Connect with us

Hi, what are you looking for?

thegals.gr – Ειδήσεις και νέα για τη γυναίκα

WELL – BEING

Χάπι της επόμενης ημέρας: «Μέχρι πότε μπορώ να το πάρω»;

χάπι της επόμενης ημέρας
Unsplash

Πότε και πώς μπορεί κάποια γυναίκα προμηθευτεί το χάπι της επόμενης ημέρας; Βρες εδώ τις απαντήσεις σε όλες σου τις απορίες

Πριν ξεκινήσουμε να σου λύνουμε τις απορίες σου, να σου τονίσουμε πως πριν ακόμη βρεθείς στο φαρμακείο θέλοντας να προμηθευτείς το χάπι της επόμενης ημέρας, πρέπον είναι να συμβουλευτείς έστω και τηλεφωνικά τον γυναικολόγο σου και να του εξηγήσεις τι πραγματικά συμβαίνει. Εκείνος θα σε βοηθήσει με περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά την ανάγκη ή όχι να το χρησιμοποιήσεις ή και να σου προτείνει το χάπι της επόμενης ημέρας που θεωρεί εκείνος σωστό για εσένα. Οπότε μην τον παρακάμψεις.

Όλες οι ερωτήσεις και απαντήσεις για το χάπι της επόμενης ημέρας

Πώς μπορείς να το αποκτήσεις;

Για να προμηθευτείς αυτά τα χάπια έκτακτης ανάγκης δεν είναι απαραίτητο να πας στο γιατρό ή τον γυναικολόγο για να στο συνταγογραφήσει. Δεν χρειάζεται συνταγή λοιπόν, και μπορείς να το αγοράσεις απευθείας από το φαρμακείο

Πώς να χρησιμοποιήσεις το χάπι της επόμενης μέρας

Το χάπι της επόμενης μέρας πρέπει να λαμβάνεται το συντομότερο δυνατό μετά την επικίνδυνη επαφή. Όσο περισσότερο καθυστερήσεις, τόσο λιγότερο αποτελεσματικό μπορεί να είναι. Υπάρχει 95% αποτελεσματικότητα εάν το χάπι της επόμενης ημέρας ληφθεί εντός 24 ωρών από τη σεξουαλική επαφή, 85% αποτελεσματικότητα 24 έως 48 ώρες μετά τη σεξουαλική επαφή και 58% αποτελεσματικότητα 48 έως 72 ώρες μετά.

Τι παρενέργειες μπορεί να έχει το χάπι της επόμενης μέρας

Αυτό το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, όπως πονοκέφαλο, στομαχόπονο, ναυτία, πυελικό άλγος, ευαισθησία μαστού, κόπωση, μεταβολές στη διάθεση. Εάν μάλιστα κάνεις εμετό μέσα σε τρεις ώρες από τη λήψη του, πρέπει να πάρεις άλλο ένα χάπι, γιατί είναι πιθανό να μην έχουν αφομοιωθεί τα ενεργά συστατικά του.

Πέρα από τις διάφορες παρενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν μετά τη λήψη επείγουσας αντισύλληψης, πρέπει να ξέρεις ότι υπάρχουν πολλά φάρμακα και άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου αντισύλληψης: μεταξύ αυτών, ορισμένα αντιβιοτικά και αντιμυκητιακά χάπια.

Τι να περιμένεις;

Να έρθει η περίοδός σου: η ημερομηνία μπορεί να αλλάξει ελαφρώς, αλλά εάν καθυστερήσει περισσότερο από 5 ημέρες, είναι καλό να κάνεις ένα τεστ εγκυμοσύνης και να συμβουλευτείς το γιατρό σου.

Το ίδιο ισχύει αν η ροή δεν σου φαίνεται φυσιολογική: μεγαλύτερη, μικρότερη, επώδυνη, πιο βαριά από το συνηθισμένο. Εάν χρησιμοποιείς αντισυλληπτικό χάπι, συνέχισε να το παίρνεις με άλλη αντισυλληπτική μέθοδο (όπως προφυλακτικό) μέχρι το τέλος του κύκλου σε κάθε επαφή.

Σε γενικές γραμμές, περισσότερες από τις μισές γυναίκες που παίρνουν το χάπι της επόμενης ημέρας δεν παρουσιάζουν αλλαγές στον εμμηνορροϊκό τους κύκλο και μόνο το 13% είχαν καθυστέρηση μεγαλύτερη από 7 ημέρες.

χάπι της επόμενης ημέρας

Unsplash

Να θυμάσαι:

Το χάπι της ημέρας είναι μια μέθοδος έκτακτης ανάγκης και ως εκ τούτου δεν μπορεί (και δεν πρέπει) να αντικαταστήσει μια από τις πολλές μεθόδους τακτικής αντισύλληψης, όπως το αντισυλληπτικό χάπι, το διάφραγμα και το προφυλακτικό Θυμηθείτε: η ενημέρωση για αυτές τις μεθόδους και γενικά για αυτά τα θέματα είναι η βάση της σεξουαλικής μας υγείας και των ανθρώπων γύρω σας.

Το χάπι της επόμενης ημέρας είναι μία μορφή άμβλωσης;

Το χάπι της επόμενης ημέρας μπορεί μόνο να αποτρέψει μία εγκυμοσύνη καθυστερώντας την ωορρηξία. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ωάριο στη σάλπιγγα για να συναντηθεί με σπερματοζωάριο και να γονιμοποιηθεί. Εάν το χάπι της επόμενης ημέρας ληφθεί από μία γυναίκα που είναι ήδη έγκυος, η επείγουσα αντισύλληψη δεν θα διακόψει αυτήν την εγκυμοσύνη.

Το χάπι της επόμενης ημέρας είναι το ίδιο με μία τακτική μέθοδο αντισύλληψης;

Όπως καταδεικνύει το όνομα, τα χάπια επείγουσας αντισύλληψης θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε έκτακτες περιπτώσεις και να μη χρησιμοποιούνται ως τακτική αντισύλληψη. Το από του στόματος αντισυλληπτικό χάπι λειτουργεί παρόμοια με την επείγουσα αντισύλληψη, καθώς και τα δύο επηρεάζουν την ωορρηξία, αλλά δεν είναι το ίδιο φάρμακο.

Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι το χάπι της επόμενης ημέρας δεν μπορεί να σας προστατεύσει από τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Μόνο το προφυλακτικό μπορεί να το κάνει αυτό.

Εάν είστε σεξουαλικά ενεργή, είναι λογικό να έχετε μία τακτική αντισυλληπτική μέθοδο που λειτουργεί για εσάς: είτε πρόκειται για προφυλακτικό, είτε για αντισυλληπτικά χάπια που λαμβάνονται από το στόμα είτε για ένα ενδομήτριο σπείραμα, υπάρχουν πολλές μέθοδοι αντισύλληψης για να διαλέξετε! Εάν έχετε περισσότερες ερωτήσεις, μπορείτε να κλείσετε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας για να συζητήσετε τις επιλογές σας.

Το χάπι της επόμενης ημέρας με προστατεύει από σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις;

Όχι, δυστυχώς, δεν σας προστατεύει. Εάν έχετε σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλάξεις, η εγκυμοσύνη δεν είναι ο μόνος κίνδυνος. Θα πρέπει να προσέχετε επίσης και για σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Το χάπι της επόμενης ημέρας επηρεάζει μόνο την ωορρηξία σας, αναστέλλοντας ή καθυστερώντας την για αποτροπή εγκυμοσύνης. Η μόνη αντισυλληπτική μέθοδος που προστατεύει επίσης από τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις είναι το προφυλακτικό.

Εάν είχατε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού για εξέταση για σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις με τον γιατρό σας ή σε μία κλινική σεξουαλικής υγείας. Μην περιμένετε την εμφάνιση συμπτωμάτων, γιατί πολλές σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις μπορεί να είναι ασυμπτωματικές.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΖΩΔΙΑ

Πώς ερωτεύεται ένας άντρας Λέων. Πολύ καλή ερώτηση. Γιατί είναι μυστήριοι αυτοί οι τύποι. Γιατί έχουν αυτό το γόητρο που πάντα σε βάζει σε...

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να τον κάνω να με θέλει; Τι μήνυμα να του στείλω για να μην με αφήσει στο… διαβάστηκε; Τι πραγματικά θέλει ένας άντρας...

CELEBRITIES

Ο Κωνσταντίνος Βασάλος λέει bye bye στον Άγιο Δομίνικο! Δες τι συμβαίνει… Το Survivor All Star φθάνει σιγά σιγά στο τέλος του αφού απέχουμε...

ΟΜΟΡΦΙΑ

DIY συνταγή για ενυδατικό λάδι σώματος που θα δώσει τη χαμένη λάμψη ξανά στην επιδερμίδα σου. Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως με το αλάτι της...