Μήπως η επιδρομή στο ψυγείο κάνει κακό στην ψυχική υγεία σου και όχι καλό, όπως πίστευες; Δες τη λέει νέα μελέτη.
Υπάρχει ένα ποσοστό ανθρώπων που όταν είναι πεσμένοι ψυχολογικά συνηθίζουν να καταναλώνουν μεγάλες μερίδες φαγητού πλούσιες σε θερμίδες και λιπαρά. Η συνήθεια αυτή υιοθετείται ακόμη και τις ώρες μετά τα μεσάνυχτα καθώς θεωρούν πως κατιτίς παραπάνω σε τροφή θα τους προσφέρει μια στιγμή ευχαρίστησης.
Μερικοί από εμάς έχει συμβεί κατά καιρούς για να προστατέψουμε τη ψυχική μας υγεία, να ανοίξουμε το ψυγείο στις 12 τα μεσάνυχτα και να καταναλώσουμε ένα οικογενειακό παγωτό. Αμέσως, πιστεύουμε ότι το άγχος ή η θλίψη «εξατμίστηκαν».
Η υπερφαγία την κατάθλιψη ή η κατάθλιψη την υπερφαγία;
Καθώς όλα περνάνε από τον εγκέφαλο και οι σχέσεις που διαμορφώνονται εκεί είναι πολλές και ποικιλόμορφες, μια ομάδα επιστημόνων σκέφτηκε να απομονώσει τον παράγοντα «αργά το βράδυ», στην προσπάθειά της να φωτίσει τη σχέση του φαγητού με τη διάθεση.
Τι έδειξαν οι μελέτες για το βραδινό φαγητό;
Οι ερευνητές από το Brigham and Women’s Hospital των ΗΠΑ θέλησαν να δείξουν ότι ίσως το πρόβλημα δεν είναι ακριβώς οι ποσότητες που τρώει κανείς, αλλά οι ώρες που το κάνει.
Για τη διεξαγωγή της μελέτης, επιλέχθηκαν τυχαία 19 ενήλικες (12 άντρες και 7 γυναίκες), οι οποίοι υποβλήθηκαν σε ένα πρωτόκολλο προσομοίωσης νυχτερινής εργασίας, αφού τους προκλήθηκε διαταραχή στον κιρκάδιο ρυθμό.
Οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες γευμάτων: την ομάδα που έτρωγε κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας (κάτι που είναι χαρακτηριστικό μεταξύ των εργαζομένων τη νύχτα) και την ομάδα που έτρωγε μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στη συνέχεια μετρήθηκαν ανά ώρα τα επίπεδα της διάθεσης που αντιστοιχούν στην κατάθλιψη και το άγχος.
Η ομάδα διαπίστωσε ότι ο χρόνος των γευμάτων επηρέασε σημαντικά τα επίπεδα διάθεσης των συμμετεχόντων. Συγκεκριμένα, τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης αυξήθηκαν κατά 16% και 26%, αντίστοιχα, μόνο στην ομάδα των συμμετεχόντων που έτρωγαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, υποδεικνύοντας ότι ο χρόνος των γευμάτων μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings.
Η νύχτα θέλει ύπνο και η μέρα φαγητό
Αν και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να διαπιστωθεί κατά πόσο οι αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα των γευμάτων μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα που βιώνουν καταθλιπτικές και αγχώδεις διαταραχές, αρχίσει και αποσαφηνίζεται η σχέση της ώρας που τρώμε με την ψυχική μας διάθεση και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα.
Τα ευρήματα ανοίγουν ένα παράθυρο στην εφαρμογή νέων μεθόδων διαχείρισης του ύπνου και του κιρκάδιου ρυθμού που θα μπορούσαν ενδεχομένως να ωφελήσουν όσους αντιμετωπίζουν διαταραχές ψυχικής υγείας.
Η μελέτη αυτή έρχεται να προστεθεί σε έναν αυξανόμενο όγκο αποδεικτικών στοιχείων που διαπιστώνουν ότι η βελτιστοποίηση του ύπνου και του κιρκάδιου ρυθμού συμβάλλει στην προώθηση της ψυχικής υγείας.
Θα παχύνω αν τρώω αργά βραδινό φαγητό; Τι λέει η έρευνα ενός Πανεπιστημίου
Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins ενισχύει τις ενδείξεις (για ακόμα μια φορά), ότι η ώρα που καταναλώνουμε κάποια γεύματα παίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό και την απώλεια βάρους μας.