Ποιο είναι το φαγητό που απαγορεύεται να καταναλώσεις αν έχει βγει μόλις από την κατάψυξη;
Δεν είναι λίγοι όσοι προτιμούν να πηγαίνουν στο σούπερμαρκετ ή τον χασάπη μια φορά τον μήνα και να γεμίζουν κατάψυξη και ψυγείο με όλα τα απαραίτητα. Ειδικά αν ο ελεύθερος χρόνος για μαγειρική είναι περιορισμένος, τότε πολλές φορές τοποθετούν στην κατάψυξη και ήδη μαγειρεμένα φαγητά για να τα έχουν έτοιμα για τις επόμενες ημέρες.
Υπάρχει όμως ένα φαγητό, που σύμφωνα με ειδικούς, βλάπτει αρκετά την υγεία μας αν το συντηρούμε στην κατάψυξη.
Ποιο είναι το φαγητό που δεν πρέπει να τρως αν έχει συντηρηθεί στην κατάψυξη;
Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 Σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές, ως «ετικέτα» ορίζεται οποιαδήποτε σήμανση, εμπορικό σήμα, σήμα, εικόνα ή άλλη περιγραφή, η οποία είναι γραπτή, έντυπη, διάτρητη, σημειωμένη, ανάγλυφη ή αποτυπωμένη ή προσηρτημένη στη συσκευασία ή στον περιέκτη ενός τροφίμου.
Τα προσυσκευασμένα τρόφιμα τα οποία κυκλοφορούν εντός της Ελληνικής αγοράς, οφείλουν να αναγράφουν στην ελληνική γλώσσα όλες τις υποχρεωτικές ενδείξεις, χωρίς να απαγορεύεται η πολύγλωσση επισήμανσή τους.
Οι υποχρεωτικές ενδείξεις που πρέπει να αναγράφονται σε μια ετικέτα τροφίμου, με την επιφύλαξη των εξαιρέσεων που προβλέπονται από τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1169/2011, είναι:
α) η ονομασία του τροφίμου
β) ο κατάλογος των συστατικών
γ) κάθε συστατικό ή τεχνολογικό βοήθημα που απαριθμείται στο παράρτημα II ή προέρχεται από ουσία ή προϊόν που απαριθμείται στο παράρτημα II και το οποίο προκαλεί αλλεργίες ή δυσανεξίες και χρησιμοποιείται στην παραγωγή ή παρασκευή ενός τροφίμου και εξακολουθεί να υπάρχει στο τελικό προϊόν, ακόμη και σε τροποποιημένη μορφή
δ) η ποσότητα ορισμένων συστατικών ή κατηγοριών συστατικών (QUID)
ε) η καθαρή ποσότητα του τροφίμου
στ) η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας ή η τελική ημερομηνία ανάλωσης (“ανάλωση κατά προτίμηση πριν από” ή «ανάλωση έως»)
ζ) οι τυχόν ιδιαίτερες συνθήκες αποθήκευσης και/ή συνθήκες χρήσης
η) το όνομα ή η εμπορική επωνυμία και η διεύθυνση του υπευθύνου επιχείρησης τροφίμων
θ) η χώρα καταγωγής ή τόπο προέλευσης όπως προβλέπεται στο άρθρο 26 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 και ανάλογα με την ειδική νομοθεσία που διέπει διάφορες κατηγορίες τροφίμων
ι) οι οδηγίες χρήσης, εφόσον η παράλειψή τους θα δυσχέραινε τη σωστή χρήση του τροφίμου
ια) για τα ποτά με περιεκτικότητα σε αιθυλική αλκοόλη μεγαλύτερη από 1,2 % κατ’ όγκον, η αναγραφή του αποκτηθέντος κατ’ όγκον αλκοολικού τίτλου
ιβ) η διατροφική δήλωση
Επιπλέον των ανωτέρω ενδείξεων, επί της ετικέτας των τροφίμων είναι υποχρεωτική και η αναγραφή του αριθμού παρτίδας, όπου «παρτίδα» νοείται το σύνολο των μονάδων πώλησης ενός τροφίμου που παράγεται, παρασκευάζεται ή συσκευάζεται σε συνθήκες ουσιαστικά πανομοιότυπες.
Πώς θα φτιάξεις τη δική σου σπιτική πίτσα
Υλικά:
- Ζύμη
4 φλ. αλεύρι (χωριάτικο),
1 ½ κουταλάκι μαγιά,
1 πρέζα ζάχαρη,
2 κουταλιές ελαιόλαδο,
1 κοφτό κουταλάκι αλάτι,
1 – 1 1/3 φλ. χλιαρό νερό.
#Για τη σάλτσα ντομάτας:#
1 φλ. ελαφρώς συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας,
1 πρέζα αλάτι,
½ κουταλάκι ξηρή ρίγανη,
1 κουταλιά φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο (και επιπλέον για το γαρνίρισμα),
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο,
½ κουταλάκι πάπρικα,
1 πρέζα ζάχαρη
- #Για την επικάλυψη:#
2 φλ. τυρί τριμμένο (παρμεζάνα ή γκούντα ή ένταμ),
8 ντοματίνια,
8 μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι.
Σ’ άλλο μπολ αναμιγνύουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
Ακολούθως, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ρυζιάζουμε. Δηλαδή τρίβουμε με τις παλάμες μας μέχρι να σχηματιστούν χοντρά ψίχουλα και ρίχνουμε λίγο – λίγο το μίγμα της μαγιάς.
Ζυμώνουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό.
Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε για περίπου μία ώρα σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Παράλληλα, ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας. Τοποθετούμε ένα μικρό κατσαρολάκι στη φωτιά και βάζουμε μέσα όλα τα υλικά της σάλτσας.
Όταν κοχλάσει χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 5 λεπτά μέχρι να δέσει. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Λαδώνουμε δυο στρογγυλά ταψιά (με διάμετρο 33 εκ.) για πίτσα.
Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και την ανοίγουμε με τον πλάστη.
Βάζουμε τη ζύμη προσεκτικά στα ταψιά και ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα ντομάτας.
Απλώνουμε να πάει παντού.
Σκορπάμε στην επιφάνεια το τυρί και ακολούθως τα ντοματίνια, τις ελιές και τα φύλλα βασιλικού.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 20΄ – 25΄.