Λαζάνια με κιμά και μπεσαμέλ, μια συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρήγου.
Και ποιος δεν λατρεύει τα λαζάνια; Μικροί και μεγάλοι τρελαίνονται! Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για κάθε περίσταση. Πεντανόστιμα λαζάνια φούρνου και κρεμένια υφή. Το τέλειο φαγητό για να φτιάξετε το Σαββατοκύριακο και να σερβίρετε σε γιορτινό τραπέζι!
Συνταγή για λαχταριστά λαζάνια με κιμά
-
4 κ.σ. ελαιόλαδο
-
1.250 γρ. κιμά μοσχαρισιο
-
1 φέτ. μπέικον
-
2 κρεμμύδια
-
2 καρότα
-
2 κλων. σέλερι
-
2 σκελ. σκόρδο
-
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
-
2 συσκ. ντομάτες
-
1 φλ. κρασί
-
1 φλ. γάλα
-
2 δαφνόφυλλα
-
Θυμάρι
-
2 κλων. μαϊντανό
-
Αλάτι
-
Πιπέρι
Για το ταψί
-
1 συσκ. λαζάνια
-
1 φλ. παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι
-
2 τεμάχιο/ια φρέσκια μοτσαρέλα
-
Λίγο ελαιόλαδο
-
1½ lt γάλα
-
6 κ.σ. κορν φλάουρ
-
3 κ.σ. βούτυρο
-
2 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
-
αλάτι
-
πιπέρι
-
1/4 φλ. κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα
-
1 αυγό
Εκτέλεση
Για αυτη την εκτελεση θα χρησιμοποιήσουμε μεγάλο πυρίμαχο σκεύος ή μακρόστενο βαθύ ταψί 30×40 εκ.
Λαδώνουμε ελαφρά το ταψί.
Η σάλτσα
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σε μία φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Σοτάρουμε τον κιμά με το μπέικονγια περίπου 7-8 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να αλλάξει χρώμα.
Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά (κρεμμύδι, καρότο και σέλερι) και τα σοτάρουμε, ανακατεύοντας τακτικά, για περίπου 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι και να γίνει διάφανο.
Προσθέτουμε το σκόρδο συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτάκαι στη συνέχεια ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας.
Τρίβουμε με κουτάλα στην βάση της κατσαρόλας και αφήνουμε τον πελτέ να ψηθεί για 1 λεπτό και να βγάλει τα αρώματά του.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί κατά το ήμισυ
.Με τον τρόπο αυτό θα κρατήσουμε όλα τα αρώματα του και θα εμπλουτίσουμε με γεύση τη σάλτσα.
Προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα, το θυμάρι, τα κοτσάνια μαϊντανού, τις ψιλοκομμένες ντομάτες και το γάλα.
Την αφήνουμε να έρθει σε σημείο βρασμού.
Τότε, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, βάζουμε καπάκι και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να μελώσει και να βγάλουν τα υλικά όλα τα αρώματα τους.
Ανακατεύουμε τ 3-4 φορές καθ´ όλη τη διάρκεια του βρασμού.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι προς το τέλος.
Η κρέμα
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα εκτός από το τυρί (και το αυγό για όσους το θέλουν).
Αφήνουμε να δέσει, ανακατεύοντας με σύρμα τακτικά, σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Στο τέλος, πασπαλίζουμε μοσχοκάρυδο, προσθέτουμε το αυγό (προαιρετικά) και το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε με σύρμα να λιώσει.
Παραμένει βελούδινη τρεμουλιαστή κι αφράτη ακόμα και μετά από ώρες.
Στο ταψί
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στον αέρα.
Γινεται σε στρωσεις
Ρίχνουμε και απλώνουμε στο ταψί μία κουταλιά γεμάτη, κρεμα.
Κάνουμε μία στρώση με ξερά λαζάνια,
Μία στρώση σάλτσα.
Πασπαλίζουμε λίγο τριμμένο τυρί.
Συνεχίζουμε να κάνουμε στρώσεις των υλικών μέχρι να γεμίσουμε το ταψί.
Στο τέλος, ρίχνουμε την υπόλοιπη σάλτσα και καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρεμα.
Αραδιάζουμε λεπτές φέτες μοτσαρέλας στην επιφάνεια.
Ψήσιμο – χρόνος
Καλύπτουμε το φαγητό με βουτυρωμένο αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον φούρνο,στη μεσαία σχάρα, για περίπου 40 λεπτά.
Προς το τέλος του ψησίματος, ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για 10 λεπτά, να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.
Αφήνουμε να σταθούν για 15 λεπτά επάνω στον πάγκο της κουζίνας.
Τα μυστικά για λαχταριστά λαζάνια με κιμά
Συνταγή για την πιο λαχταριστή σούπα κολοκύθας που έχεις φάει ποτέ
Για τη σούπα κολοκύθας
-
1½ kg κίτρινη κολοκύθα
-
2 κ.σ. ελαιόλαδο
-
1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
-
800 ml νερό ή ζωμό κότας ή κρέατος
-
500 ml φρέσκο γάλα ή κρέμα γάλακτος light
-
1 κ.σ. βούτυρο
-
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
-
Αλάτι, πιπέρι
-
1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι
-
200 γρ. γραβιέρα (η μισή τριμμένη, η άλλη μισή κομμένη σε καρέ)
-
300 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
Εκτέλεση
Ξεκινάμε συγκεντρώνοντας τα υλικά στον πάγκο μας.
Για την σούπα, καθαρίζουμε πρώτα την κολοκύθα.
Κόβουμε την κίτρινη κολοκύθα στη μέση με ένα μεγάλο κουτάλι, ξύνοντας και σκάβοντας στο εσωτερικό της κολοκύθας αφαιρούμε τις ίνες μαζί με τους σπόρους.
Κόβουμε σε φέτες (σαν πεπόνι) την κολοκύθα.
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα μεγάλο ταψί, βάζουμε μέσα τις φέτες κολοκύθας.
Με ένα πινέλο λαδώνουμε με ελαιόλαδο όλη την επιφάνεια της κολοκύθας.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και πασπαλίζουμε με λίγο φρέσκο θυμάρι.
Ψήνουμε την κολοκύθα σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 200οC στο αέρα, για 40 λεπτά μέχρι να καραμελώσει.
Σε κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 5΄ να μαλακώσει (χωρίς να πάρει χρώμα).
Ρίχνουμε το νερό (ή το ζωμό) και το γάλα και βράζουμε.
Με κουτάλι βγάζουμε την ψημένη κολοκύθα από τη φλούδα, ρίχνουμε τα κομμάτια στα υγρά που βράζουν και σιγοβράζουμε για 15΄.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο.
Σε αυτή τη φάση μπορείτε να προσθέσετε φρέσκο ginger τζίντζερ, ταιριάζει απίστευτα.
Την πολτοποιούμε με το μίξερ χειρός (και αν θέλουμε τέλεια υφή την περνάμε από σουρωτήρι ή από ψιλή σίτα.
Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τους κύβους της γραβιέρας.
Αφήνουμε 1΄, έπειτα ανακατεύουμε, τη βάζουμε σε σουπιέρα ή σερβίρουμε σε ζεστά μπολ.
Βάζουμε γιαούρτι στο κέντρο κάθε μπολ, πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα και λίγο πιπέρι καγιέν (προαιρετικά).
Αν είσαι βίγκαν μπορείς να κάνεις νηστίσιμη κολοκυθόσουπα βελουτέ, αντικαθιστώντας τα υγρά με ζωμό λαχανικών ή νερό και αντικαθιστώντας το γάλα με φυτικό. Έχει λίγες θερμίδες και είναι πεντανόστιμη.