Η Σταματίνα Τσιμτσιλή επέλεξε το χρώμα της σεζόν για το μανικιούρ της. Δες ποια απόχρωση είναι;
Νομίζουμε πως το κόκκινο χρώμα δεν έχει την τιμητική του όσον αφορά το μανικιούρ, φέτος το φθινόπωρο. Ενώ πολλές είναι εκείνες που θα το προτιμήσουν για το εορταστικό τους μανικιούρ, μία άλλη απόχρωση έχει γίνει viral τις τελευταίες εβδομάδες. Τι μανικιούρ θα επιλέξεις για το επόμενο ραντεβού σου; Μήπως latte, που είναι τάση;
Ανάμεσα στις φανατικές θαυμάστριες της τάσης είναι και η Σταματίνα Τσιμτσιλή, η οποία δοκίμασε το trend βάφοντας τα νύχια της με ένα καφέ βερνίκι που θυμίζει το χρώμα ενός καφέ latte. Το εν λόγω χρώμα, όπως και η τάση των latte nails στο σύνολό της, ταιριάζει τόσο σε μακριά, όσο και σε κοντά νύχια, όπως απέδειξε η παρουσιάστρια.
Επιπλέον, χαρίζει έναν αέρα πολυτέλειας σε κάθε εμφάνιση, ενώ ταιριάζει με κάθε outfit του φθινοπώρου. Τι άλλο θέλεις για να το πάρεις απόφαση και να υιοθετήσεις την τάση; Μήπως αυτή είναι η στιγμή να δοκιμάσεις τα latte nails;
Αλήθειες για το ημιμόνιμο μανικιούρ
#1. Το ημιμόνιμο μανικιούρ διαρκεί μέχρι και 3 βδομάδες
Είναι γεγονός ότι το ημιμόνιμο μπορεί να κρατήσει μέχρι και 3 βδομάδες μάξιμουμ, ανάλογα φυσικά με τις καθημερινές συνθήκες, τι δουλειές κάνεις καθημερινά, το πόσο τα προσέχεις, τον τύπο του νυχιού ή της επιδερμίδας, το πόση λιπαρότητα παράγει η επιδερμίδα αλλά και την ίδια κατάσταση του νυχιού (αν είναι πολύ λεπτά ή αδύναμα κλπ). Υπάρχει ωστόσο ένα μεγάλο “αλλά” εδώ: Η παραπάνω διάρκεια ποικίλει προφανώς όχι μόνο ανάλογα με το κάθε άτομο ξεχωριστά, αλλά και με την ποιότητα του βερνικιού ή την ίδια την τεχνίτρια που το έχει κάνει. Μπορεί επομένως να διαπιστώσεις ότι το χρώμα φεύγει στις 10 μέρες ή αντίθετα, αν αλλάξεις τεχνίτρια, να σου κρατήσει πολύ περισσότερο κ.ο.κ.
SOS note: Το ημιμόνιμο δεν πρέπει να μένει στα νύχια πάνω από 3 βδομάδες – για την ακρίβεια, ο στόχος είναι να μένει 2 με 3 βδομάδες το πολύ. Το ότι πολλές κοπέλες το κρατάνε περισσότερο δεν σημαίνει ότι είναι και καλό για το νύχι. Κι αυτό γιατί το νύχι μακραίνει και υπάρχει ελαστικότητα κάτω από το βερνίκι, πράγμα που σημαίνει ότι ταλαιπωρείται και περισσότερο.
#2. Το ημιμόνιμο δεν είναι πάντοτε σταθερό – μπορεί να ξεφλουδίσει νωρίτερα
Και πάλι το παραπάνω εξαρτάται άμεσα από τη χρήση που κάνεις στα νύχια σου αλλά και την ποιότητα του βερνικιού. Οπότε, ναι, έχει συμβεί να ξεφλουδίζει ένα νύχι ακόμα και από την πρώτη βδομάδα, αλλά συνήθως είναι αποτέλεσμα δικής μας κακομεταχείρισης ή έλλειψης προσοχής και φροντίδας. Έχει παρατηρηθεί ότι αν χτυπάμε συνεχώς τα νύχια σε επιφάνειες ή αν δεν προσέχουμε όταν ανοίγουμε καπάκια / αναψυκτικά κλπ, το βερνίκι μπορεί να ξεφλουδίσει αλλά και το νύχι μπορεί να σπάσει. Επομένως, αν εκλείψουν αυτά, το ημιμόνιμο δεν θα ξεφλουδίσει ποτέ.
Παράλληλα, το βερνίκι μπορεί να ξεφλουδίσει και στην περίπτωση των πολύ αδύναμων ή ταλαιπωρημένων νυχιών, που δεν βρίσκονται ούτως ή άλλως σε καλή (υγιή) κατάσταση.
#3. Μπορώ να αφαιρέσω μόνη μου το ημιμόνιμο.
Ναι, μπορείς αρκεί να έχεις την υπομονή (και περίπου 20′ στη διάθεσή σου) για να το κάνεις σωστά. Αρχικά, τρίβεις το γυαλιστικό (top coat) με τη λίμα ίσα ίσα για να “σκάσει”, και στη συνέχεια πρέπει να βουτήξεις μερικά κομμάτια βαμβάκι σε καθαρό ασετόν, να τα αφήσεις πάνω στο κάθε νύχι για 10′-15′, και στη συνέχεια να τα τυλίξεις με αλουμινόχαρτα. Έπειτα, με το ειδικό εργαλείο (pusher) πρέπει να αφαιρέσεις το βερνίκι που πλέον έχει μαλακώσει αρκετά λόγω του ασετόν, σπρώχνοντάς το απαλά και όχι ξύνοντάς το – μην το επιχειρήσεις αν δεν σου έχει δείξει κάποιος ειδικός πιο πριν. Καλύτερα πάντως να προτιμάς τη μανικιουρίστ σου για αυτόν τον σκοπό.
#4 Καλό είναι να κάνεις διάλειμμα ανάμεσα στα βαψίματα.
Αν και δεν πειράζει να είναι συνέχεια βαμμένα με ημιμόνιμο (μιας και το βερνίκι δεν εισχωρεί στο νύχι, αφού έχει πολυμεριστεί), είναι καλό να κάνεις διαλείμματα ούτως ή άλλως, είτε μιλάμε για απλό είτε για ημιμόνιμο βερνίκι. Κι αυτό γιατί το νύχι έχει ανάγκη να αναπνέει πού και πού. Επιπλέον, αν τα έχεις συνέχεια βαμμένα μπορεί να σου ξεφεύγουν διάφορα θέματα που ενδεχομένως έχουν εμφανιστεί στα νύχια σου. Για παράδειγμα, ραβδώσεις και γραμμές που ίσως φανερώνουν έλλειψη βιταμινών και σιδήρου, λευκά σημάδια ή μύκητες (κυρίως στα κάτω άκρα κλπ).
#5. Το ημιμόνιμο είναι κατάλληλο για όλα τα νύχια
Γενικά ναι, όλες οι γυναίκες μπορούν να κάνουν ημιμόνιμο εκτός αν έχουν κάποιου είδους πάθηση στα νύχια τους – πχ μύκητες. Σε αυτή την περίπτωση προτείνεται να το αποφεύγεις μέχρι να ολοκληρώσεις την αγωγή και να μην υπάρχει κανένα υπόλειμμα που ενδεχομένως προκαλέσει επιμόλυνση στο ίδιο ή στα διπλανά νύχια. Το παραπάνω αφορά κυρίως τα κάτω νύχια.
Μύθοι για το ημιμόνιμο μανικιούρ
#1. Αν είσαι έγκυος ή θηλάζεις, πρέπει να αποφεύγεις το ημιμόνιμο.
Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός ως προς τη βαφή νυχιών, εκτός φυσικά από το πρώτο τρίμηνο της κύησης που καλό είναι να αποφεύγεις το οτιδήποτε σε βαφή, ακόμα και βαφή μαλλιών. Επίσης, πρέπει να έχεις άβαφα νύχια τον τελευταίο μήνα της κύησης αλλά και κατά τη διάρκεια του τοκετού, για ιατρικούς λόγους – αλλά αυτό αφορά γενικά το μανικιούρ, είτε είναι απλό είτε ημιμόνιμο. Γενικά, το ημιμόνιμο δεν πειράζει τις εγκύους (εκτός από τους μήνες που προαναφέραμε), αλλά αν έχεις αγωνία είναι καλύτερο να συμβουλευτείς τον γιατρό σου, σε κάθε περίπτωση. Βέβαια, υπάρχουν γυναικολόγοι που είναι ιδιαίτερα αυστηροί και απαγορεύουν το οτιδήποτε σε καλλυντικά – όσο κι αν το ημιμόνιμο είναι αντικειμενικά αβλαβές.
Σε κάθε περίπτωση, ίσως σε πειράξουν οι μυρωδιές που μπορεί να δημιουργήσουν ναυτία, οπότε καλό είναι να βρίσκεσαι σε καλά αεριζόμενο χώρο ή κοντά σε παράθυρο.
Μπορώ να βάψω άφοβα τα νύχια μου στην εγκυμοσύνη;
#2. Το ημιμόνιμο καταστρέφει τα νύχια – καλύτερα να επιλέξεις απλό μανικιούρ.
Θα εκπλαγείς αν σου πούμε ότι συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: σύμφωνα με στατιστικές, το ημιμόνιμο μάλλον προστατεύει τα νύχια παρά τα φθείρει. Κι αυτό γιατί τα ημιμόνιμα βερνίκια δεν εισχωρούν ούτε απορροφούνται με την ίδια ευκολία στο νύχι, ενώ και οι χρωστικές τους δεν είναι όσο έντονες είναι αυτές των απλών βερνικιών. Μάλιστα, αν παρατηρήσεις, οι κοπέλες που κάνουν απλό βερνίκι έχουν συχνά κιτρινισμένη βάση όταν τα ξεφάβουν σε αντίθεση με όσες κάνουν αποκλειστικά και μόνο ημιμόνιμο – απόδειξη ότι τα απλά βερνίκια αφήνουν τις χρωστικές τους και κιτρινίζουν τη βάση.
Αυτό που ωστόσο πρέπει να προσέξεις είναι το πώς θα αφαιρέσεις το ημιμόνιμο: αν δεν γίνει σωστά και από τεχνίτρια που να έχει πολλή εμπειρία, τότε ναι, μπορεί να φθείρει τα νύχια μέχρι και ανεπανόρθωτα.
#3. Αν βγάλω μόνη μου το βερνίκι (ξεφλουδίζοντας το) είναι οκ.
Εννοείται ότι δεν είναι οκ, αφού με αυτόν τον τρόπο αφαιρείς και την ανώτερη στιβάδα του νυχιού μαζί με νεκρά κύτταρα, γεγονός που αποδυναμώνει τα νύχια και τα κάνει επιρρεπή σε σπασίματα. Αυτός ακριβώς ο τρόπος είναι που καταστρέφει σταδιακά τα νύχια και όχι το ίδιο το ημιμόνιμο. Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για το απλό βερνίκι.
#4. Η λάμπα πολυμερισμού μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος / κηλίδες / έγκαυμα.
Οι συσκευές πολυμερισμού περιέχουν λάμπες που παράγουν υπεριώδη ακτινοβολία (UV) – το φως που βλέπουμε στο εσωτερικό τους. Με το “UV” εννοούμε τον τύπο φωτός που είναι ένα μη ορατό φάσμα υπεριώδης ακτινοβολίας, μέρος της οποίας βρίσκεται και στο ηλιακό φως. Το φάσμα UV είναι μεγάλο και μετριέται σε νανόμετρα (nm), ξεκινώντας από 10 nm και φτάνοντας τα 400. Από 315 έως 400 είναι το φάσμα Α και είναι ακίνδυνο για τον άνθρωπο. Στις λάμπες νυχιών χρησιμοποιείται μόνο φάσμα Α και μάλιστα συνήθως πάνω από 350 που είναι εντελώς ακίνδυνο, καθώς εδώ συμβαίνει το αντίστροφο: όσο μειώνεται το νούμερο, γίνεται επικίνδυνο και όχι όσο αυξάνει.
Επομένως, καταλαβαίνεις γιατί μια λάμπα πολυμερισμού δεν μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα ή άλλη βλάβη στο δέρμα, από τη στιγμή μάλιστα που το χέρι εκτίθεται για λίγα δευτερόλεπτα κάθε φορά. Πιο πολύ κακό κάνεις στο δέρμα σου όταν βγαίνεις στον ήλιο χωρίς προστασία (αντηλιακό, γυαλιά και καπέλο), παρά όταν κάνεις ημιμόνιμο με λάμπα πολυμερισμού. Αυτό που μπορείς να κάνεις ωστόσο αν φοβάσαι είναι να φοράς αντηλιακό και στα χέρια – ή ακόμα και ειδικά, κομμένα γάντια.
#5. Τα πετσάκια δεν έχουν καμία σημασία για την υγεία και εμφάνιση των νυχιών
Ακριβώς το αντίθετο ισχύει, μιας και αν τραβάς / τραυματίζεις τα πετσάκια και τις παρωνυχίδες, κινδυνεύεις να προκαλέσεις μόνιμη βλάβη στη μήτρα του νυχιού και αυτό να μην μεγαλώνει σωστά ή να βγαίνει στραβά. Επίσης, όταν η περιοχή γύρω από τα νύχια είναι ξηρή και παραμελημένη, ενώ τα πετσάκια είναι τραυματισμένα και ενδεχομένως υπάρχουν και πληγές, τα νύχια γίνονται αυτομάτως πιο αδύναμα και επιρρεπή σε σπασίματα. Επομένως, πρέπει να φροντίζουμε για την επαρκή ενυδάτωσή τους έτσι ώστε να διατηρούνται υγιή και δυνατά.
Tip: Άπλωνε κάθε βράδυ πριν κοιμηθείς μια κρέμα χεριών ή λάδι για τα πετσάκια. Αν έχεις μεγάλο πρόβλημα ξηρότητας, καλό είναι να έχεις ένα λαδάκι για πετσάκια σε μορφή roll-on στην τσάντα ή στο γραφείο σου, ώστε να το εφαρμόζεις συχνά μέσα στην ημέρα.
All in all, το ημιμόνιμο από μόνο του δεν είναι κακό για τα νύχια,αλλά μπορεί να προκαλέσει βλάβες αν εσύ δεν φανείς προσεκτική τόσο με τη φροντίδα τους όσο και με τη σωστή επιλογή τεχνίτριας. Τίποτα δεν είναι βλαβερό για το νύχι από μόνο του, ο κίνδυνος συνίσταται στην ίδια τη διαδικασία της αφαίρεσης, που αν δεν γίνει σωστά και υπομονετικά από την τεχνίτρια, πράγματι διακινδυνεύεις την υγεία των νυχιών σου.
Όσο για το πεντικιούρ…
Και κάτι άλλο που χρειάζεται να ξέρεις, κυρίως για το πεντικιούρ: είναι σημαντικό να μην ξεχνάς την περιποίηση των κάτω άκρων ούτε τον χειμώνα, καθώς τα κάτω νύχια είναι πιο επιρρεπή σε μολύνσεις, μύκητες, αποκολλήσεις κλπ, εξαιτίας των κλειστών παπουτσιών, του ιδρώτα αλλά και του γεγονότος ότι μεγαλώνουν, πολλές φορές, άγαρμπα – ακριβώς επειδή δεν τα περιποιούμαστε.
Και εννοείται ότι όλα όσα είπαμε παραπάνω για το ημιμόνιμο μανικιούρ, ισχύουν και για το ημιμόνιμο πεντικιούρ.