Ποιος είναι, εν τέλει, ο σωστός τρόπος για να πλένεις σωστά τα λαχανικά σου και να μην φοβάσαι για μικρόβια;
Έχουμε διαβάσει και βιώσεις διάφορες αρνητικές παρενέργειες από την κακή ή αλλιώς ελλιπή πλύση των λαχανικών. Ίσως το να φτιάξεις μια σαλάτα για μεσημεριανό να μοιάζει η πιο εύκολη λύση αλλά το να πλένεις σωστά τα λαχανικά σου πριν τα κόψεις είναι ό,τι πιο σημαντικό. Τα μικρόβια που μπορεί να έχουν στα φυλλώματά τους αν δεν απομακρυνθούν μπορεί να σου προκαλέσουν από μία απλή διάρροια μέχρι και σοβαρά γαστρεντερικά προβλήματα.
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά που δεν είναι προπλυμένα πρέπει να πλένονται καλά πριν τα φάμε, τα κόψουμε ή τα μαγειρεύουμε. Ο καλύτερος τρόπος για να πλύνουμε είναι κάτω από τρεχούμενο νερό. Ωστόσο, καλό είναι να έχουμε υπόψη ότι καμία μέθοδος πλύσης δεν μπορεί να αφαιρέσει όλα τα μικρόβια.
Το CDC προτείνει να ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:
- Πλένουμε τα χέρια μας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό πριν και μετά την προετοιμασία των λαχανικών.
- Πετάμε σκισμένα ή μαυρισμένα φύλλα, καθώς και τα εξωτερικά φύλλα.
- Ξεπλένουμε τα υπόλοιπα φύλλα κάτω από τρεχούμενο νερό, τρίβοντάς τα απαλά με τα χέρια.
- Τα στεγνώνουμε με ένα καθαρό πανί ή μια χαρτοπετσέτα.
- Επίσης, δεν τα μουλιάζουμε, γιατί τα μικρόβια μπορούν να εξαπλωθούν από το ένα φύλλο στα άλλα ή να περάσουν από τον νεροχύτη στα λαχανικά.
Όσο για τη χρήση ξυδιού ή χυμού λεμονιού, δεν θα τα βλάψει, αλλά όπως αναφέρει το CDC δεν γνωρίζει μελέτες που δείχνουν ότι έχουν καλύτερα αποτελέσματα από το νερό.
Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για τα λαχανικά:
- Επιλέγουμε λαχανικά και φρούτα που δεν έχουν μελανιάσει ή καταστραφεί.
- Βεβαιωνόμαστε ότι τα συσκευασμένα προϊόντα συντηρούνται στο ψυγείο ή στον πάγο στο κατάστημα.
- Φυλάσσουμε χωριστά τα προϊόντα αυτά από το ωμό κρέας, τα θαλασσινά και τα αβγά στο καλάθι αγορών, στις τσάντες και στο ψυγείο.
- Τα αποθηκεύουμε σε καθαρό ψυγείο.
- Χρησιμοποιούμε χωριστές σανίδες κοπής και σκεύη για αυτά και για ωμό κρέας, πουλερικά, θαλασσινά και αβγά. Αν δεν μπορούμε, τα ετοιμάζουμε πρώτα.
- Πλένουμε τα σκεύη, τις σανίδες κοπής και τις επιφάνειες της κουζίνας με ζεστό σαπουνόνερο μετά από κάθε χρήση.
- Μαγειρεύουμε καλά ή πετάμε όλα τα προϊόντα που έχουν έρθει σε επαφή με ωμό κρέας, πουλερικά, θαλασσινά ή τους χυμούς τους.
- Βάζουμε στο ψυγείο τα μαγειρεμένα ή κομμένα λαχανικά εντός 2 ωρών (ή εντός 1 ώρας εάν το φαγητό είναι σε υψηλές θερμοκρασίες).
- Αγοράζουμε μόνο την ποσότητα που θα καταναλώσουμε άμεσα.
Πως Θα Διατηρήσεις Τα Λαχανικά Και Τα Φρούτα Σου Ολόφρεσκα
Πόσες φορές δεν έχει λιγουρευτεί ένα κόκκινο μήλο ή μια κατακίτρινη μπανάνα και τελικά δεν είναι φρέσκα; Κρατάς στα χέρια σου ένα ζαρωμένο μήλο που δεν σου αρέσει ή μια μαυρισμένη μπανάνα που σε ανατριχιάζει. Επειδή το ίδιο συμβαίνει και με τα λαχανικά, σου έχουμε τη λύση.
Παρακάτω έχουμε κάποια μυστικά για να κρατάς πάντα φρέσκα τα λαχανικά σου και τα φρούτα σου, για να τα απολαμβάνεις πάντα όπως σου αρέσουν.
Κατάψυξε τις ώριμες μπανάνες
Υπάρχει μια διχογνωμία για το αν μπαίνουν οι μπανάνες στο ψυγείο ή όχι, αφού η φλούδα τους μαυρίζει αμέσως αν και το εσωτερικό παραμένει φρέσκο. Αν ωστόσο οι μπανάνες σου παραωριμάσουν, καθάρισέ τες και βάλε τες σε ένα πλαστικό σακουλάκι που κλείνει με ζιπ.
Κάνε ένα ζεστό μπάνιο στα φρούτα του δάσους
Όλα τα φρούτα του δάσους (μύρτιλλα, βατόμουρα κ.λπ.) είναι πολύ ευπαθή και μπορεί να μουχλιάσουν πανεύκολα. Ένας τρόπος για να τα διατηρήσεις λίγο περισσότερο είναι να τους κάνεις ένα… ζεστό μπάνιο πριν τα φυλάξεις. Αυτό ονομάζεται “θερμοθεραπεία”. Βυθίζεις τα φρούτα σε ένα μπολ με ζεστό νερό (γύρω στους 50 βαθμούς), το οποίο σκοτώνει τα σποράκια της μούχλας. Βγάλε αμέσως τα φρούτα και άπλωσέ τα σε μια πετσέτα για να μπορούν να αναπνέουν και φύλαξέ τα έτσι στο ψυγείο.
Κράτα τις ντομάτες έξω από το ψυγείο
Ακόμη και αυτή την εποχή βρίσκουμε ντομάτες στην αγορά. Ανεξάρτητα όμως από την εποχή του χρόνου, ένα πράγμα μένει σταθερό: δεν βάζουμε τις ντομάτες στο ψυγείο! Πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα λάθη, αφού με τη χαμηλή θερμοκρασία καταστρέφεται το άρωμα και μέσα σε μια δυο μέρες αλλάζει η υφή της σάρκας τους. Ο καλύτερος τρόπος συντήρησης είναι να τις βάλεις σε ένα μπολ που θα έχεις στρώσει με χαρτί κουζίνας με τα κοτσάνια προς τα πάνω. Το πιο τρυφερό μέρος του φρούτου (ναι, η ντομάτα είναι φρούτο) είναι γύρω από το κοτσάνι κι αυτό είναι το πρώτο σημείο που θα χαλάσει.
Η θερμοκρασία είναι άλλως ένας παράγοντας για τη συντήρηση της ντομάτας. Κράτησέ τις ντομάτες σου σε θερμοκρασία περιβάλλοντος αλλά μακριά από πηγές θερμότητας ή απευθείας ηλιακή έκθεση. Και αν δεν τις καταναλώσεις αρκετά γρήγορα, άλλαξέ τους θέση μέσα στο μπολ.
Τύλιξε τα φυλλώδη λαχανικά
Τα φυλλώδη λαχανικά θα πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε 1-2 ημέρες από την αγορά για να είναι φρέσκα και να διατηρούν όλα τους τα θρεπτικά συστατικά. Αν όμως θέλεις να τα συντηρήσεις, ο καλύτερος τρόπος για να επεκτείνεις το χρόνο ζωής τους είναι να τα τυλίξεις, χωρίς να τα πλύνεις, σε χαρτί κουζίνας ώστε το χαρτί να απορροφήσει την επιπλέον υγρασία τους – εάν τα φύλλα έχουν υγρασία θα σαπίσουν πιο γρήγορα.
Αναζωογόνησε το μαρούλι και τα μυρωδικά με ένα παγωμένο μπάνιο
Αν οι πρασινάδες σου έχουν αρχίσει να μαραίνονται, είτε λόγω της θερμοκρασίας του ψυγείου είτε επειδή έμειναν στον πάγκο λίγο παραπάνω, μπορείς να τα ξαναζωντανέψεις κάνοντάς τους ένα παγωμένο μπάνιο. Βάλε απλά τα φύλλα του μαρουλιού σε ένα μεγάλο μπολ με παγωμένο νερό και κούνησέ τα λίγο μέσα για να φρεσκαριστούν. Ένα ή δύο λεπτά αρκούν για να “ξυπνήσουν” και να δείχνουν φρέσκα και τραγανά!
Λαχανικά και φρούτα: Τα σημάδια που μαρτυρούν ότι σου λείπουν βιταμίνες
Μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητάς σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχείο μπορεί να προκαλέσει πολλά συμπτώματα, μερικά από τα οποία είναι πιο κοινά από άλλα.
Συχνά, η αύξηση της πρόσληψης τροφών πλούσιων σε κατάλληλες βιταμίνες και μέταλλα μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση ή στη μείωση των συμπτωμάτων αυτών. Ποια είναι όμως τα πιο κοινά σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να μπουστάρεις τον οργανισμό σου με βιταμίνες;