Εμφανίστηκαν σπυράκια στο πρόσωπό σου αμέσως μόλις επέστρεψες; Μάθε το γιατί αλλά και τι ακριβώ πρέπει να κάνεις
Από την περίοδο της εφηβείας όπου τα γνωρίσαμε για πρώτη φορά (και αυτό πόνεσε), τα σπυράκια αποτελούν έναν από τους χειρότερους εφιάλτες μας. Η ακμή δεν «κοιτά» ηλικίες αφού δεν είναι λίγοι – πλέον- οι ενήλικες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με έντονα σπυράκια που τους θυμίζουν τις περιπέτειες της εφηβικής τους ηλικίας. Πολλές φορές έχουμε παρατηρήσει ότι μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, το αλάτι της θάλασσας μαζί με τον ήλιο οδηγούν σε ένα break της ακμής, αλλά ύστερα, κατά την επιστροφή μας στη πόλη, αυτή μας χτυπά ξανά τη πόρτα. Σιγά σιγά εμφανίζονται σπυράκια στο πρόσωπό μας, μη γνωρίζοντας το γιατί.Πώς θα αποφύγουμε αυτή την έξαρση;
Η ακμή ενηλίκων δεν εξαφανίζεται χωρίς θεραπεία από το δερματολόγο. Στο πρόγραμμα; Τοπική θεραπεία για την αποξήρανση των βλαβών με ή χωρίς φαρμακευτική αγωγή από το στόμα, αλλά και σύσταση κατάλληλων καλλυντικών και πάνω από όλα απόδοση επιφανειακών peeling σε συνδυασμό με LED για την αφαίρεση ιχνών και μικροκυστών.
Πώς θα αντιμετωπίσουμε τα σπυράκια;
#1 Προσέχουμε τη διατροφή μας
Απέχουμε από τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα γρήγορα σάκχαρα αναψυκτικών, γλυκών σοκολάτας, έχουν άμεσες επιδράσεις στην αύξηση της έκκρισης σμήγματος και πλέον είναι αποδεδειγμένο ότι δημιουργούν εξάρσεις. Περιορίζουμε επίσης όλα τα κορεσμένα λίπη στα αλλαντικά και τις σάλτσες.
Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, τα οφέλη της ηλιοφάνειας για το δέρμα μας είναι απατηλά. Σε επαφή με τις πρώτες ακτίνες, η επιδερμίδα μας πυκνώνει εμποδίζοντας την άνοδο του σμήγματος και επομένως αποτρέπει, για κάποιο διάστημα, την εμφάνιση μικρών ατελειών. Στο τέλος των διακοπών, όμως η συσσωρευμένη περίσσεια επανέρχεται στην επιφάνεια. Για να αποφευχθεί η εξάπλωση του πρέπει να ακολουθηθούν τα παρακάτω βήματα μετά τις διακοπές.
Όταν επιστρέφουμε από τις διακοπές πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιμελείς με τον καθαρισμό του προσώπου μας -πρωί και βράδυ- χρησιμοποιώντας λοσιόν με καταπραϋντικές και αντιερεθιστικές ιδιότητες που υποτίθεται ότι εξαλείφουν τους ρύπους και το υπερβολικό σμήγμα.
Mια ή δυο φορές την εβδομάδα κάνουμε ένα χημικό scrub με βάση το γλυκολικό οξύ στο πρόσωπο και το σώμα για να εξαφανίσουμε τα νεκρά κύτταρα. Οι πόροι έτσι θα ελευθερωθούν, γεγονός που θα αποτρέψει το σχηματισμό νέων.
«Γιατί Βγάζω Σπυράκια Στο Ίδιο Ακριβώς Σημείο»;
Πολλές φορές, λοιπόν, καταλαβαίνουμε πως βγάζουμε κάποιο σπυράκι σε ένα συγκεκριμένο και μόνο σημείο. Και αυτό μας εκνευρίζει αρκετά. Τι μπορεί, λοιπόν, να συμβαίνει;
#1 Φραγμένοι πόροι
Το σμήγμα, τα νεκρά κύτταρα, οι ατμοσφαιρικοί ρύποι, τα υπολείμματα μακιγιάζ κλπ που συσσωρεύονται καθημερινά στην επιφάνεια της επιδερμίδας, παγιδεύονται στους πόρους με αποτέλεσμα να τους φράζουν. Σε συνδυασμό δε, με τον ελλιπή/ μη σωστό καθαρισμό, οδηγούν σε μαύρα και λευκά στίγματα, αλλά και σπυράκια. Γι’ αυτόν τον λόγο, καθημερινά- ακόμη κι αν δεν είσαι βαμμένη- θα πρέπει να πλένεις το πρόσωπό σου μ’ ένα απαλό προϊόν καθαρισμού που θα καθαρίσει τους φραγμένους πόρους χωρίς να διαταράσσει τον επιδερμιδικό φραγμό. Κάτι τέτοιο θα βελτιώσει και τη συνολική όψη της επιδερμίδας σου. Παράλληλα, βάλε στην εβδομαδιαία σου beauty ρουτίνα την απολέπιση και μάσκες για βαθύ καθαρισμό. Μετά από τον καθαρισμό, μην ξεχνάς σε καμία περίπτωση την ενυδάτωση και φυσικά, το αντηλιακό σου!
#2 Τα μαλλιά σου
Αν βγάζεις συνεχώς σπυράκια ψηλά στο μέτωπό σου (κοντά στη γραμμή των μαλλιών) ή πίσω στον αυχένα σου, μπορεί η αιτία να «κρύβεται» στα προϊόντα των μαλλιών σου. Για παράδειγμα, το dry shampoo, η λακ, αλλά και το σαμπουάν ή το conditioner/ μάσκα που δεν ξεβγάζεις σωστά, μπορούν να φράξουν τους θύλακες και τους πόρους της τρίχας στ’ αυτά τα σημεία, δημιουργώντας σπυράκια. Γι αυτό το λόγο σιγουρέψου πως δεν έχουν μείνει υπολείμματα προϊόντων μετά το λούσιμο στα μαλλιά σου και φυσικά, στην επιδερμίδα σου.
#3 Τα ίδια σου τα χέρια
Δεν είναι μόνο θέμα γενικότερης υγιεινής. Το να αγγίζεις το δέρμα σου συνεχώς σ’ ένα συγκεκριμένο σημείο (πχ γύρω από το στόμα ή γενικά), μπορεί να επιδεινώσει και να προκαλέσει μεγαλύτερη φλεγμονή στη συγκεκριμένη περιοχή. Παράλληλα, υπάρχει πιθανότητα να διπλασιάσει τις πιθανότητες να εμφανίσεις σπυράκι στο ίδιο σημείο ακριβώς. Πιο λεπτομερώς, τα δάχτυλα μεταφέρουν μικρόβια και βακτήρια απευθείας στο πρόσωπό μας. Τα πράγματα γίνονται όλο και δυσκολότερα, όπως καταλαβαίνεις.
#4 Δεν έχεις τα «κατάλληλα» συστατικά
Ενδεχομένως, ένας ακόμη λόγος, που μπορεί να βγάζεις σπυράκια στο ίδιο σημείο είναι πως δεν έχεις ακόμη επιστρατεύσει/ χρησιμοποιήσει τους σωστούς συμμάχους aka μερικά βασικά συστατικά στα προιόντα της skincare ρουτίνας σου που μπορούν να σε βοηθήσουν ουσιαστικά. Τέτοια συστατικά είναι πχ το σαλικυλικό οξύ, που δρα βαθύτερα στην επιδερμίδα, συμβάλλοντας στο βαθύ καθαρισμό των πόρων, «καταπολεμώντας» την ακμή και τα σπυράκια, τα ρετινοειδή που βελτιώνουν την υφή και τον τόνο του δέρματος και το αζελαϊκό οξύ που προσφέρει ήπια απολέπιση.
#5 Τα ρούχα σου
Αν τέλος, αναφέρεσαι σε σπυράκια που εμφανίζονται σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματός σου, όπως οι μασχάλες, το στήθος, η γραμμή του μπικίνι, εκτός από την αποτρίχωση, τσέκαρε τα πολύ στενά/ συνθετικά υφάσματα στα ρούχα σου που δεν αφήνουν την επιδερμίδα να «αναπνέει» σε συνδυασμό με τον ιδρώτα.