Νιώθεις διαρκώς κουρασμένη; Ενώ κοιμάσαι από τις 23.00 και ξυπνάς λίγο μετά τις 08.00 εσύ πάλι χασμουριέσαι όλη μέρα; Χτυπάει το ξυπνητήρι και νιώθεις πως δεν έχεις κοιμηθεί ούτε μία ώρα; Το αίσθημα αυτό της κόπωσης και της εξάντλησης είναι αρκετά συχνό. Πολλές και πολλοί είναι εκείνοι που παραπονιούνται πως ενώ κοιμούνται, αισθάνονται διαρκώς μία κόπωση. Μία εξάντληση.
4 λόγοι που ξυπνάς και κοιμάσαι κουρασμένη ενώ «κλείνεις» 8ωρο ύπνου
No break: Σίγουρα είναι πολύ ωραίο να αγαπάς τη δουλειά σου, αλλά και η non stop εργασία δε σε βγάζει πουθενά. Αν, λοιπόν, ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που ακόμη και την ώρα του μεσημεριανού γεύματος πληκτρολογούν κάποιο e-mail, θα σου ζητήσουμε με αρκετή αγάπη να το σταματήσεις. Κάνε ένα διάλειμμα, βγες μία βόλτα έξω από το κτίριο, κάνε το ανάλογο κους κους με τους συναδέλφους σας και επέστρεψε απόλυτα ανανεωμένη στη θέση σου.
Κινείσαι μέσα στην… ακαταστασία: Το πρόγραμμά σου είναι δύσκολο και όσες φορές και αν έχεις πει ότι θα βάλεις σε μία τάξη το γραφείο σου, περνά ακόμη μία εβδομάδα που τα άχρηστα χαρτάκια κάνουν βουναλάκια δίπλα στο πληκτρολόγιό σου. Και όμως όλο αυτό σε κουράζει και δεν το λέμε εμείς, αλλά η έρευνα του Princeton’s University Neuroscience Institute. Η λύση είναι μία και μάλιστα… γρηγορότατη. Βάλε στο καθημερινό σου πρόγραμμα ένα 5λεπτο συγύρισμα και δες τα πάντα τριγύρω σου να λάμπουν. Το μυαλό σου θα είναι πιο καθαρό και αυτό θα έχει αντίκτυπο και στο σώμα σου.
P.s το ίδιο ισχύει και για το σπίτι σου
Κάνεις διαρκώς δίαιτα: Ιδιαίτερα αυτή την εποχή, η πλειονότητα των γυναικών βρίσκεται σε… δίαιτα. Η λύση όμως δεν είναι εκεί. Αν καταναλώνεις λιγότερες θερμίδες από όσες χρειάζεται ο οργανισμός σου, αργά ή γρήγορα το χασμουρητό και η εξάντληση θα κάνουν την εμφάνισή τους στη ζωή σου. Βρες, λοιπόν, την κατάλληλη διατροφή για το σώμα και τις ανάγκες σου και συνδύασέ τη με τη σωστή γυμναστική. Η πείνα δεν αδυνάτισε… κανέναν.
Είσαι διαρκώς Online: Δε διαφωνούμε ότι το διαδίκτυο είναι ό,τι καλύτερο έχει βρεθεί στη ζωή σου, αλλά και αυτό θέλει ένα μέτρο. Άφησε για λίγο το κινητό ή το tablet από το χέρι και απόλαυσε μία χαλαρή βόλτα ή έναν καφέ με τις φίλες σου. Η διαρκής επαφή με τα social media κουράζει τον εγκέφαλο άρα και όλο σου το σώμα.
Τι Συμβαίνει Στο Σώμα Μας Αν Μείνουμε Για Πολλές Μέρες Άυπνες;
Αϋπνία. Αν αυτή η λέξη είναι άγνωστη για εσένα, τότε είμαστε σίγουρες πως δε γνωρίζεις ούτε τι σημαίνει ”μαύρος κύκλος”. Υπάρχουν βέβαια και μερικοί άνθρωποι που προτιμούν να εκμεταλλεύονται τις περισσότερες ώρες του 24ώρου για να βλέπουν φίλους, να ξενυχτάνε ή απλά να εργάζονται. Ή πολύ πιο απλά υπάρχουν και αυτοί ΄΄που δεν κοιμούνται πια τα βράδια’’. Ίσως φταεί το άγχος και το στρες των ημερών. Σε όλες μας έχει συμβεί να μείνουμε για μία ολόκληρη μέρα άυπνες. Θες η δουλειά, θες οι απαιτήσεις της προσωπικής ζωής; Το κακό αυτό έγινε πάντως. Μερικές φορές δεν το μετανιώσαμε κιόλας.
Πώς αντιδρά ο οργανισμός,όμως, μετά από πολλά 24ωρα χωρίς ύπνο; Το έχεις σκεφτεί αυτό; Πώς λειτουργεί το μυαλό και το σώμα;
Αϋπνία: Πώς νιώθω μετά από μία ημέρα
Θα αισθανόμαστε χαρούμενες και ευτυχισμένες. Θα γελάμε ακόμη και με τα πιο απλά-και κρύα- αστεία. Θα εκπέμπουμε θετική ενέργεια και η ερωτική μας διάθεση θα αυξηθεί (oops, ενδιαφέρον αυτό κορίτσια). Αυτό γιατί συμβαίνει; Γιατί αυξάνεται η ντοπαμίνη στο σώμα μας.
Στο τέλος της ημέρας, όλα αυτά όμως θα ανήκουν στο παρελθόν. Τα πρώτα νεύρα θα κάνουν την εμφάνισή τους. Δεν θα μπορούμε ούτε να αξιολογήσουμε κάτι, ούτε και να προγραμματιστούμε. Ναι, οι τριγύρω μας θα μας βλέπουν ως… μεθυσμένες. Και ας μην είμαστε!
Αϋπνία: Πώς νιώθω μετά από δύο ημέρες
Με 48 ώρες αϋπνίας κάποιες βασικές λειτουργίας του σώματός μας θα σταματήσουν να λειτουργούν. Για παράδειγμα, δεν θα μεταβολίζουμε την γλυκόζη οπότε θα είναι έντονη η έλλειψη ενέργειας και θα δείχνουμε κουρασμένες. Ακόμη χειρότερο είναι πως το ανοσοποιητικό μας σύστημα θα αδρανήσει. Τέλος, ίσως έχουμε ένα ασταμάτητο αίσθημα ναυτίας. Με λίγα λόγια, πρέπει να κοιμηθούμε ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ.
Αϋπνία: Πώς νιώθω μετά από τρεις ημέρες
Θα έχουμε παραισθήσεις είτε οπτικές είτε ηχητικές. Τα όνειρά μας θα εισβάλλουν στον ξύπνιο μας και ίσως πιάσουμε τον εαυτό μας να μην μπορεί να ελέγξει τα λόγια του. Το σώμα μας θα αρχίσει να μας «προδίδει».
Αϋπνία: Πόσες ημέρες το σώμα αντέχει χωρίς ύπνo;
Το μεγαλύτερο καταγεγραμμένο συμβάν αϋπνίας είναι 264 ώρες. Έντεκα ημέρες δηλαδή. Μετά από αυτό το σώμα σταματά εντελώς να λειτουργεί. Δηλαδή; Δηλαδή καταλαβαίνεις!
Νιώθεις διαρκώς κουρασμένη: Πώς να κοιμηθείς πιο εύκολα;
Πες ΟΧΙ στον καφέ μετά τις 3 μμ.
Η καφεΐνη λειτουργεί ως διεγερτικό και μπορεί να παραμείνει στο σύστημα μας για ώρες. Απόλαυσε το καθημερινό σου καφεδάκι μέχρι τις 3μμ και μετά προτίμησε τσάι χωρίς καφείνη ή κάποιον ελαφρύ χυμό.
Ξάπλωσε ανάσκελα, με τα πόδια στον τοίχο
Ναι, αυτό ακριβώς που ακούς! Μετά από μια κουραστική μέρα, πάρε 10 λεπτά για να χαλαρώσεις, ξάπλωσε ανάσκελα, μπροστά σε έναν τοίχο, και στη συνέχεια στερέωσε τα πόδια σου στον τοίχο και κάθετα στο έδαφος. Συγκεντρώσου στην αναπνοή σου. Αυτή είναι μια απίστευτα χαλαρωτική στάση που καταπραΰνει το νευρικό μας σύστημα.
Φάε ένα ισορροπημένο και υγιεινό δείπνο
Η κατανάλωση ενός γεύματος με πρωτεΐνες, λιπαρά και μια πολύπλοκη πηγή υδατανθράκων εξασφαλίζει ότι δεν θα πάς στο κρεβάτι πεινασμένη ή σκασμένη. Προσπάθησε ιδανικά να γευματίσεις 2-3 ώρες πριν τον ύπνο, ώστε το σώμα σου να έχει χρόνο να χωνέψει το φαγητό και να ξεκουραστεί.
Αποστασιοποιήσου από την τεχνολογία 1-2 ώρες πριν από το κρεβάτι
Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο στην αρχή, αλλά είναι τόσο σημαντικό όταν πρόκειται για τον ύπνο! Τα τηλέφωνα και οι υπολογιστές μας εκπέμπουν «μπλε» φως που μπορεί να διαταράξει τον ύπνο μας. Η αποσύνδεση από τα social και τα email φέρνει απίστευτη γείωση και ηρεμία.
Απολαύσε ένα ρόφημα από βότανα
Απολαμβάνοντας ένα ρόφημα βοτάνων τη νύχτα εξασφαλίζεις καλύτερο ύπνο με 2 τρόπους: Πρώτον, πολλά τσάγια βοτάνων περιέχουν συστατικά που βοηθούν να ηρεμήσει το νευρικό μας σύστημα. Δεύτερον, η απλή τελετουργία να κάνεις ένα τσάι μπορεί να είναι μια διαδικασία ηρεμίας από μόνη της. Βεβαιώσου ότι έχεις επιλέξει ένα ρόφημα χωρίς καφεΐνη. Προτείνω χαμομήλι, λεβάντα, τίλιο ή βάλσαμο λεμονιού.
Κορυφαία Συμβουλή: Μαγνήσιο
Αν παιδεύεσαι με αϋπνίες, το συμπλήρωμα μαγνησίου μπορεί να είναι πολύ ευεργετικό σε περιόδους πίεσης. Εάν έχεις εφαρμόσει τα παραπάνω βήματα και εξακολουθείς να έχεις δυσκολία, μίλα με τον παθολόγο σου σχετικά!
Τροφές που πρέπει να αποφεύγεις λίγο πριν τον ύπνο, αν νιώθεις διαρκώς κουρασμένη
Μαύρη σοκολάτα :Ένα μικρό κομμάτι μαύρης σοκολάτας κάθε μέρα βοηθάει να κρατάς την καρδιά σου υγιή – αλλά μην το δοκιμάσεις πριν τον ύπνο. Η μαύρη σοκολάτα, το ζεστό κακάο αλλά και το τσάι περιέχουν όλα καφεΐνη. Εάν είσαι, λοιπόν, ευαίσθητη στην καφεΐνη, μπορεί να καταλήξεις να μετράς προβατάκια αντί να κοιμάσαι. Θα πρέπει να περάσουν 4 έως 6 ώρες αφού έχεις φάει σοκολάτα για να κοιμηθείς.
Ντομάτες : Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε τυραμίνη. Ένα αμινοξύ που ενεργοποιεί τον εγκέφαλο για να απελευθερώσει νορεπινεφρίνη, ένα διεγερτικό που ενισχύει την εγκεφαλική δραστηριότητα και καθυστερεί τον ύπνο. Άλλα τρόφιμα που περιλαμβάνουν τυραμίνη, είναι οι μελιτζάνες, σάλτσα σόγιας, κόκκινο κρασί και τα τυριά αργής ωρίμανσης. Οπότε, μην φας ντομάτα μετά το βραδινό σου γεύμα.
Grapefruit : Tο γκρέιπφρουτ είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, αλλά είναι επίσης όξινο. Η κατανάλωση γκρέιπφρουτ πριν από τον ύπνο μπορεί να προκαλέσει καούρα. Aυτό είναι σίγουρα κάτι που δεν θέλεις. H καλύτερη ώρα να το εντάξεις στη διατροφή σου είναι το πρωί.
Πίτσα με τυρί: Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και τα τηγανισμένα τρόφιμα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να τα χωνέψει το στομάχι. Μάθε πως μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία που παρεμβαίνει στον ύπνο. Μπορούν επίσης να μειώσουν την αποτελεσματικότητα μερικών φαρμάκων που λαμβάνονται τη νύχτα, αναφέρουν οι ειδικοί. Αν πρόκειται να παραγγείλεις πίτσα για βραδινό πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 3 ώρες πριν ξαπλώσεις.