Ζυμαρικά με σάλτσα πέτσο & παρμεζάνα. Πώς να τα πετύχεις τέλεια;
Αυτή η συνταγή της τελευταίας στιγμής που αναζητάς όταν γυρνάς αργοπορημένη στο σπίτι και θες να φας κάτι νόστιμο μέσα στο επόμενο δεκαπεντάλεπτο. Να μη χρειάζεται να βγάλεις τίποτα από την κατάψυξη και γενικώς να μην μπεις στη διαδικασία να ανακατέψεις τα πάντα μέσα στην κουζίνα για να φας.
Την παρακάτω συνταγή για σπαγγέτι τη βρήκαμε στον προσωπικό λογαριασμό στο instagram της nikisfood.
Ζυμαρικά με σάλτσα πέστο & παρμεζάνα: Η συνταγή της τελευταίας στιγμής
Υλικά
½ κούπα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
½ κούπα κουκουνάρια
2 σκελίδες σκόρδο
½ κ.γ αλάτι
Πιπέρι
2 κούπες φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
60γρ. τριμμένη παρμεζάνα
Εκτέλεση
Σε ένα τηγανακι ζεσταίνουμε το λάδι . Βάζουμε τα κουκουνάρια και τα αφήνουμε για 2 λεπτά,να κάψουν. Έπειτα, ρίχνουμε στο μπλέντερ τα καβουρδισμένα κουκουνάρια, το σκόρδο το αλάτι και τα χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτουμε τον βασιλικό και το ελαιόλαδο.
Χτυπάμε μέχρι να γίνει ομοιόμορφη πάστα.
Ρίχνουμε το μείγμα πάνω στα ζεστά ζυμαρικά, προσθέτουμε και το τυρί και απολαμβάνουμε. Η σπαγγέτι μας με σάλτσα πέστο & παρμεζάνα είναι έτοιμη.
Πώς να βράσεις σωστά τα ζυμαρικά
Tι, χρειαζόμαστε ειδικό τρόπο για να βράζουμε τα μακαρόνια; Ένας δεν είναι; Τι άλλο πρέπει να κάνουμε δηλαδή; Κι όμως, υπάρχει ένα μικρό λάθος που κάνουμε πολλές φορές χωρίς καν να το καταλάβουμε, ακριβώς επειδή το βράσιμο των ζυμαρικών είναι μια εντελώς αυτόματη και απλή διαδικασία ακόμα και στην πιο αρχάρια μαγείρισσα. Δεν χρησιμοποιούμε το σωστό μέγεθος κατσαρόλας. Και γιατί αυτό είναι τόσο σημαντικό, αναρωτιέστε;
Καταρχάς, αν χρησιμοποιείς μακριά μακαρόνια, μπορεί να μην χωρέσουν εκτός κι αν τα σπάσεις. Αλλά ανεξαρτήτως μεγέθους και σχήματος, τα ζυμαρικά σου είναι καταδικασμένα να γίνουν κολλώδη και λασπωμένα. Όταν βάζεις ζυμαρικά να βράσουν σε μια μικρή ποσότητα νερού, η θερμοκρασία του νερού χαμηλώνει και έτσι αργεί περισσότερο να βράσει. Στο μεταξύ, τα ζυμαρικά θα κάτσουν στον πάτο της κατσαρόλας και θα λασπώσουν, εκτός κι αν είσαι συνέχεια από πάνω και ανακατεύεις ασταμάτητα για όση ώρα χρειαστεί (πιάστηκε το χέρι μας στη σκέψη και μόνο).
Για αυτό, εκτός κι αν βράζεις μακαρόνια για ένα άτομο οπότε μια μικρή κατσαρόλα φτάνει, ακολουθήστε την τακτική των Ιταλίδων γιαγιάδων.
Γέμισε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και άφησέ το να πάρει μια βράση. Τότε ρίξε μέσα 2κ.σ. αλάτι (μην φοβάσαι την ποσότητα). Οι επαγγελματίες σεφ λένε πως το νερό για τα μακαρόνια πρέπει να είναι τόσο αλμυρό όσο το θαλασσινό.
Τέλος ρίξε τα ζυμαρικά, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να γίνουν al dente.
Πώς θα σουρώσεις πανεύκολα τα ζυμαρικά
Στο twitter μόλις βρήκαμε ένα γρήγορο και (θαρρούμε) έξυπνο τρικ για να σουρώνεις τα μακαρόνια σου στο άψε σβήσε.
Πάρε ένα μεγάλο πλαστικό σουρωτήρι και αφότου έχεις ρίξει μέσα στην κατσαρόλα το νερό που θα βράσεις, τοποθέτησέ το πάνω/μέσα στην κατσαρόλα. Βασικά το μέγεθός του πρέπει να είναι ανάλογο της κατσαρόλας ώστε να κουμπώνει και να προεξέχουν τα χερούλια του. Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει τοποθέτησε πάνω στο σουρωτήρι τα μακαρόνια και ακολούθησε την μέχρι τώρα γνωστή διαδικασία.
Όταν τα μακαρόνια είναι έτοιμα, απλά σήκωσε το σουρωτήρι και τα μακαρόνια είναι έτοιμα! Easy and free!
Ποιος είναι ο ιδανικός χρόνος βρασίματος
Τα ξερά ζυμαρικά τα βράζουμε ανάλογα με τον προτεινόμενο χρόνο στο πακέτο.
Τα φρέσκα ζυμαρικά χρειάζονται πολύ λιγότερη ώρα.
Το μόνο πραγματικά αντικειμενικό κριτήριο για τον προσδιορισμό του απαραίτητου χρόνου βρασμού, είναι η δοκιμή στο στόμα. Δαγκώνουμε ένα ζυμαρικό και κρίνουμε αν η υφή του είναι ικανοποιητική. O γνωστός όρος «al dente» αναφέρεται ακριβώς σε αυτό και προτείνει να βρίσκουμε συγκεκριμένη αντίσταση στο «δάγκωμα» του ζυμαρικού.