Connect with us

Hi, what are you looking for?

thegals.gr – Ειδήσεις και νέα για τη γυναίκα

ΜΟΔΑ

Πώς να αφαιρέσω τον λεκέ από αντηλιακό;

αντηλιακό
INSTAGRAM @ritamontezuma

Πώς μπορείς να καθαρίσεις τον λεκέ από αντηλιακό μέσα σε χρόνο dt;

Λίγο χειρότερο από το να τσούζουν τα μάτια σου επειδή τα έτριψες κατά λάθος ενώ φορούσες αντηλιακό, είναι όταν αυτό πέφτει ή ακουμπάει τα ρούχα σου. Ένα πράγμα που μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις αυτή τη δυσάρεστη εμπειρία του να λερώσει το μαγιό, το παρεό ή γενικά τα ρούχα από αντηλιακό, είναι να περιμένεις μερικά λεπτά να στεγνώσει αφού το εφαρμόσεις στο δέρμα σου.

Αν πάλι γίνει η ζημιά, υπάρχει τρόπος να το αφαιρέσουμε:

  • Γυρίζουμε το ρούχο ανάποδα και ξεπλένουμε τον λεκέ κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό.
  • Φτιάχνουμε ένα διάλυμα από ζεστό νερό και υγρό σαπούνι πιάτων και σκουπίζουμε τον λεκέ με αυτό.
  • Ξεπλένουμε καλά το σημείο με κρύο νερό.
  • Έπειτα, πλένουμε ως συνήθως το ρούχο χρησιμοποιώντας ένα απορρυπαντικό βαρέως τύπου.

Έξτρα tip: Δεν βάζουμε τα ρούχα στο στεγνωτήριο μέχρι να βεβαιωθούμε ότι ο λεκές έχει καθαρίσει, καθώς η έντονη θερμότητα μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.

Πώς αφαιρούμε τον λεκέ από αντηλιακό στο κάθισμα του αυτοκινήτου

Κι ενώ η εικόνα του να μπαίνεις στο αμάξι, ηλιοκαμένος/η μετά από ώρες χαλάρωσης στην παραλία μοιάζει ειδυλλιακή, τη μαγεία χαλάει το αντηλιακό που πιθανότατα θα λερώσει το κάθισμα του αυτοκινήτου και η άμμος που θα ρίξεις στο πατάκι…

Ανάλογα με το υλικό μπορούμε να το διαχειριστούμε τον λεκέ από αντηλιακό στο αμάξι ως εξής:

Για ύφασμα

  • Αναμειγνύουμε 1 κ.γ. υγρό απορρυπαντικό για τα πιάτα, 1 κ.σ. λευκό ξύδι και 1 φλιτζάνι ζεστό νερό σε ένα μικρό μπουκάλι ψεκασμού.
  • Προσθέτουμε 1 κ.γ. μαγειρική σόδα και βιδώνουμε γρήγορα το καπάκι στο μπουκάλι ψεκασμού γιατί η μαγειρική σόδα και το ξύδι δημιουργούν πολλές φυσαλίδες όταν συνδυάζονται.
  • Ψεκάζουμε ένα λευκό πανί με το διάλυμα καθαρισμού, ταμπονάρουμε και τρίβουμε απαλά τυχόν λεκέδες στο ύφασμα.
  • Τέλος, αφήνουμε το ύφασμα να στεγνώσει.

Για δέρμα

  • Φτιάχνουμε ένα διάλυμα καθαρισμού συνδυάζοντας ίσα μέρη νερού και λευκού ξυδιού σε έναν μικρό κουβά.
  • Βυθίζουμε ένα πανί μικροϊνών στο διάλυμα ώστε να είναι υγρό αλλά όχι βρεγμένο.
  • Σκουπίζουμε το δέρμα, ξεπλένοντας τακτικά το πανί.
  • Τέλος, στεγνώνουμε το σημείο με ένα καθαρό, στεγνό πανάκι μικροϊνών.

Πότε λήγει το αντηλιακό μας;

Αναρωτιέσαι κάθε καλοκαίρι ποιος δείκτης προστασίας (SPF) του αντηλιακού είναι κατάλληλος για εσένα και τους δικούς σου;Είναι καλοκαίρι και μαζί του έρχονται όλες αυτές οι διασκεδαστικές, καλοκαιρινές υπαίθριες δραστηριότητες που δεν θέλουμε να χάσουμε. Ο ήλιος είναι ευεργετικός για το δέρμα και την υγεία αρκεί να ακολουθούμε όλοι μας μια ασφαλή ρουτίνα για την προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες. Επιβάλλεται να επενδύσουμε σε ένα καλής ποιότητας αντιηλιακό, αλλά ποιο είναι το κατάλληλο για μας και τι σημαίνει ο αριθμός που είναι δίπλα στον δείκτη προστασίας SPF;

Το SPF, για συντομία «Sun Protection Factor», δηλώνει πόσο αποτελεσματικό είναι ένα αντηλιακό στην επιδερμίδα από τις ακτίνες UVB. Οι ακτίνες UVB είναι γνωστό ότι προκαλούν βλάβη στο δέρμα, που σημαίνει στην καλύτερη περίπτωση ένα ηλιακό έγκαυμα μέχρι καρκίνο του δέρματος.

Ο αριθμός SPF του αντηλιακού ενημερώνει για το πόσο χρόνο έχουμε στη διάθεσή μας πριν το δέρμα μας αντιδράσει στις ακτίνες του ήλιου. Οι αντιδράσεις περιλαμβάνουν ένα ήπιο κοκκίνισμα μέχρι ένα σοβαρό ηλιακό έγκαυμα. Για παράδειγμα, εφαρμόζοντας ένα αντηλιακό με SPF 30 στο δέρμα μας, αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί 30 φορές περισσότερο χρόνο για να καεί από ό, τι αν δεν φορούσαμε κανένα απολύτως αντηλιακό.

Ωστόσο, η ετικέτα SPF ενός αντηλιακού προϊόντος δεν μπορεί να καθορίσει το χρόνο έκθεσης του δέρματός μας στον ήλιο. Αυτό εξαρτάται στην πραγματικότητα από τον τύπο του δέρματός μας, την ποσότητα αντηλιακών που έχουμε εφαρμόσει, την ένταση του ηλιακού φωτός και την βαθμολογία SPF του αντηλιακού μας.

Πώς αντιδρούν οι διαφορετικοί τύποι δέρματος στην έκθεση στον ήλιο;

Κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του τύπο δέρματος. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που ζουν σε κρύα κλίματα, με λιγότερες ηλιόλουστες ημέρες και συννεφιασμένο ουρανό συχνά έχουν λευκότερο δέρμα. Στον αντίποδα οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές υψηλής έκθεσης στον ήλιο συχνά αναπτύσσουν μεγαλύτερη ποσότητα μελανίνης, γεγονός που τους κάνει σκουρόχρωμους.

Τα άτομα με τους πιο ανοιχτόχρωμους τόνους δέρματος τείνουν να είναι πιο ευάλωτα σε βλάβες από τον ήλιο. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο επιρρεπείς στο ηλιακό έγκαυμα και έχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος. Τα άτομα με πιο σκούρους τόνους δέρματος συνήθως έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος και ηλιακού εγκαύματος, καθώς δεν είναι τόσο ευαίσθητο το δέρμα τους στο φως του ηλίου. Ωστόσο, οι άνθρωποι όλων των τόνων του δέρματος θα πρέπει να εξακολουθούν να εφαρμόζουν αντιηλιακό για να αποφευχθεί οποιαδήποτε βλάβη από τις ακτίνες UVB και UVA στην επιδερμίδα τους.

Πόσο αντηλιακό πρέπει να χρησιμοποιούμε;

Μπορεί να μην το γνωρίζετε, αλλά η ποσότητα αντηλιακών που εφαρμόζετε στην επιδερμίδα σας είναι στην πραγματικότητα ένας μεγάλος παράγοντας που συμβάλλει στο πόσο χρόνο μπορείτε να περάσετε με ασφάλεια εκτεθειμένοι στον ήλιο.

Κατά γενικό κανόνα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε περίπου 2 χιλιοστόγραμμα αντηλιακών ανά εκατοστό του δέρματός σας για να καλυφθεί και να προστατευθεί επαρκώς. Και τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Ως μέσος ενήλικας, χρειάζεστε περίπου 2 κουταλιές της σούπας αντηλιακό για να καλύψετε τις εκτεθειμένες περιοχές του προσώπου και του σώματός σας, με σχεδόν το ένα τρίτο του να πηγαίνει στο πρόσωπό σας.

Το αντηλιακό πρέπει επίσης να εφαρμόζεται ξανά κάθε 2 ώρες για σωστή κάλυψη και να εφαρμόζεται πάντα τουλάχιστον 15 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο. Επίσης, υπάρχει συνήθως ένα χρονικό πλαίσιο 30 λεπτών πριν από την έκθεση στο νερό για αδιάβροχο αντηλιακό.

Οι περισσότεροι άνθρωποι εφαρμόζουν πολύ λιγότερη ποσότητα αντηλιακού από ό, τι χρειάζονται πραγματικά. Αυτό τους οδηγεί να αμφισβητήσουν την αποτελεσματικότητα του αντηλιακού προϊόντος αφού παθαίνουν ηλιακό έγκαυμα.

Χρειαζόμαστε αντηλιακό τις συννεφιασμένες μέρες;
Ακόμα και όταν είναι συννεφιασμένος ουρανός ο ήλιος είναι ακόμα εκεί, και οι ακτίνες του ηλίου διεισδύουν μέσα από το στρώμα του όζοντος. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εξακολουθούμε να εφαρμόζουμε αντιηλιακό στο σώμα μας.

Το ίδιο ισχύει και για περιοχές που έχουν χιόνι καθώς αντανακλά τις ακτίνες του ήλιου, ρίχνοντάς τες απευθείας στο σώμα.

Τι σημαίνουν οι διαφορετικοί αριθμοί SPF στο αντηλιακό μας;

Μόλις κατανοήσουμε τους διαφορετικούς παράγοντες που επηρεάζουν την έκθεση στον ήλιο και τους κινδύνους του, μπορούμε να προσδιορίσουμε την βαθμολογία SPF που χρειάζεται το δέρμα μας. Η χαμηλότερη διαθέσιμη βαθμολογία SPF είναι 15, η οποία παρέχει κάποια μικρή προστασία.

Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα προϊόν με ελάχιστο SPF 30 ειδικά αν είμαστε ανοιχτόχρωμοι ή έχουμε ευαίσθητο δέρμα.

Ακολουθεί μια ανάλυση των πιο κοινών αριθμών SPF:

SPF 15

Το SPF 15 είναι το πιο βασικό επίπεδο προστασίας από το ηλιακό φως. Ωστόσο, εξακολουθεί να παρέχει 93% προστασία από τις ακτίνες UVB.

Με άλλα λόγια, εάν 100 φωτόνια φωτός διεισδύσουν στο δέρμα όταν δεν υπήρχε στρώμα αντηλιακής κρέμας, ένα στρώμα αντηλιακών SPF 15 θα μπλοκάρει περίπου 93 από αυτά τα φωτόνια και θα επιτρέψει μόνο σε 7 από αυτά να περάσουν.

SPF 30

Ακολουθώντας το ίδιο παράδειγμα, ένα στρώμα SPF 30 στο δέρμα μπλοκάρει το 97% των ελαφρών φωτονίων και επιτρέπει μόνο σε 3 από αυτά να διεισδύσουν στο δέρμα. Έτσι, ένα αντηλιακό SPF 30 μπλοκάρει το 97% των ακτίνων UVB.

Το SPF 30 θα πρέπει να προσφέρει διπλάσια προστασία αλλά στην πραγματικότητα παρέχει μόνο 4% περισσότερη προστασία από το προϊόν SPF 15.

SPF 50

Το SPF 50, επιτρέπει μόνο σε περίπου 2% των φωτονίων να εισχωρήσουν στο δέρμα. Αυτό σημαίνει ότι μπλοκάρει περίπου το 98% αυτών και παρέχει μόνο 1% περισσότερη προστασία από τις ακτίνες UVB από το SPF 30.

SPF 100

Ο FDA εκτιμά ότι τα SPFs άνω των 60 είναι παραπλανητικά και δεν προστατεύουν περισσότερο από τα ηλιακά εγκαύματα. Όταν πρόκειται για ένα αντιηλιακό με δείκτη προστασίας SPF 100, παίρνετε πραγματικά μόνο 1 επιπλέον ποσοστό προστασίας από το SPF 50. Συνεπώς φτάνει το 99%, αφήνοντας το 1% των φωτονίων να εισχωρήσει στο δέρμα.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΖΩΔΙΑ

Πώς ερωτεύεται ένας άντρας Λέων. Πολύ καλή ερώτηση. Γιατί είναι μυστήριοι αυτοί οι τύποι. Γιατί έχουν αυτό το γόητρο που πάντα σε βάζει σε...

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να τον κάνω να με θέλει; Τι μήνυμα να του στείλω για να μην με αφήσει στο… διαβάστηκε; Τι πραγματικά θέλει ένας άντρας...

CELEBRITIES

Ο Κωνσταντίνος Βασάλος λέει bye bye στον Άγιο Δομίνικο! Δες τι συμβαίνει… Το Survivor All Star φθάνει σιγά σιγά στο τέλος του αφού απέχουμε...

ΟΜΟΡΦΙΑ

DIY συνταγή για ενυδατικό λάδι σώματος που θα δώσει τη χαμένη λάμψη ξανά στην επιδερμίδα σου. Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως με το αλάτι της...