κανέλας και από πάνω βάλε το μείγμα με τα μήλα και ίσιωσε με ένα κουτάλι, αλλά μην καλύπτεις τις άκρες γύρω γύρω (περίπου δυο δάχτυλα). Αυτές γύρισέ τες προς τα μέσα.
Έπειτα, κόψε το δεύτερο φύλλο σφολιάτας σε λωρίδες πάχους 3 εκατοστών περίπου με ένα κοφτερό μαχαίρι και τοποθέτησέ τες με κενό τη μια από την άλλη. Συνέχισε με τις υπόλοιπες λωρίδες και πέρνα τες από πάνω σαν να σχηματίζεις ένα σχήμα μπακλαβαδωτό όπως κάνεις με την πάστα φλώρα.
Τέλος, ψήσε για 45 λεπτά ή μέχρι να πάρει ξανθό χρώμα η σφολιάτα. Ύστερα, άσε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, πασπάλισε με ζάχαρη άχνη και κανέλα και σέρβιρε.
Καλή όρεξη