Επιτρέπεται το ελαιόλαδο στην ευαίσθητη περιοχή ή όχι;
Πρώτη, η Gwyneth Paltrow είναι εκείνη που μύησε το κοινό της σε αυτή τη συνήθεια. Το ελαιόλαδο στην ευαίσθητη περιοχή είναι μία από τις τάσεις που διέδωσε η σταρ του Hollywood μιλώντας για τα οφέλη. Βέβαια, υπάρχουν και οι αντίθετες απόψεις.
Ποιες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν το ελαιόλαδο στην ευαίσθητη περιοχή;
Πριν ξεκινήσεις να εφαρμόζεις ελαιόλαδο στην ευαίσθητη περιοχή σου, πρέπει να προσέξεις μερικά πράγματα. Οι γυναίκες που είναι επιρρεπείς στις λοιμώξεις και τα κολπικά βακτήρια πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτή η συνήθεια μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο των μελλοντικών μολύνσεων.
Επίσης η υπερβολική χρήση του ελαιόλαδου μπορεί να ερεθίσει τα πράγματα εκεί κάτω ή να αυξήσει τις κολπικές εκκρίσεις.
Τέλος, να ξέρεις ότι κάθε λάδι και κάθε προϊόν ή λιπαντικό με βάση το λάδι, μπορεί να κάνει πιο ευαίσθητο ή να σπάσει το προφυλακτικό. Οπότε καλύτερα να μην τα χρησιμοποιείς σε συνδυασμό.
Ελαιόλαδο στην ευαίσθητη περιοχή: Ποια είναι τα οφέλη;
Σύμφωνα λοιπόν με τη γιατρό Maggie Ney, είναι καλό να χρησιμοποιείς συχνά πυκνά σαν λιπαντικό, ελαιόλαδο: «μπορείς να απλώσεις λίγη βιταμίνη Ε ή ελαιόλαδο στα χείλη του αιδοίου σου, ώστε να βοηθήσει στην ενυδάτωση και την ενδυνάμωση του κολπικού ιστού».
Επίσης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου της Αϊόβα, το να βάζεις «όσο συχνά χρειάζεται» ελαιόλαδο, βοηθά ώστε να προστατευτεί το δέρμα σου και να μειωθεί ο ερεθισμός της περιοχής κατά τη διάρκεια της περιόδου.
«Και η βιταμίνη, αλλά και το ελαιόλαδο, μπορούν με καθημερινή επάλειψη να λειτουργήσουν ως φυσικά λιπαντικά, αλλά και να βοηθήσουν τις γυναίκες που πονούν κατά τη διείσδυση ή υποφέρουν από κολπική ξηρότητα», λένε οι ειδικοί.
Αυτή η φόρμουλα είναι επίσης βοηθητική και για τις εγκύους, αφού σύμφωνα με έρευνες, το μασάζ της περιοχής του περινέου με οποιοδήποτε λαδάκι, μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης κολπικής ρήξης.
Πώς να φροντίζεις σωστά την ευαίσθητη περιοχή
Τι εννοούμε λέγοντας «ευαίσθητη περιοχή»;
Ο όρος αυτός περιλαμβάνει τον κόλπο και τα έξω γεννητικά όργανα της γυναίκας, αλλά πολλές φορές εννοούμε όλη την περιοχή του εφηβαίου, της περιοχής δηλαδή που έχει τριχοφυΐα. Η ιδιαιτερότητα της περιοχής οφείλεται στο ότι υπάρχει η έκκριση των φυσιολογικών κολπικών υγρών αλλά και η παρουσία της τριχοφυΐας, καθώς και στο ότι η περιοχή αυτή δεν έρχεται σε άμεση επαφή με τον αέρα. Αυτά τα στοιχεία πολλές φορές δημιουργούν καταστάσεις που απασχολούν και προβληματίζουν τις γυναίκες.
Ποιες είναι οι συχνότερες ενοχλήσεις που απασχολούν τις γυναίκες;
Αίσθημα καύσου και κνησμός στον κόλπο ή και εξωτερικά, δύσοσμα και περίεργα σε χρώμα κολπικά υγρά, κολπική ξηρότητα τις γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση αλλά και ξηρότητα δέρματος, δερματικοί ερεθισμοί.
Γιατί έχουμε κολπικά υγρά;
Από την έναρξη της εφηβείας και σε όλη την διάρκεια της αναπαραγωγικής φάσης της γυναίκας εκκρίνονται υγρά από τους αδένες του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας. Ρόλος τους είναι η εφύγρανση του κόλπου στην φάση της σεξουαλικής επαφής αλλά και η προστασία του από μικρόβια. Τα κολπικά υγρά κατά την διάρκεια του κύκλου αλλάζουν σύσταση, και αυτό μπερδεύει πολλές φορές τις γυναίκες: στο πρώτο μισό του κύκλου είναι περισσότερο «διάφανα» και υδαρή, ενώ στην φάση της ωοθυλλακιορηξίας αυξάνουν ιδιαίτερα σε ποσότητα.
Μετά την ωοθυλλακιορρηξία και μέχρι την έμμηνο ρύση γίνονται πυκνότερα και φαίνεται να αποκτούν μία λευκή χροιά. Οι αλλαγές αυτές είναι φυσιολογικές και τα υγρά δεν έχουν οσμή, ούτε και χρώμα άλλο πλην του λευκού. Αν τα υγρά έχουν χρώμα γκρι, πρασινωπό ή καφέ και /ή οσμή περίεργη, πρέπει να επισκεφθούμε τον γιατρό. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να υπάρχει κάποια λοίμωξη στον κόλπο (κολπίτιδα).
Έχει «μικρόβια» η ευαίσθητη περιοχή;
Ναι, ο κόλπος έχει τα δικά του «φιλικά» μικρόβια. Ονομάζονται φυσιολογική χλωρίδα και όπως λέει και ο όρος, η παρουσία τους στον κόλπο είναι φυσιολογική! Ο αριθμός τους είναι ιδιαίτερα μεγάλος και ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν μύκητες, αιμόφιλος του κόλπου, σταφυλόκοκκοι, στρεπτόκοκκοι, γαλακτοβάκιλλοι κλπ. Το περιβάλλον του κόλπου είναι όξινο (pH 4-4,5), γεγονός που οφείλεται στην παρουσία των γαλακτοβάκιλλων. Μεταβολές της οξύτητας του κόλπου και ης χλωρίδας συμβαίνουν σε διάφορες περιπτώσεις: κατά την διάρκεια του φυσιολογικού κύκλου, με την λήψη αντιβιοτικών, στην εμμηνόπαυση και στην εγκυμοσύνη. Οι μεταβολές αυτές καθιστούν την περιοχή ευάλωτη στην προσβολή από μικρόβια ή στον υπερ-πολλαπλασιασμό των ήδη υπαρχόντων της φυσιολογικής χλωρίδας (π.χ. μυκητιασικές κολπίτιδες μετά λήψη αντιβιοτικών), οδηγώντας στην εμφάνιση φλεγμονής του κόλπου.
Τι εξυπηρετεί η τριχοφυϊα στην ευαίσθητη περιοχή;
Η παρουσία της τριχοφυϊας αποτελεί φραγμό στην είσοδο των μικροβίων, ταυτόχρονα όμως εμποδίζει και τον αερισμό της περιοχής.
Ο κνησμός και η αίσθηση καύσους στην ευαίσθητη περιοχή σημαίνουν πάντα κολπίτιδα;
Πολλές φορές ο κνησμός είναι στα έξω γεννητικά όργανα ή στο δέρμα και μπορεί να προκαλείται από μηχανικό ερεθισμό (στενά ρούχα) ή από χρήση σερβιέτας/σερβιετάκι. Τα συνθετικά εσώρουχα καθώς και ακατάλληλα για την περιοχή προϊόντα καθαρισμού μπορεί να δημιουργήσουν τέτοια συμπτώματα.
Πότε πρέπει να συμβουλευτώ τον γιατρό;
Αν τα κοπλικά υγρά έχουν περίεργη οσμή ή/και χρώμα, καλό είναι να επισκεφτείτε τον γιατρό. Θα σας εξετάσει και πιθανότατα θα γίνει μία καλλιέργεια κολπικού υγρού, στην οποία θα φανεί αν και ποιο μικρόβιο σας έχει προκαλέσει τα συμπτώματα, και ποια η κατάλληλη αγωγή.
Αν υπάρχει ενόχληση εξωτερικά που επιμένει, θα πρέπει να εξετασθείτε προκειμένου να διαγνωσθεί το πρόβλημα και να γίνει η κατάλληλη θεραπεία.
Τι γίνεται με την αποτρίχωση;
Η αποτρίχωση χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην ευαίσθητη περιοχή. Το ξυραφάκι που χρησιμοποιείται συχνότερα πρέπει να είναι ατομικό και να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να εισέλθουν μικρόβια και να προκληθούν μολύνσεις και φλεγμονές στο δέρμα.
Η αποτρίχωση με κερί και με αποτριχωτικές κρέμες είναι καλό να αποφεύγονται, καθώς μπορεί να προκαλέσουν εγκαύματα αλλά και φλεγμονή.
Η ασφαλέστερη και περισσότερο υγιεινή μέθοδος αποτρίχωσης για την περιοχή είναι το Laser.
Μετά την αποτρίχωση καλό είναι να χρησιμοποιείται κάποια ειδική κρέμα για την ευαίσθητη περιοχή.
Μπορώ να κάνω κολπικές πλύσεις;
Αν ανήκετε στις γυναίκες που θέλουν να κάνουν κολπικές πλύσεις, αυτές πρέπει να γίνονται μόνο με ειδικά σκευάσματα, ειδικά σχεδιασμένα για αυτή την χρήση. Στο εμπόριο κυκλοφορούν σκευάσματα με χαμομήλι, με σόδα κλπ, ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες τις γυναίκας. Απόλυτη αντένδειξη αποτελεί η πλύση με υγρά αντισηπτικά που χρησιμοποιούνται για το δέρμα, καθώς καταστρέφουν την φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου.
Μπορώ να χρησιμοποιώ σερβιετάκια και ταμπόν;
Καλό είναι να αποφεύγονται. Τα σερβιετάκια εμποδίζουν τον αερισμό της περιοχής, αυξάνοντας έτσι την θερμοκρασία και προδιαθέτοντας για κολπίτιδες. Μπορεί επίσης να προκαλούν και δερματικό ερεθισμό.
Όσον αφορά τα ταμπόν, αν λόγω συνθηκών δεν μπορούμε να αποφύγουμε την χρήση τους, πρέπει τουλάχιστον να αλλάζονται συχνά.
Πόσο συχνά κάνω ντους όταν έχω περίοδο;
Όσο συχνότερα μπορώ! Η συχνή πλύση με νερό και κάποιο ειδικό για την περιοχή καθαριστικό αποτελεί βασικό στοιχείο υγιεινής και βοηθά στην αποφυγή μολύνσεων, καθώς το αίμα αποτελεί άριστο υλικό για την ανάπτυξη των μικροβίων.
Η φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής το καλοκαίρι
Η αύξηση της θερμοκρασίας καθώς και οι καλοκαιρινές εξορμήσεις στην παραλία είναι παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη κολπίτιδας αλλά και δερματικών ερεθισμών της ευαίσθητης περιοχής. Τι είναι αυτό που πρέπει να προσέχουμε;
Προσπαθούμε να μην μένουμε με το βρεγμένο μαγιό, και αλλάζουμε κάνοντας πρώτα αν μπορούμε ένα ντους.
Αποφεύγουμε το κάθισμα στην άμμο.
Χρησιμοποιούμε την δική μας πετσέτα.
Πολλές φορές μπορεί να δημιουργηθεί τοπικός ερεθισμός στο δέρμα της περιοχής λόγω του αλατιού της θάλασσας και της άμμου, ιδιαίτερα αν δεν αλλάζουμε μαγιό. Στην περίπτωση αυτή κάνουμε πλύση με άφθονο δροσερό νερό και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποια ειδική για την περιοχή, καταπραϋντική κρέμα.
Προσοχή στην πισίνα: αν δεν χλωριώνεται σωστά μπορεί να παρουσιαστούν λοιμώξεις, ενώ και το ίδιο το χλώριο μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς.
Βασικές αρχές περιποίησης για την ευαίσθητη περιοχή
Αποφεύγουμε τα συνθετικά εσώρουχα και τα στενά ρούχα. Δημιουργούν αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή δημιουργώντας έτσι περιβάλλον κατάλληλο για λοιμώξεις. Προτιμούμε βαμβακερά εσώρουχα.
Αλλάζουμε συχνά εσώρουχα, δύο ή και τρεις φορές την ημέρα αν χρειάζεται (ιδιαίτερα το καλοκαίρι).
Χρησιμοποιούμε προφυλακτικό στην σεξουαλική επαφή, για να αποτρέψουμε τυχόν μόλυνση από μικρόβια που προκαλούν κολπίτιδες ή/και τραχηλίτιδες.
Χρησιμοποιούμε ειδικά, ήπια προϊόντα καθαρισμού για την ευαίσθητη περιοχή. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολυάριθμα σκευάσματα, ειδικά για την κάθε ηλικία.
Σε περίπτωση που πρέπει να λάβετε αντιβίωση, βάλτε στο διαιτολόγιό σας τουλάχιστον ένα γιαούρτι την ημέρα. Η αντιβίωση διαταράσσει την οξύτητα του κόλπου και σε πολλές γυναίκες εμφανίζεται μυκητιασική κολπίτιδα.