Connect with us

Hi, what are you looking for?

thegals.gr – Ειδήσεις και νέα για τη γυναίκα

WELL – BEING

Tι είναι η νόσος του Crohn και ποια συμπτώματα πρέπει να προσέχεις

νόσος του Crohn
Pexels

Πυρετός, απώλεια βάρους και άλλα διάφορα είναι μερικά από τα συμπτώματα που παρουσιάζει η νόσος του crohn.

Ίσως έχεις ακούσεις τριγύρω σου ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από διάρροια ή κόπωση. Η νόσος του Crohn είναι γνωστή και ως τοπική εντερίτιδα και σίγουρα δεν πρέπει να την αγνοήσεις αν εμφανιστεί στη ζωή σου, στην υγεία σου βασικά.

Τι προκαλεί τη νόσο του Crohn;

Η ακριβής αιτία της νόσου του Crohn παραμένει άγνωστη. Στο παρελθόν, η διατροφή και το άγχος είχαν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση της νόσου, αλλά τώρα είναι γνωστό, ότι παρόλο που αυτοί οι παράγοντες μπορούν να επιδεινώσουν την ήδη υπάρχουσα νόσο, δεν αποτελούν και αιτιολογικό παράγοντα.

Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν, ότι μια σειρά παραγόντων, όπως η κληρονομικότητα και η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στην ανάπτυξή της.

Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι μεταλλάξεις σε ένα γονίδιο που ονομάζεται NOD2, τείνουν να συμβαίνουν συχνότερα σε ανθρώπους με νόσο του Crohn και οι ασθενείς με το μεταλλαγμένο γονίδιο έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση για τη νόσο τους.

Ορισμένοι από τους παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης, είναι:

Αυτοάνοση νόσος:

Τα βακτήρια στην πεπτική οδό μπορεί να προκαλέσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος να επιτεθεί στα υγιή κύτταρα του οργανισμού.

Γονίδια:

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) εμφανίζεται συχνά σε οικογένειες. Εάν ένα μέλος της οικογένειας έχει ήδη διαγνωσθεί με τη νόσο, τα υπόλοιπα μέλη να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επίσης.

Κάπνισμα:

Το κάπνισμα μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Τι ακριβώς είναι η νόσος του Crohn;

Η νόσος του Crohn ή κοκκιωματώδης κολίτιδα ή τοπική εντερίτιδα, είναι μια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου άγνωστης αιτιολογίας, η οποία προκαλεί φλεγμονή του βλεννογόνου και αφορά σε όλο το τοίχωμα του εντέρου αλλοιώσεις, οδηγώντας σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Η πάθηση προκαλεί φλεγμονή και ερεθισμό του πεπτικού σωλήνα – ειδικά του λεπτού και του παχέος εντέρου. Μπορεί να προκαλέσει διάρροια και κράμπες στο στομάχι, ενώ οι ασθενείς είναι σύνηθες να αντιμετωπίζουν περιοδικές εξάρσεις της νόσου.

Διάσημοι τραγουδιστές, ηθοποιοί, κωμικοί και αθλητές όπως οι Shannen Doherty, Anastacia, Pete Davidson, Σοφία Μανωλάκου και Κατερίνα Παπουτσάκη, έχουν μιλήσει δημόσια για τα εξουθενωτικά συμπτώματα της νόσου.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου του Crohn;

Τα άτομα με νόσο του Crohn μπορεί να εμφανίσουν περιόδους σοβαρών συμπτωμάτων (έξαρση) που ακολουθούνται από περιόδους χωρίς ή πολύ ήπια συμπτώματα (ύφεση). Η ύφεση μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή και χρόνια. Δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψουμε πότε θα συμβούν εξάρσεις.

νόσος του Crohn

Pexels

Στα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνονται:

  • Κοιλιακό άλγος
  • Χρόνια διάρροια
  • Αίσθημα φουσκώματος
  • Πυρετός
  • Απώλεια της όρεξης
  • Απώλεια βάρους

Nόσος του Crohn: Ποιες είναι οι πιθανότητες να νοσήσεις; 

Η νόσος του Crohn εμφανίζεται συνήθως σε νεότερους ανθρώπους – συχνά στα τέλη της εφηβείας, στα 20 ή στις αρχές της δεκαετίας των 30.

Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Είναι εξίσου συχνή τόσο σε άνδρες, όσο και σε γυναίκες. Η νόσος του Crohn μπορεί επίσης να παρατηρηθεί σε μικρά παιδιά.

Εάν καπνίζεις, ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου, μπορεί να είναι υψηλότερος από αυτόν που διατρέχουν οι μη καπνιστές.

Η διάγνωση της νόσου, μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολη και γι’ αυτό απαιτείται ένας αριθμός δοκιμών, ώστε να γίνει έγκυρη.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που νοσούν βλέπουν για πρώτη φορά έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης μετά από συνεχιζόμενη διάρροια, κράμπες στην κοιλιά ή ανεξήγητη απώλεια βάρους.

Η κολονοσκόπηση, ακτινολογικές δοκιμές, μαγνητική τομογραφία, αλλά και ειδικές αιματολογικές εξετάσεις, είναι οι πλέον ενδεδειγμένοι τρόποι για τη διάγνωση της νόσου.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΖΩΔΙΑ

Πώς ερωτεύεται ένας άντρας Λέων. Πολύ καλή ερώτηση. Γιατί είναι μυστήριοι αυτοί οι τύποι. Γιατί έχουν αυτό το γόητρο που πάντα σε βάζει σε...

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να τον κάνω να με θέλει; Τι μήνυμα να του στείλω για να μην με αφήσει στο… διαβάστηκε; Τι πραγματικά θέλει ένας άντρας...

CELEBRITIES

Ο Κωνσταντίνος Βασάλος λέει bye bye στον Άγιο Δομίνικο! Δες τι συμβαίνει… Το Survivor All Star φθάνει σιγά σιγά στο τέλος του αφού απέχουμε...

ΟΜΟΡΦΙΑ

DIY συνταγή για ενυδατικό λάδι σώματος που θα δώσει τη χαμένη λάμψη ξανά στην επιδερμίδα σου. Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως με το αλάτι της...