Οι 9 τροφές που θα σε βοηθήσουν να πάρεις τα πάνω σου, όταν είσαι άρρωστη.
Διανύουμε περίοδο ιώσεων και αν ανήκεις κι εσύ στο team άρρωστη, τότε το άρθρο αυτό σε αφορά. Αν έχεις πυρετό, ρίγος, πονοκέφαλο, βήχα, καταρροή, κάτι από αυτά ή και όλα μαζί, οι παρακάτω τροφές θα σταθούν σωστοί σύμμαχοι στο πλευρό σου. Είναι αλήθεια πως μία διατροφή πλούσια σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και πρωτεΐνες θα σε βοηθήσει να επανέλθεις πολύ πιο άμεσα. Φυσικά μην ξεχνάς την ενυδάτωση του οργανισμού σου. Είναι το Α και το Ω!
Οι τροφές που πρέπει να βάλεις στη διατροφή σου όταν είσαι άρρωστη, για να αναρρώσεις πιο γρήγορα
1. Σούπα κοτόπουλου
Η κοτόσουπα είναι για γενιές ένα διατροφικό βάλσαμο για όλους τους σωστούς λόγου. Είναι μια εύκολη στην κατανάλωση πηγή βιταμινών, μετάλλων, θερμίδων και πρωτεΐνης, τα οποία είναι θρεπτικά συστατικά που μπορεί να χρειαστεί το σώμα σε μεγαλύτερες ποσότητες, ενώ αναρρώνεις από μια ασθένεια. Η κοτόσουπα είναι επίσης μια πλούσια πηγή υγρών και ηλεκτρολυτών, οι οποίοι είναι χρήσιμοι εάν διατρέχεις κίνδυνο αφυδάτωσης λόγω διάρροιας, εμετού, εφίδρωσης ή πυρετού. Το κοτόπουλο στη σούπα, περιέχει επίσης το αμινοξύ κυστεΐνη, το οποίο διασπά τη βλέννα και έχει αντιική, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.
2. Σούπα λαχανικών
Όπως η σούπα κοτόπουλου, οι σούπες λαχανικών είναι εξαιρετικές πηγές υγρών και ηλεκτρολυτών που μπορούν να σε βοηθήσουν όταν είσαι άρρωστη. Όταν καταναλώνονται ζεστές, μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση της ρινικής συμφόρησης. Είναι γεμάτα γεύση και πλούσια σε μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών, ενώ εξακολουθούν να είναι εύκολα για το πεπτικό σας σύστημα. Επιπλέον, οι ζωμοί οστών είναι πλούσιοι σε κολλαγόνο και αμινοξέα (δομικά στοιχεία πρωτεΐνης) από οστά ζώων, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην ταχύτερη ανάκαμψη, αν και η έρευνα εξακολουθεί να λείπει. Εάν πρέπει να ακολουθήσετε μια δίαιτα με περιορισμό αλατιού, βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε ζωμούς χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο ή χωρίς αλάτι εάν αγοράζετε προπαρασκευασμένους ζωμούς από το παντοπωλείο.
3. Σκόρδο
Το σκόρδο προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία και χρησιμοποιείται στη βοτανοθεραπεία εδώ και αιώνες. Έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιβακτηριακή, αντιική και αντιμυκητιακή δράση. Επιπλέον, τα συμπληρώματα εκχυλίσματος σκόρδου μπορεί να ενισχύσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και να μειώσουν τη σοβαρότητα του κρυολογήματος και της γρίπης. Η προσθήκη σκόρδου στο φαγητό όταν είσαι άρρωστη, μπορεί να προσθέσει γεύση και να κάνει το φαγητό, ακόμα πιο αποτελεσματικό στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος ή της γρίπης.
4. Μέλι
Το μέλι έχει ορισμένες, αντιβακτηριακές ιδιότητες και μπορεί επίσης να τονώσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Πολλοί χρησιμοποιούν ακατέργαστο μέλι για να ανακουφίσουν τις εποχιακές αλλεργίες τους. Επιπλέον, το μέλι μπορεί να βοηθήσει στην καταστολή του βήχα στα παιδιά. Ωστόσο, δεν πρέπει να χορηγείται σε παιδιά κάτω των 12 μηνών λόγω του κινδύνου μόλυνσης με βακτήρια, που προκαλούν αλλαντίαση.
5. Τζίντζερ
Το τζίντζερ χρησιμοποιείται ευρέως στα τρόφιμα, στη βοτανοθεραπεία και ως οικιακή θεραπεία, και είναι ίσως περισσότερο γνωστό για τα αποτελέσματα κατά της ναυτίας. Έχει αποδειχθεί ότι ανακουφίζει αποτελεσματικά τη ναυτία που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη και τη θεραπεία του καρκίνου. Χρησιμοποίησε φρέσκο τζίντζερ στο μαγείρεμα, φτιάξε λίγο τσάι τζίντζερ. Ό,τι κι αν επιλέξεις, απλώς βεβαιώσου ότι περιέχει πραγματικό εκχύλισμα τζίντζερ και δεν έχει μόνο τη γεύση του.
6. Μπανάνες
Οι μπανάνες είναι μια εξαιρετική τροφή, για να καταναλώνεις όταν είσαι άρρωστη. Είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και υδατάνθρακες ταχείας δράσης. Το κάλιο στις μπανάνες μπορεί να βοηθήσει στην αναπλήρωση των αποθεμάτων ηλεκτρολυτών, που χρειάζεται το σώμα. Ένα άλλο μεγάλο όφελος που χαρίζουν οι μπανάνες, είναι οι διαλυτές φυτικές ίνες που περιέχουν, μειώνοντας την ποσότητα του νερού στο πεπτικό σύστημα.
7. Πλιγούρι βρώμης
Όπως οι μπανάνες, το πλιγούρι βρώμης είναι εύκολο στην κατανάλωση, αλλά παρέχει επίσης θερμίδες, βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζεσαι όταν είσαι άρρωστη. Προτίμησε πλιγούρι βρώμης χωρίς τεχνητό άρωμα και πρόσθετη ζάχαρη. Εναλλακτικά πρόσθεσε μια μικρή ποσότητα μελιού ή φρούτων για ακόμη περισσότερα οφέλη για την υγεία σου.
8. Γιαούρτι
Το γιαούρτι περιέχει ευεργετικά προβιοτικά, τα οποία συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου. Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν τόσο τα παιδιά όσο και τους ενήλικες να αρρωσταίνουν λιγότερο συχνά, να αναρρώνουν πιο γρήγορα και να λαμβάνουν λιγότερα αντιβιοτικά.
9. Αβοκάντο
Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε υγιή μονοακόρεστα λίπη, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Είναι μια εξαιρετική τροφή για να τρως όταν είσαι άρρωστη, επειδή παρέχουν θερμίδες, βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζεται το σώμα. Λόγω των καλών λιπαρών που περιέχουν, μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής, ενώ παίζουν σημαντικό ρόλο στη καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού.
Μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή η κοτόσουπα;
Η φλεγμονή είναι μέρος της φυσικής αντίδρασης του σώματος σε έναν τραυματισμό ή μια ασθένεια και τα λευκά αιμοσφαίρια είναι σημαντικά για την φλεγμονώδη διαδικασία. Όταν αυτή η αντίδραση εμφανίζεται στον ανώτερο αναπνευστικό, οδηγεί σε συμπτώματα κοινού κρυολογήματος και γρίπης, όπως βουλωμένη μύτη, καταρροή και φτέρνισμα.
«Αντίθετα, η χαμηλότερη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων στις ρινικές οδούς μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή. Η κοτόσουπα μπορεί να μειώσει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων που ταξιδεύουν σε φλεγμονώδεις ιστούς, αναστέλλοντας την ικανότητα των ουδετερόφιλων (τύπος λευκών αιμοσφαιρίων) να ταξιδεύουν στους ιστούς αυτούς».
Πώς να φτιάξεις μια κοτόσουπα αν αρρωστήσεις
Φυσικά, δεν είναι όλες οι κοτόσουπες το ίδιο θρεπτικές. Για παράδειγμα, οι υπερεπεξεργασμένες εκδοχές τους στερούνται πολλά από τα αντιοξειδωτικά που βρίσκουμε στις μαμαδίστικη εκδοχή. Στη δεύτερη περίπτωση, το κοτόπουλο παρέχει στον οργανισμό πρωτεΐνη για την καταπολέμηση των λοιμώξεων, τα λαχανικά προσφέρουν βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά και το ρύζι αποτελεί μια εύπεπτη πηγή υδατανθράκων, την οποία χρησιμοποιεί το σώμα για ενέργεια.
«Ακόμη και η ζεστασιά της κοτόσουπας μπορεί να βοηθήσει. Η κατανάλωση του ζεστού υγρού και η εισπνοή των ατμών αυξάνει τη θερμοκρασία των ρινικών και αναπνευστικών οδών, χαλαρώνοντας τη βλέννα που συχνά συνοδεύει τις αναπνευστικές ασθένειες».
Αν σου άνοιξε η όρεξη και θες να πειραματιστείς, μπορείς να δοκιμάσεις την κοτόσουπα με τζίντζερ και νουντλς ρυζιού και την κοτόσουπα με τζίντζερ και κουρκουμά.
Με αυτά τα superfruits δεν θα αρρωστήσεις ποτέ
Το μόνο σίγουρο, όμως, είναι πως έχουν πολυάριθμα θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και θα σου δώσουν την ενέργεια και τις βιταμίνες που έχεις ανάγκη.
Εσπεριδοειδή
Τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα λεμόνια και τα γκρέιπφρουτ σου προσφέρουν άφθονες ποσότητες βιταμίνης C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό, ενώ έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Η βιταμίνη C είναι ο πιο σημαντικός σύμμαχος του οργανισμού σου κατά τη διάρκεια της περιόδου έξαρσης των εποχικών ιώσεων.
Σταφύλια
Τα σταφύλια, αν και μικρά σε μέγεθος έχουν πολλά θρεπτικά στοιχεία να σου προσφέρουν. Πολλές ποικιλίες σταφυλιών βρέθηκαν πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως το καφεϊκό οξύ, η επικατεχίνη, η κατεχίνη, το πρω-κατεχνικό οξύ, το γαλακτικό οξύ και η ρουτίνη. Πράγματι, αυτά τα αντιοξειδωτικά μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο αυτά τα superfruits αξίζουν μία θέση στα γεύματα σου.
Μύρτιλλα
Αυτά τα μικρά μούρα περιέχουν πολλά ισχυρά αντιοξειδωτικά και είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ανθοκυανίνες, οι οποίες είναι φυτικές χρωστικές ουσίες που τους δίνουν το χαρακτηριστικό μωβ χρώμα. Η κατανάλωση φρέσκων μύρτιλλων καθημερινά, έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2, καθώς και με βελτίωση της ψυχικής ηρεμίας.
Βατόμουρα
Τα βατόμουρα είναι γεμάτα ανθοκυανίνες και αντιοξειδωτικά. Είναι πηγή φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Ακόμη, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες C και E και σε ελλαγικό οξύ, οι οποίες καταπολεμούν μερικές μορφές χρόνιων νόσων αλλά και τον καρκίνο.
Aronia
Η αρόνια είναι ένα είδος μούρου που είναι πραγματική «υπερτροφή». Είναι πηγή φαινολικών οξέων και φλαβονοειδών, συμπεριλαμβανομένων των ανθοκυανινών, των προανθοκυανιδινών και των φλαβονολών. Έχει, μάλιστα, τη δεύτερη πιο μεγάλη περιεκτικότητα ανθοκυανινών συγκριτικά με άλλα είδη μούρων (διπλάσια ποσότητα συγκριτικά με τα βατόμουρα, τετραπλάσια συγκριτικά με τα μύρτιλλα και δεκαπλάσια συγκριτικά με τις φράουλες). Εκτός από τις πολυφαινόλες, οι καρποί της αρώνιας περιέχουν πληθώρα βιοδραστικών συστατικών, όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, καροτενοειδή και πηκτίνες, τα οποία όλα συντελούν στις επιδράσεις του καρπού στο σώμα και την υγεία.
Σύκα
Τα σύκα είναι φρούτα πλούσια σε φυτικές ίνες που παρουσιάζουν, επίσης άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο και βιταμίνες Β6 και Κ. Επιπλέον, περιέχουν αντιοξειδωτικά, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι έχουν πολλά οφέλη.
Νεκταρίνια
Και τα νεκταρίνια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, βήτα καροτένιο και πολλές άλλες αντιοξειδωτικές ενώσεις. Η κατανάλωση φρούτων πλούσιων σε βήτα-καροτένιο, όπως τα νεκταρίνια, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ασθένειας και του πρόωρου θανάτου.
Ρόδι
Πολλές μελέτες συνδέουν τα ρόδια με ποικίλα οφέλη για την υγεία. Αυτά τα φρούτα διαθέτουν ενώσεις, όπως οι ελλαγιταννίνες, οι ανθοκυανίνες και τα οργανικά οξέα, τα οποία προσδίδουν στο ρόδι ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Ο χυμός και τα εκχυλίσματα ροδιού μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες, της αρτηριακής πίεσης, της LDL (κακής) χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων, της φλεγμονής και της μυϊκής βλάβης.
Μάνγκο
Τα μάνγκο είναι ένα από τα τροπικά φρούτα που έχεις την τύχη να μπορείς να προμηθευτείς από την αγορά. Γεμάτο αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένου του γαλλικού οξέος, της κερκετίνης και του ελαγικού οξέος, καθώς και καροτενοειδή, όπως λουτεΐνη, άλφα καροτένιο και βήτα καροτένιο, τα οποία προσδίδουν στον καρπό την κιτρινωπή απόχρωσή του, αξίζει να τους δώσεις την απαραίτητη προσοχή. Τα μάνγκο είναι, επίσης, πλούσια σε φυτικές ίνες και μπορεί να βελτιώσουν τα προβλήματα του εντέρου και την δυσκοιλιότητα.
Δαμάσκηνα
Εκτός από την ευχάριστη γλυκιά γεύση τους, τα δαμάσκηνα προσφέρουν υψηλή συγκέντρωση βιταμινών και μετάλλων. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε υδροξυκινναμικά οξέα, τα οποία είναι ένα είδος πολυφαινολών (αντιοξειδωτικές ουσίες). Τα δαμάσκηνα είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C και προβιταμίνη Α και έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Αβοκάντο
Ναι ναι, το αβοκάντο ανήκει στην κατηγορία των φρούτων! Το ιδιαίτερο αυτό superfruit δεν είναι μόνο κρεμώδες και νόστιμο, αλλά και γεμάτα με θρεπτικά συστατικά. Περιέχει φυτικές ίνες, καλά λιπαρά, κάλιο, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ και βιταμίνες C και K. Μάλιστα, έχει αποδειχθεί πως το αβοκάντο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του βάρους, των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη μείωση της LDL (κακή) χοληστερόλη.