Connect with us

Hi, what are you looking for?

thegals.gr – Ειδήσεις και νέα για τη γυναίκα

ΟΜΟΡΦΙΑ

Ξεφλουδίζεις μετά τον ήλιο: Δες τι πρέπει να κάνεις

ξεφλουδίζεις
Pexels

Πώς πρέπει να αντιδράσεις όταν αρχίσεις να καταλαβαίνεις πως ξεφλουδίζεις μετά την έκθεση στον ήλιο.

H θάλασσα τώρα έχει την τέλεια θερμοκρασία και φυσικά τα σύννεφα και οι βροχές των προηγούμενων ημερών αποτελούν πια παρελθόν.

Αν τώρα εσύ κατάλαβες πως έχεις επιστρέψει στο σπίτι και έχεις καεί, το πιο πιθανόν είναι ότι δεν φόρεσες αντηλιακό ή δεν το ανανέωνες όσο πρέπει. Όπως και να έχει το αποτέλεσμα είναι καμένοι ώμοι και πλάτη στο σημείο ακριβώς που δένει το μπικίνι.

Το ηλιακό σου έγκαυμα σχεδόν πέρασε και πλέον την θέση του έχει πάρει ένα ενοχλητικό και αντιαισθητικό ξεφλούδισμα. Ξέρεις αυτό που σας προκαλεί την ακατανίκητη επιθυμία να τραβήξεις το νεκρό δέρμα. Σταμάτησέ το εκεί, όσο κι αν θες να τελειώνεις άμεσα με αυτή την ενοχλητική και απρόσμενη εξέλιξη μαυρίσματος. Κάθε μέθοδος peeling μπορεί τώρα να προκαλέσει ζημιά στην επιδερμίδα.

«Το ξεφλούδισμα του καμμένου από τον ήλιο δέρματος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ουλών επειδή το δέρμα δεν ξεφλουδίζει πάντα στο ίδιο ποσοστό», εξηγεί η  Dr. Debra Wattenberg δερματολόγος με έδρα την Νέα Υόρκη (AAD) . «Είναι καλύτερο να αφήσεις το νεκρό δέρμα να ξεφλουδίσει από μόνο του».

Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει δύο έως τέσσερις ημέρες μετά αφού εξαφανιστεί η ερυθρότητα ή ακόμα και μια εβδομάδα ανάλογα με τη σοβαρότητα του εγκαύματος. Δυστυχώς δεν υπάρχει κανένας τρόπος να αποφευχθεί το ξεφλούδισμα εντελώς.

Το καλύτερο που πρέπει να συνεχίσεις να κάνεις είναι να απλώνεις άφθονο αντηλιακό για να αποφύγεις το έγκαυμα.

Ωστόσο η διαδικασία του ξεφλουδίσματος έχει σημαντικό σκοπό. Σημαίνει πως το σώμα σου απομακρύνει τα κύτταρα του δέρματος που έχουν υποστεί βλάβη από το υπεριώδες φως στις ακτίνες του ήλιου. Τα καλά νέα: Μπορείς να επιταχύνεις τη διαδικασία επούλωσης με ορισμένες θεραπείες που πιθανόν έχεις ήδη στο σπίτι σου.

Τα σωστά προϊόντα μπορούν να σε ανακουφίσουν πιο γρήγορα. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να εφαρμόζεις ενυδατικές που περιέχουν υδροκορτιζόνη για να απαλύνεις τη φλεγμονή και να μειώσεις το ξεφλούδισμα.

Και ενώ μπορεί να σε ενοχλεί, να σου προκαλεί φαγούρα και να σου χαλάει την εικόνα, λειτουργεί ως ένα σημάδι για να είσαι πιο προσεκτική την επόμενη φορά που θα πας για μπάνιο και να θυμηθείς το αντηλιακό όσο και όποτε πρέπει. Εκτός από τις άμεσες συνέπειες του ηλιακού εγκαύματος, η συχνή έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου ή του solarium προκαλεί την πλειοψηφία των περιπτώσεων μελανώματος, σύμφωνα με το AAD.

Πώς να μην ξεφλουδίζεις μετά από ένα έγκαυμα

Για να φτάσει στο σημείο το δέρμα να ξεφλουδίσει, πρέπει να έχει προηγηθεί έγκαυμα στην περιοχή. Ξηρότητα, αφυδάτωση, κοκκινίλα, ξεφλούδισμα: το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε, είναι ένα κρύο ντους, διότι αφ’ ενός δροσίζει αφ’ ετέρου επιβραδύνει την εξέλιξη του ξεφλουδίσματος. Πάνω απ’ όλα δεν θα πρέπει να τρίψουμε το δέρμα μας στην προβληματική περιοχή, διότι το ξεφλούδισμα εξαπλώνεται, κάτι που σίγουρα δεν το θέλουμε. Αντίθετα σκουπίζουμε απαλά με μία μαλακή πετσέτα, αποφεύγοντας το ξύσιμο στην πάσχουσα περιοχή, όσο κι αν αυτό μας δίνει αίσθηση προσωρινής ανακούφισης. Αν δεν μπορούμε να αντισταθούμε, είναι προτιμότερο να βάλουμε λίγο νερό ή πάγο ή καλύτερα να το ψεκάσουμε με ιαματικό νερό και βέβαια να συμβουλευτούμε το γιατρό ή το φαρμακοποιό μας. Ας έχουμε υπόψη ότι οποιαδήποτε βίαιη ενέργεια μπορεί να δημιουργήσει πληγή ή ακόμα και μόλυνση.

Για τη συνέχεια μία πολύ καλή λύση είναι η χρήση προϊόντων βρώμης (αφρόλουτρο, γαλάκτωμα) που υπάρχουν στα φαρμακεία, για να επιταχύνουμε την αποκατάσταση στα σημεία που υπάρχει το πρόβλημα.

Θεαματικά αποτελέσματα έχουμε δει μετά από χρήση κρέμας ή ειδικού λαδιού, φτιαγμένα από αιθέρια και φυτικά έλαια, που συμβάλουν στην άμεση αντιμετώπιση τόσο του καψίματος όσο και του ξεφλουδίσματος του δέρματος, καθώς και στην επιτυχή ανάπλασή του. Η λήψη συμπληρώματος βιταμινών C και E είναι η καλύτερη λύση, όσον αφορά την εκ των έσω θεραπεία, δίνοντάς μας την απαραίτητη αντιοξειδωτική δράση που χρειαζόμαστε.

Πίνουμε άφθονο νερό, για να πετύχουμε σωστή ενυδάτωση του οργανισμού και να επιτρέψουμε να λειτουργήσουν καλύτερα και οι μηχανισμοί αυτοΐασης που διαθέτουμε.

Χρυσός κανόνας για να προλάβουμε τέτοιου είδους βλαβερές καταστάσεις, είναι η χρήση ποιοτικού αντιηλιακού (προτιμότερο μεσαίου ή υψηλού δείκτη προστασίας), ώστε να προστατεύουμε το δέρμα μας από την υπεριώδη ακτινοβολία και βέβαια επανάληψη της εφαρμογής του όσες φορές χρειαστεί.

Ας φροντίζουμε το δέρμα μας να είναι και να φαίνεται όμορφο και υγιές!

ξεφλουδίζεις

Pexels

Κάηκα Από Τον Ήλιo: 6 Φυσικοί Τρόποι Να Διώξεις Το Έγκαυμα Της Πρώτης Ηλιοθεραπείας Για Να Μην Ξεφλουδίζεις

#1 Γιαούρτι για το ήπιο έγκαυμα από τον ήλιο

Οι πρωτεΐνες του γιαουρτιού βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής. Επίσης, η δροσερή υφή του μειώνει τη θερμοκρασία του δέρματος στο σημείο του καψίματος και προσφέρει άμεση ανακούφιση.

Πώς θα το εφαρμόσεις:
Άπλωσε λίγο γιαούρτι στην περιοχή που έχεις καεί και άφησέ το να δράσει. Έπειτα κάνε ένα δροσερό ντους με προσοχή και χωρίς να τρίψεις το σημείο που έχεις καεί.

#2 Κομπρέσα με γάλα 

Μια κομπρέσα με κρύο γάλα είναι η ιδανική λύση για να δροσίσεις το δέρμα, καθώς οι πρωτεΐνες του γάλακτος καταπραΰνουν τη φλεγμονή.

#3 Κρέμα από αλόη

Στο ντουλάπι με τις κρέμες και τα φάρμακα πρέπει να τοποθετήσεις και ένα μπουκάλι από τζελ αλόης. Είναι απίστευτα δροσιστικό και ανακουφιστικό για περιπτώσεις όπως αυτή. Το τζελ ή η κρέμα από αλόη είναι ιδανική για το έγκαυμα από τον ήλιο.

#4 Καλέντουλα

Το θαυματουργό αγριολούλουδο καταπραΰνει την επιδερμίδα σε περίπτωση εγκαύματος ή φλεγμονής. Χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη θεραπεία του εκζέματος και της ακμής. Συνηθίζεται να βράζονται τα πέταλά του σαν αφέψημα και αφού κρυώσει να γίνονται πλύσεις στο σημείο που εκδηλώνεται η ενόχληση.

#5 Μέντα

Η μέντα δροσίζει το δέρμα περισσότερο από κάθε άλλο φυτό ή βότανο. Δρα τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά. Μπορείς να πίνεις παγωμένο τσάι μέντας τις ημέρες που οι θερμοκρασίες χτυπούν κόκκινο ή να βουτάς τα φύλλα σε νερό και στη συνέχεια να απλώνεις το υγρό επάνω στα σημεία που έχουν καεί από τον ήλιο. Προσοχή! Επειδή η μέντα μπορεί να κάνει το δέρμα πιο ευαίσθητο στον ήλιο, φρόντισε να κάνεις τις πλύσεις το βράδυ.

#6 Μέλι

Όπως και η αλόη, έτσι και το μέλι ελκύει την υγρασία και την «κλειδώνει» στο δέρμα. Περιέχει επίσης προβιοτικά και ένζυμα που είναι εξαιρετικά ευεργετικά για το δέρμα. Παράλληλα, το μέλι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και έχει αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση.

Πότε το έγκαυμα από τον ήλιο θεωρείται επικίνδυνο

Αν το ηλιακό έγκαυμα είναι εκτεταμένο και συνοδεύεται από φουσκάλες, καλό θα ήταν να επισκεφτείς άμεσα έναν δερματολόγο. Από την άλλη, η εκδήλωση συμπτωμάτων όπως ο πυρετός, τα ρίγη και η ναυτία μετά την έκθεση στον ήλιο επιβάλλουν την επίσκεψη στο κοντινότερο τμήμα επειγόντων περιστατικών, καθώς υποδεικνύει ηλίαση.

Πώς να επιλέξεις το σωστό αντηλιακό

Το αντηλιακό είναι ίσως το πιο απαραίτητο προϊόν περιποίησης, γιατί με τον ήλιο δεν πρέπει να παίζουμε πια. Τα σοκολατένια χρώματα και τα ηλιοκαμένα κορμιά ανήκουν σε διαφημίσεις πολύ περασμένων δεκαετιών. Τώρα το ζητούμενο είναι η άμυνα στις βλάβες που προκαλεί ο ήλιος, από τα πρώιμα σημάδια γήρανσης μέχρι τον καρκίνο του δέρματος.

Κάθε φορά που μπαίνεις μέσα στο φαρμακείο έρχεσαι αντιμέτωπη με μία ευρεία γκάμα αντηλιακών. Πολλά τα brands, διαφορετικές οι ετικέτες, ξεχωριστά μπουκάλια και εσύ δεν γνωρίζεις ποιο είναι το πιο κατάλληλο για το δέρμα σου.

– Δείκτης προστασίας (SPF=Sun Protection Factor)

Ξεκινάμε από τα εύκολα, δηλαδή από τον αριθμό που αναγράφεται με μεγάλα στοιχεία και μετράει το βαθμό προστασίας από την ακτινοβολία UVB και τη διάρκεια προστασίας από το έγκαυμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι είμαστε καλυμμένοι με ένα αντηλιακό με SPF 30. Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν προσφέρει 97% προστασία από την ακτινοβολία UVB (98% ο SPF 50) και ότι μπορείς να κάτσεις 30 φορές περισσότερο χρόνο κάτω από τον ήλιο προτού πάθεις έγκαυμα.

Οι άνθρωποι που χρειάζονται μεγαλύτερο δείκτη προστασίας είναι όσοι έχουν πολύ ανοιχτόχρωμο δέρμα, όσοι παίρνουν φάρμακα που αυξάνουν την ευαισθησία στον ήλιο ή δουλεύουν αρκετό χρόνο σε εξωτερικούς χώρους (ή ζουν σε περιοχές με έντονη ηλιοφάνεια). Επίσης, αν δεν εφαρμόζεις την απαραίτητη ποσότητα αντηλιακού (ισούται με όση πιάνουν τα δυο δάχτυλα για το πρόσωπο και με δύο σφηνοπότηρα για το σώμα), τότε λαμβάνεις τη μισή προστασία και θα σε βοηθούσε να χρησιμοποιείς ένα προϊόν με SPF 50.

– Ακτινοβολίες UVA και UVB

Αυτές οι συντομογραφίες δηλώνουν τους δύο τύπους υπεριώδους ακτινοβολίας που εκπέμπονται από τον ήλιο. Η UVA εισχωρεί βαθύτερα και προκαλεί αλλαγή στη χρωστική ουσία του δέρματος, αλλά και πρώιμη γήρανση και καρκίνο του δέρματος. Από την άλλη, η UVB είναι υπεύθυνη για το κοκκίνισμα και το έγκαυμα.

– Ευρύ φάσμα (broad spectrum)

Η ιστορία της επιστήμης της δερματολογίας λέει ότι παλιά μόνο η ακτινοβολία UVB θεωρούνταν επιβλαβής. Όταν οι επιστήμονες κατανόησαν ότι η ακτινοβολία UVA είναι τελικά πιο επικίνδυνη, άρχισαν να δημιουργούν αντηλιακά που παρείχαν προστασία και απ’ αυτήν. Όταν διαβάζεις τις λέξεις «broad spectrum» στην ετικέτα, τότε το αντηλιακό σου προσφέρει προστασία και από τους δύο τύπους ακτινοβολίας.

– PA++++

Στην ετικέτα αρκετών αντηλιακών πια μπορεί να δεις τα αρχικά PA συνοδευμένα από σταυρούς (έναν ως τέσσερις). Αυτό είναι ένα σύστημα μέτρησης της προστασίας από την ακτινοβολία UVA, που αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία το 1996 και υιοθετήθηκε και από άλλες χώρες. Ο ένας σταυρός δηλώνει μικρή προστασία, οι δύο μεσαία, οι τρεις υψηλή και οι τέσσερις πολύ υψηλή.

– Φίλτρα

Εδώ θα σου μιλήσουμε για τα χημικά και τα φυσικά φίλτρα που περιέχουν τα αντηλιακά. Μην ανησυχείς, δεν θα σου βάλουμε πρόχειρο διαγώνισμα, αλλά είναι σημαντικό να ξέρεις πώς λειτουργούν. Τα πρώτα, που θα τα αναγνωρίσεις με λέξεις όπως «avobenzone», «homosalate», «octinoxate» και «oxybenzone», απορροφώνται από το δέρμα και μετατρέπουν την υπεριώδη ακτινοβολία σε θερμότητα εξουδετερώνοντάς τη. Αν και είναι πολύ αποτελεσματικές (και κάνουν το προϊόν πολύ εύκολο στην επάλειψη), αυτές οι ουσίες παραμένουν για καιρό στο σώμα. Η αλήθεια είναι ότι οι έρευνες για την τοξικότητα των χημικών φίλτρων συνεχίζονται, ενώ η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας σημειώνει ότι οι ισχυρισμοί περί τοξικότητας «δεν έχουν αποδειχθεί».

Τα φυσικά φίλτρα, από την άλλη, που αναγνωρίζονται με τις λέξεις «titanium dioxide» και «zinc oxide», αντανακλούν και διαχέουν την ηλιακή ακτινοβολία στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Η δράση αυτών των δύο φίλτρων έχει ερευνηθεί εκτενώς, θεωρούνται αποδεδειγμένα ασφαλή και αποτελεσματικά, ενώ ενδείκνυνται για ευαίσθητα δέρματα που μπορεί να εμφανίζουν αλλεργίες.

Αντηλιακό προσώπου με χρώμα Vs Foundation με δείκτη προστασίας: Υπάρχει διαφορά;

Το αντηλιακό προσώπου με χρώμα αποκτά όλο και περισσότερες fans, με τις συνθέσεις του να γίνονται πιο λεπτόρρευστες και τα ίδια τα αντηλιακά να είναι απολύτως εύχρηστα, με σούπερ ενυδατικές και καλυπτικές ιδιότητες. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να αντικαταστήσουν  άνετα το foundation, ενώ παράλληλα σε προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία, που όπως έχουμε πει, πρέπει να προσέχεις χειμώνα-καλοκαίρι, ακόμα και στην πόλη.

Επομένως, τι καλύτερο από το να εντάξεις στην καθημερινή ρουτίνα ή το καθημερινό μακιγιάζ σου ένα αντηλιακό προσώπου με χρώμα, ώστε να προστατεύεις την επιδερμίδα σου καθημερινά από την ακτινοβολία του ηλίου και να μην χρησιμοποιείς και foundation. Πολλοί experts δηλώνουν πως το αντηλιακό προσώπου με χρώμα είναι η ιδανική λύση για τις γυναίκες που ξεχνούν να φορέσουν το πρωί αντηλιακή κρέμα.

Το foundation με δείκτη προστασίας συνήθως έχει χαμηλό SPF που δεν αρκεί για να σε προστατεύσει από τον ήλιο, ενώ η σύνθεσή του είναι δημιουργημένη έτσι ώστε να στοχεύει κυρίως στην κάλυψη. Το αντηλιακό με χρώμα αντιθέτως έχει ως κύριο στόχο να σε προστατεύσει από την ακτινοβολία, παρέχοντας ταυτόχρονα και μια ήπια κάλυψη χάρη στο χρώμα του. Αν θες μεγαλύτερη κάλυψη, μπορείς να φορέσεις και το foundation από πάνω, απλά θα προτείναμε να αποφύγεις τη χρήση ενός foundation με SPF μόνο του, χωρίς αντηλιακό.

Ο τύπος της επιδερμίδας σου και το αντηλιακό που πρέπει να επιλέξεις

Σημειώνουμε ξανά πως η χρήση αντηλιακού συστήνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το καλοκαίρι, όμως, επιβάλλεται. Πέρα από τα χαρακτηριστικά και τον τύπο του προϊόντος που θα επιλέξεις, πρέπει να γνωρίζεις και το τι χρειάζεται η επιδερμίδα σου.

Έτσι, αν η επιδερμίδα σου είναι ευαίσθητη προτίμησε υψηλό δείκτη προστασίας, καταπραϋντικά συστατικά (όπως το ιαματικό νερό) και προϊόντα χωρίς αρώματα.

Αν είναι λιπαρή, επέλεξε ένα λεπτόρευστο προϊόν, χωρίς έλαια και matte.

Αν το δέρμα σου έχει τάσεις ακμής, δοκίμασε ένα προϊόν με ενδείξεις κατάλληλες για εσένα. Η δράση του θα συμβάλλει στη μείωση της λιπαρότητας και θα συμβάλλει στη ρύθμιση του σμήγματος.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΖΩΔΙΑ

Πώς ερωτεύεται ένας άντρας Λέων. Πολύ καλή ερώτηση. Γιατί είναι μυστήριοι αυτοί οι τύποι. Γιατί έχουν αυτό το γόητρο που πάντα σε βάζει σε...

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να τον κάνω να με θέλει; Τι μήνυμα να του στείλω για να μην με αφήσει στο… διαβάστηκε; Τι πραγματικά θέλει ένας άντρας...

CELEBRITIES

Ο Κωνσταντίνος Βασάλος λέει bye bye στον Άγιο Δομίνικο! Δες τι συμβαίνει… Το Survivor All Star φθάνει σιγά σιγά στο τέλος του αφού απέχουμε...

ΟΜΟΡΦΙΑ

DIY συνταγή για ενυδατικό λάδι σώματος που θα δώσει τη χαμένη λάμψη ξανά στην επιδερμίδα σου. Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως με το αλάτι της...