Connect with us

Hi, what are you looking for?

thegals.gr – Ειδήσεις και νέα για τη γυναίκα

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Συνταγή για παραδοσιακά μελομακάρονα (σαν) της γιαγιάς

μελομακάρονα

Συνταγή για λαχταριστά μελομακάρονα, σαν της γιαγιάς.

Ο Δεκέμβρης είναι εδώ, τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και τι θα έλεγες αν σου δίναμε την απόλυτη συνταγή για μελωμένα αλλά σούπερ τραγανά μελομακάρονα;

Η συνταγή για λαχταριστά μελομακάρονα

Υλικά

Κομμάτια: 50-60

Σιρόπι

Πασπάλισμα

Διαδικασία

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.

Σιρόπι

  1. Βράζουμε όλα τα υλικά σε βαθιά κατσαρόλα για 5 λεπτά (μετρώντας από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει) και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  2. Αφήνουμε να κρυώσει.

 Μελομακάρονα

  1. Βάζουμε σε βαθύ μπολ το λάδι με τον χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο και το ποτό και τα ανακατεύουμε με το σύρμα.
  2. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το μπέικιν, τη σόδα και σταδιακά ρίχνουμε το αλεύρι, ζυμώνοντας απαλά και για λίγη ώρα, μέχρι να σχηματιστεί ένα μαλακό ζυμάρι.
  3. Παίρνουμε μία γενναιόδωρη κουταλιά ζύμης και την πλάθουμε σε σχήμα οβάλ.
  4. Τακτοποιούμε στο ταψί και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
  5. Ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  6. Ξεφουρνίζουμε και, όπως είναι ζεστά, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το κρύο σιρόπι και τα βυθίζουμε για 3 λεπτά.
  7. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα τακτοποιούμε σε πιατέλα.

Πασπάλισμα

  1. Αλέθουμε στον πολυκόφτη όλα τα υλικά και πασπαλίζουμε με το μείγμα τα μελομακάρονα στην επιφάνεια.

Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες μπορείς να καταναλώσεις με ελάχιστες τύχεις καθώς έχουν λιγότερες θερμίδες;

Στον πάγκο της κουζίνας ή στην τραπεζαρία έχουν πάρει ήδη τη θέση τους οι δίσκοι με τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες. Επιστρέφοντας από τη δουλειά, το βράδυ μας βρίσκει να τσιμπολογάμε τα αγαπημένα μας χριστουγεννιάτικα γλυκά. Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες έχουν λιγότερες θερμίδες;

Οι κουραμπιέδες έχουν λιγότερες θερμίδες;

Οι κουραμπιέδες περιέχουν μεγάλη ποσότητα βουτύρου. Αυτό σημαίνει ότι είναι πλούσιοι σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών και ανεβάζουν την χοληστερίνη. Ακόμα, περιέχουν αρκετή ζάχαρη η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να δημιουργήσει φλεγμονή. Ο συνδυασμός ζάχαρη και αλεύρι ανεβάζει τον γλυκαιμικό τους δείκτη και τους καθιστά ακατάλληλους για άτομα που πάσχουν από διαβήτη ή ινσουλινοαντίσταση.

Έχουν περισσότερες θερμίδες σε σχέση με τα μελομακάρονα. Ένας κουραμπιές έχει περίπου 150-200 θερμίδες. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι πολύ εύκολα μπορούμε να ξεπεράσουμε τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη θερμίδων αν υπερβάλλουμε στην ποσότητα που καταναλώνουμε.

Τα μελομακάρονα έχουν λιγότερες θερμίδες;

Τα μελομακάρονα περιέχουν αλεύρι, μέλι, καρύδια, χυμό πορτοκάλι, ελαιόλαδο, ζάχαρη και κανέλα. Τα καρύδια είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, που θεωρούνται καλά λιπαρά: βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία, ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση και έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά, αντιοξειδωτικά και βιταμίνη Ε. Αποτελεί μια υπερτροφή που έχει φανεί ότι βοηθάει στην πρόληψη εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, καρδιαγγειακών και άνοιας.

Ακόμα, το μέλι έχει αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση. Αλλά και η κανέλα βελτιώνει την υγεία αφού έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και βοηθάει στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι τα μελομακάρονα αποτελούν μια καλή επιλογή γλυκού. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι περιέχουν αλεύρι, μέλι και ζάχαρη, οπότε είναι ένα τρόφιμο υψηλού γλυκαιμικού δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνει απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ταυτόχρονα, έχουν υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο. Ένα μελομακάρονο έχει περίπου 110-150 θερμίδες. Επομένως, κατανάλωση μεγάλης ποσότητας μέσα στις γιορτές μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους. Γι’ αυτό καλό είναι να τρώμε με μέτρο το αγαπημένο μας γλυκό.

Αν θέλω να καταναλώσω λιγότερες θερμίδες, πόσα μελομακάρονα πρέπει να τρώω

Όποιο γλυκό και να προτιμήσουμε πρέπει να θυμόμαστε ότι είναι τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη και μας δίνουν αρκετές θερμίδες. Επομένως, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην ποσότητα που θα καταναλώσουμε. Σύμφωνα με τον Εθνικό Διατροφικό Οδηγό η κατανάλωση γλυκών δεν πρέπει να ξεπερνάει τη 1 φορά/εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να καταναλώσουμε 2-3 μελομακάρονα ή κουραμπιέδες εβδομαδιαία χωρίς να χαλάσουμε το πρόγραμμα της διατροφής μας.

Πώς θα απολαύσεις μελομακάρονα και κουραμπιέδες χωρίς ζάχαρη (aka με λιγότερες θερμίδες) αυτά τα Χριστούγεννα;

Η αγαπημένη εποχή του χρόνου έφτασε και δεν βλέπουμε την ώρα για να στολίσουμε το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας με παραδοσιακά γλυκίσματα στην πιο sugar – free εκδοχή τους! Η Χριστουγεννιάτικη συλλογή των Fresh ήρθε στα καταστήματα για να ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους με τις επιλογές από stevia, αγαύη και bitter σοκολάτα Callebaut!

Είστε έτοιμοι για να σας την παρουσιάσουμε;

Κουραμπιέδες με ή χωρίς επικάλυψη σοκολάτας χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

Απολαυστικά μελομακάρονα αγαύης με φυτική γλυκαντική ουσία και πλούσιο άρωμα.

Sugar – free βασιλόπιτα με βανίλια Μαδαγασκάρης, φρέσκο βούτυρο και κομμάτια αμυγδάλου, με επικάλυψη άχνη απο stevia και topper νέου έτους Happy 2023!

Χριστουγεννιάτικες φιγούρες από υψηλής ποιότητας σοκολάτα callebaut χωρίς προσθήκη ζάχαρης

Βρείτε ολόκληρη τη Χριστουγεννιάτικη συλλογή στο official fresh e-shop: order-freshpatisserie.gr

Ή μέσω των φυσικών καταστημάτων : https://freshpatisserie.gr/contact.

μελομακάρονα

Η συνταγή του Άκη Πετρετζίκη για μελομακάρονα: Τι υλικά θα χρειαστείς;

Υλικά για το σιρόπι

  • 500 ml ‏νερό
  • 800 γρ. ‏ζάχαρη κρυσταλλική
  • 150 γρ. ‏μέλι
  • 3 στικ ‏κανέλας
  • 3 ‏ολόκληρα γαρύφαλλα
  • 1 ‏πορτοκάλι κομμένο στη μέση

Υλικά για το μείγμα 1

  • 400 ml ‏χυμό πορτοκαλιού
  • 400 ml ‏σπορέλαιο
  • 180 ml ‏ελαιόλαδο
  • 50 γρ. ‏ζάχαρη άχνη
  • 1/2 κ. του γλυκού ‏γαρύφαλλο
  • 2-3 κ. του γλυκού ‏κανέλα
  • 1/4 κ. του γλυκού ‏μοσχοκάρυδο
  • 1 κ. του γλυκού ‏σόδα
  • 2 ‏πορτοκάλια ξύσμα

Υλικά για το μείγμα 2

  • 1 κιλό ‏αλεύρι γ.ο.χ.
  • 200 γρ. ‏σιμιγδάλι ψιλό

Εκτέλεση:

#1 Σημείωσε ότι πρέπει να ξεκινήσεις το σιρόπι 3-4 ώρες πριν αρχίσεις να φτιάχνεις τα μελομακάρονα για να προλάβει να έχει κρυώσει όταν βγουν τα μελομακάρονά σου από το φούρνο.

#2 Βάζεις τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από το μέλι, να βράσουν. Μόλις το σιρόπι πάρει μια βράση αποσύρεις από την φωτιά και προσθέτεις το μέλι. Ανακατεύεις και αφήνεις το σιρόπι να κρυώσει.

Ξεκινάς τα μελομακάρονα

#3 Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 190°C βαθμούς. Βάζεις στη συνέχεια όλα τα υλικά του μείγματος 1 σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύεις με ένα καλό σύρμα.

#4 Σε ένα μπολ ανακατεύεις τα υλικά του μείγματος 2 και προσθέτεις το μείγμα 1. Ανακατεύεις πολύ απαλά με τα χέρια, για πολύ λίγο (το πολύ για 10 δευτερόλεπτα) για να μην κόψει το μείγμα.

#5 Πλάθεις τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα (3-4 εκ. διάμετρο, 30 γρ. το κάθε ένα) και ψήνεις για περίπου 20 – 25 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα.

#6 Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνεις τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και τα αφήνεις για 10 δευτερόλεπτα.

#7 Στη συνέχεια τα σουρώνεις και τα πασπαλίζεις με μέλι και καρύδια.

πηγή: akispetretzikis.com

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΖΩΔΙΑ

Πώς ερωτεύεται ένας άντρας Λέων. Πολύ καλή ερώτηση. Γιατί είναι μυστήριοι αυτοί οι τύποι. Γιατί έχουν αυτό το γόητρο που πάντα σε βάζει σε...

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να τον κάνω να με θέλει; Τι μήνυμα να του στείλω για να μην με αφήσει στο… διαβάστηκε; Τι πραγματικά θέλει ένας άντρας...

CELEBRITIES

Ο Κωνσταντίνος Βασάλος λέει bye bye στον Άγιο Δομίνικο! Δες τι συμβαίνει… Το Survivor All Star φθάνει σιγά σιγά στο τέλος του αφού απέχουμε...

ΟΜΟΡΦΙΑ

DIY συνταγή για ενυδατικό λάδι σώματος που θα δώσει τη χαμένη λάμψη ξανά στην επιδερμίδα σου. Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως με το αλάτι της...