Connect with us

Hi, what are you looking for?

thegals.gr – Ειδήσεις και νέα για τη γυναίκα

WELL – BEING

4 απλές συνήθειες που κάνουν καλό στην υγεία σου

υγεία
Unsplash

Συμβουλές για καλή υγεία, στην καρδιά του χειμώνα. 

Βρισκόμαστε στον Δεκέμβρη, στον μήνα που ξεκινάνε πάντα οι πιο βαρβάτες ιώσεις. Αν θέλεις να τη βγάλεις καθαρή, θα πρέπει να προσέξεις την υγεία σου. Ευτυχώς για εσένα, υπάρχουν μερικές μικρές, καθημερινές συνήθειες που σου κάνουν καλό. Πάμε να τις δούμε:

4 καθημερινές συνήθειες που κάνουν καλό στην υγεία σου

1. Παίρνεις τηλέφωνο τη μαμά σου (με το παραμικρό)

 

Ένα από τα πράγματα που σπάνια αλλάζουν όσο κι αν αυξάνεται ο αριθμός στα κεράκια της τούρτας σου είναι ότι η επαφή «μαμά» στο κινητό παραμένει στις πρώτες κλήσεις. Κι ενώ κάποιοι λένε ότι χρειάζεται να αρχίζεις να αντιμετωπίζεις τη ζωή και μόνη σου χωρίς να έχεις το «μαμά τι να κάνω;» καραμέλα, μια μελέτη αποδεικνύει ότι αυτή η συνήθεια μόνο καλό σου κάνει.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison ζήτησε από μια ομάδα κοριτσιών ηλικίας επτά έως δώδεκα ετών να φέρουν εις πέρας μια αγχωτική δουλειά και, στη συνέχεια, τις χώρισε σε τρεις ομάδες: Στην πρώτη, τα κορίτσια είχαν ένα τέταρτο διαπροσωπικής επαφής με τις μητέρες τους, στη δεύτερη τις πήραν τηλέφωνο και η τρίτη ομάδα απλώς παρακολούθησε μια ταινία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα της ωκυτοκίνης (μιας ορμόνης της χαράς που συνδέεται με τη συναισθηματική σύνδεση) αυξήθηκαν και στις δύο ομάδες που είχαν επαφή με τις μητέρες τους ενώ παράλληλα μειώθηκαν τα επίπεδα της κορτιζόλης (της ορμόνης του άγχους). Και αυτή η οργανική αντίδραση συνεχίζει να συμβαίνει κάθε φορά που μιλάς με τη μαμά σου, ακόμα και αν έχεις αφήσει προ πολλού πίσω σου την ηλικία των δώδεκα.

2. Επιβραδύνεις ταχύτητα στο τρέξιμο

Shutterstock

Το κάνεις επειδή κουράζεσαι και λαχανιάζεις, αλλά κανονικά, μια πιο αργή αλλά σταθερή ταχύτητα τρεξίματος είναι καλύτερη από μια γρήγορη. Όλοι νομίζουν πως οι υψηλές ταχύτητες στο τρέξιμο συνεπάγονται περισσότερες καύσεις και καλύτερες μακροπρόθεσμες επιδόσεις. Μια έρευνα όμως από το Πανεπιστήμιο της Οτάβα, στον Καναδά, ισχυρίζονται ότι οι γρήγορες ταχύτητες δεν σε κάνουν απαραίτητα καλύτερο δρομέα.

Επιβραδύνοντας το ρυθμό σου κάνεις οικονομία στα επίπεδα ενέργειάς σου και δεν την εξαντλείς όλη από τα πρώτα λεπτά. Με άλλα λόγια, όσο πιο αργά τρέχεις, τόσο μεγαλύτερες αποστάσεις διανύεις.

3. Δεν υπερβαίνεις το οκτάωρο του ύπνου

 

Λίγο που θέλεις να προλάβεις να ζήσεις λίγο μετά τη δουλειά, λίγο και η υπερένταση, πριν τις δώδεκα-μια, πολλές φορές και δύο, δεν σε παίρνει ο ύπνος και με το ξυπνητήρι να βαράει από τις επτά (ή και νωρίτερα), το οχτάωρο ύπνου πηγαίνει περίπατο.

Μια έρευνα από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Birmingham απέδειξε ότι οι ενήλικες που κοιμούνται περισσότερες από 8 ώρες – συμπεριλαμβανομένου του μεσημεριανού ή απογευματινού ύπνου- είχαν 15% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν μεταβολικό σύνδρομο σε σύγκριση με όσους κοιμούνταν λιγότερο. Το παραπάνω σύνδρομο συνδέεται με παράγοντες που ευνοούν την παχυσαρκία, τα καρδιακά επεισόδια, αλλά και νοσήματα όπως διαβήτης.

4. Περνάς χρόνο ακούγοντας μόνο μουσική

 

Είναι κι αυτές οι μέρες που δεν θέλεις να κάνεις τίποτα παρά μόνο να υπάρχεις από τον καναπέ ή το κρεβάτι σου με τα ακουστικά στα αυτιά. Κι ενώ αυτό μπορεί να σε κάνει να νιώθεις αντιπαραγωγική, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Reviews Neuroscience διαπίστωσε πως οποιαδήποτε επαφή με τη μουσική -ακόμα και το άκουσμά της- βελτιώνει τις επιδόσεις στην επικοινωνία. Με άλλα λόγια, είναι σαν να γυμνάζεις το μυαλό σου. Η επιστήμη μας δικαιώνει για ακόμα μια φορά.

 

Μήπως η επιδρομή στο ψυγείο κάνει κακό στην ψυχική υγεία σου και όχι καλό, όπως πίστευες; Δες τη λέει νέα μελέτη.

Υπάρχει ένα ποσοστό ανθρώπων που όταν είναι πεσμένοι ψυχολογικά συνηθίζουν να καταναλώνουν μεγάλες μερίδες φαγητού πλούσιες σε θερμίδες και λιπαρά. Η συνήθεια αυτή υιοθετείται ακόμη και τις ώρες μετά τα μεσάνυχτα καθώς θεωρούν πως κατιτίς παραπάνω σε τροφή θα τους προσφέρει μια στιγμή ευχαρίστησης.

Μερικοί από εμάς έχει συμβεί κατά καιρούς για να προστατέψουμε τη ψυχική μας υγεία, να ανοίξουμε το ψυγείο στις 12 τα μεσάνυχτα και να καταναλώσουμε ένα οικογενειακό παγωτό. Αμέσως, πιστεύουμε ότι το άγχος ή η θλίψη «εξατμίστηκαν».

Η υπερφαγία την κατάθλιψη ή η κατάθλιψη την υπερφαγία;

Καθώς όλα περνάνε από τον εγκέφαλο και οι σχέσεις που διαμορφώνονται εκεί είναι πολλές και ποικιλόμορφες, μια ομάδα επιστημόνων σκέφτηκε να απομονώσει τον παράγοντα «αργά το βράδυ», στην προσπάθειά της να φωτίσει τη σχέση του φαγητού με τη διάθεση.

βραδινό φαγητό

Pexels

Τι έδειξαν οι μελέτες για το βραδινό φαγητό;

Οι ερευνητές από το Brigham and Women’s Hospital των ΗΠΑ θέλησαν να δείξουν ότι ίσως το πρόβλημα δεν είναι ακριβώς οι ποσότητες που τρώει κανείς, αλλά οι ώρες που το κάνει.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, επιλέχθηκαν τυχαία 19 ενήλικες (12 άντρες και 7 γυναίκες), οι οποίοι υποβλήθηκαν σε ένα πρωτόκολλο προσομοίωσης νυχτερινής εργασίας, αφού τους προκλήθηκε διαταραχή στον κιρκάδιο ρυθμό.

Οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες γευμάτων: την ομάδα που έτρωγε κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας (κάτι που είναι χαρακτηριστικό μεταξύ των εργαζομένων τη νύχτα) και την ομάδα που έτρωγε μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στη συνέχεια μετρήθηκαν ανά ώρα τα επίπεδα της διάθεσης που αντιστοιχούν στην κατάθλιψη και το άγχος.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι ο χρόνος των γευμάτων επηρέασε σημαντικά τα επίπεδα διάθεσης των συμμετεχόντων. Συγκεκριμένα, τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης αυξήθηκαν κατά 16% και 26%, αντίστοιχα, μόνο στην ομάδα των συμμετεχόντων που έτρωγαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, υποδεικνύοντας ότι ο χρόνος των γευμάτων μπορεί να επηρεάσει τη  διάθεση. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings.

Η νύχτα θέλει ύπνο και η μέρα φαγητό

Αν και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να διαπιστωθεί κατά πόσο οι αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα των γευμάτων μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα που βιώνουν καταθλιπτικές και αγχώδεις διαταραχές, αρχίσει και αποσαφηνίζεται η σχέση της ώρας που τρώμε με την ψυχική μας διάθεση και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα.

Τα ευρήματα ανοίγουν ένα παράθυρο στην εφαρμογή νέων μεθόδων διαχείρισης του ύπνου και του κιρκάδιου ρυθμού που θα μπορούσαν ενδεχομένως να ωφελήσουν όσους αντιμετωπίζουν διαταραχές ψυχικής υγείας.

Η μελέτη αυτή έρχεται να προστεθεί σε έναν αυξανόμενο όγκο αποδεικτικών στοιχείων που διαπιστώνουν ότι η βελτιστοποίηση του ύπνου και του κιρκάδιου ρυθμού συμβάλλει στην προώθηση της ψυχικής υγείας.

 

Τρόποι με τους οποίους το στρες επηρεάζει τη στοματική σου υγεία

Έρευνες έχουν δείξει ότι το μακροχρόνιο στρες σχετίζεται άμεσα με την κακή στοματική υγεία

Συγκεκριμένα, όταν είμαστε στρεσαρισμένοι, το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν αποδίδει τόσο καλά. Αυτό συμβαίνει επειδή η ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη, είναι υπεύθυνη για την καταστολή της αποτελεσματικότητας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οπότε, όταν είμαστε στρεσαρισμένοι, μειώνεται αυτόματα η φυσική ικανότητα του σώματος μας να αποκρούει τις βακτηριακές εισβολές. Επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα είναι υπεύθυνο για την προστασία του οργανισμού από βακτηριακές λοιμώξεις, δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά κατά των βακτηρίων που προκαλούν περιοδοντική νόσο, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο για φλεγμονές, όπως στα ούλα.

Επιπλέον όταν έχουμε στρες συχνά καταναλώνουμε περισσότερα γλυκά, κάτι που συμβάλλει στη φθορά των δοντιών. Αντίστοιχα, το βραδινό ποτήρι κρασί ενώ χαλαρώνεις, μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τη στοματική σου υγεία. Επιπλέον, τα αγχωμένα άτομα μπορεί να ξεχάσουν – ή να μην έχουν την ενέργεια – να βουρτσίσουν τα δόντια τους όσο συχνά χρειάζεται και να χρησιμοποιούν τακτικά οδοντικό νήμα. Και οι 2 συνήθειες αυτές είναι απαραίτητες για υγιή δόντια και ούλα.

Αν βρίσκεις τον εαυτό σου σε κάποιο από τα παραπάνω παραδείγματα, συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις τις 5 πιο κοινές συνήθειες που μειώνουν τη στοματική μας υγεία.

Τρίξιμο των δοντιών

Γνωστός και ως βρουξισμός, το τρίξιμο των δοντιών είναι μια πολύ συχνή παρενέργεια του στρες. Μάλιστα, η πίεση στα δόντια και τα ούλα από το υπερβολικό τρίξιμο μπορεί να οδηγήσει σε πληθώρα αρνητικών συνεπειών. Οι πιο συχνές είναι υποχώρηση των ούλων και δημιουργία ουλικών θυλάκων, πόνος στη γνάθο, βλάβη στο σμάλτο και μη φυσιολογική φθορά των δοντιών. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί ακόμη και να οδηγήσει κάποιον να χάσει ή να σπάσει τα δόντια του.

Αν κι εσύ τρίζεις τα δόντια σου στον ύπνο μην ανησυχείς. Ο οδοντίατρος σου θα μπορέσει να το εντοπίσει αμέσως στο επόμενο ραντεβού σου και να προτείνει λύσεις. Κάποια παραδείγματα λύσεων είναι η χρήση προστατευτικού δοντιών ή στόματος τη νύχτα για περισσότερη προστασία των δοντιών.

TMJ & πόνος στις γνάθους

Μια άλλη παρενέργεια του βρουξισμού είναι ότι μπορεί επίσης να οδηγήσει σε διαταραχές της κροταφογναθικής σας άρθρωσης (TMJ). Με πιο απλά λόγια, αυτή είναι η άρθρωση που βρίσκεται κάτω από το αυτί σου και βοηθά στην κίνηση του κάτω μέρος της γνάθου. Το άγχος μπορεί να σε κάνει να σφίγγεις το σαγόνι σου, εν αγνοία σου, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το επαναλαμβανόμενο σφίξιμο μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στόμα από την ένταση και την πίεση. Ακόμη, η TMJ μπορεί να διαταράξει την ευθυγράμμιση των δοντιών και να κάνει το σμάλτο σου πιο ευαίσθητο.

Ουλίτιδα και άλλες παθήσεις των ούλων

Το άγχος δυσκολεύει την αποφυγή και την καταπολέμηση λοιμώξεων όπως η ουλίτιδα, η οποία αποτελεί πρώιμο στάδιο της περιοδοντικής νόσου. Πιο συγκεκριμένα, η φλεγμονή των ούλων προκαλείται από συσσώρευση πλάκας. Μια ένδειξη είναι ότι τα ούλα είναι ερεθισμένα και τείνουν να αιμορραγούν εύκολα κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος ή της χρήσης οδοντικού νήματος. Σε αυτό το στάδιο η βλάβη είναι αναστρέψιμη και τα δόντια συνήθως δεν έχουν επηρεαστεί ακόμη.

Εάν, όμως, αφεθεί χωρίς θεραπεία, η ουλίτιδα μπορεί να προχωρήσει σε περιοδοντίτιδα. Αυτή, είναι μια πιο σοβαρή μορφή περιοδοντικής νόσου, όπου τα ούλα αρχίζουν να υποχωρούν και να απομακρύνονται από τα δόντια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μικρών θυλάκων όπου συσσωρεύονται βακτήρια. Στη συνέχεια, η φλεγμονή και η εξάπλωση της πλάκας κάτω από τη γραμμή των ούλων οδηγούν σε απώλεια οστού και χαλάρωση ή μετατόπιση των δοντιών. Γι’ αυτό, αν βλέπεις τα ούλα σου ερεθισμένα ή να αιμορραγούν συχνά, κλείσε ένα ραντεβού στον οδοντίατρο σου για εξέταση. Έτσι κι αλλιώς η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!

Δάγκωμα των νυχιών

Πολλοί άνθρωποι ”τρώνε” τα νύχια τους λόγω άγχους ή πλήξης. Ίσως και όλοι να έχουμε κάποτε περάσει αυτή τη φάση. Πέρα από τη διάβρωση των δοντιών, η κακή αυτή συνήθεια μπορεί σταδιακά να σπρώξει τα δόντια εκτός θέσης. Επιπλέον, το δάγκωμα των νυχιών είναι ένας σίγουρος τρόπος να μεταφέρεις μικρόβια από τα δάχτυλα στο στόμα σου.

Εν συνεχεία, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε στοματικές λοιμώξεις και ιούς που μπορεί να επηρεάσουν και το υπόλοιπο σώμα. Ένας εύκολος τρόπος να μειώσεις το δάγκωμα των νυχιών, είναι ένα όμορφο και τακτικό μανικιούρ. Θα σ’ αρέσει τόσο πολύ που δε θα θες να δαγκώσεις τα νύχια σου και να το χαλάσεις!

Κινήσεις για να βελτιώσεις την ψυχική σου υγεία

Κινήσεις για να βελτιώσουν την ψυχική σου υγεία. Τους τελευταίους μήνες η ψυχική υγεία όλων έχει κλονιστεί. Με λίγες κινήσεις όμως μπορείς να την επαναφέρεις. Η online δουλειά, η τηλεργασία και τα ατελείωτα τηλεφωνήματα ή skype calls σε υποχρεώνουν να κάθεσαι σε μία καρέκλα. Τα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης φτάνουν το 41% πλέον, σύμφωνα με έρευνες, και υπάρχει λόγος.

Ακόμη κι αν κάνεις τη δουλειά που λατρεύεις, το να κάθεσαι όλη μέρα σε μία καρέκλα σε περιορίζει. Σου μειώνει την απόδοση μετά από ένα σημείο και σου κρατά στάσιμες τις μπαταρίες. Τώρα, φαντάσου τι συμβαίνει και με μία δουλειά που δεν λατρεύεις. Ας μην το συζητήσουμε. Η κίνηση έχει σπουδαίο ρόλο στη βελτίωση της ψυχικής υγείας. Είναι ο παράγοντας που θα οξυγονώσει τον εγκέφαλο σου αλλά και θα γεμίσει με ορμόνες χαράς τον οργανισμό σου. Από σήμερα κιόλας, λοιπόν, βάλε στο πρόγραμμα σου αυτές τις τέσσερις απλές κινήσεις, προκειμένου να μη λείπει η άσκηση από την καθημερινότητά σου.

Μέση

Ένα μέρος του σώματος σου που ταλαιπωρείται όσο κάθεσαι στην καρέκλα είναι η μέση σου. Μερικές χαλαρωτικές, ήρεμες κινήσεις όμως μπορούν αμέσως να την ηρεμήσουν. Στάσου όρθια και προσπάθησε να κατέβεις προς τα πόδια σου. Θα νιώσεις όλο το σώμα σου να ενεργοποιείται αλλά και να αποβάλλει περιττή ενέργεια. Μπορείς επίσης να κάνεις κυκλικές κινήσεις σαν να χορεύεις. Ακόμη καλύτερο θα ήταν να φοράς και τα ακουστικά σου με την αγαπημένη σου μουσική.

Stretching στα πόδια

Μέχρι τώρα καθόσουν στην καρέκλα σου. Σήκω λοιπόν και ξεκίνα με λίγες μικρές διατάσεις στα πόδια. Δεν χρειάζεται να έχεις στρώμα γυμναστικής. Λύγισε τα γόνατα σου, προσπάθησε να τεντώσεις λίγο τα πόδια σου, φέρε τα πέλματα σου κοντά στα γόνατα. 2-3 λεπτά είναι αρκετά για να ενεργοποιήσουν το σύστημά σου.

Τέντωμα χεριών

Αν έχεις κάνει pilates ή yoga, οι κινήσεις αυτές είναι αρκετά συνηθισμένες. Αν υπάρχουν στιγμές που νιώθεις πιεσμένη, πάρε βαθιές αναπνοές. Εισέπνευσε και εξέπνευσε 4-5 φορές. Τέντωσε παράλληλα τα χέρια σου προς το πίσω μέρος της καρέκλας σου αν κάθεσαι ή της πλάτης σου αν στέκεσαι. Επανάφερε τα μπροστά σε κάθε εισπνοή-εκπνοή. Μετά τις 5 φορές θα δεις πως ήδη θα έχεις καθαρίσει το μυαλό σου.

Λαιμός

Ο λαιμός σου ίσως είναι ένα κομμάτι του σώματος σου που δεν σκέφτεσαι ότι κουράζεται. Κάνε αργές κινήσεις, στρίβοντας τον λαιμό σου δεξιά και αριστερά, πάνω και κάτω. Κάνε 5-6 επαναλήψεις. Θα δεις αμέσως πως το κεφάλι σου είναι πιο ελαφρύ ενώ αν κάνεις και λίγο μασάζ στην περιοχή, θα χαλαρώσεις από ότι σε αγχώνει εκείνη τη στιγμή.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΖΩΔΙΑ

Πώς ερωτεύεται ένας άντρας Λέων. Πολύ καλή ερώτηση. Γιατί είναι μυστήριοι αυτοί οι τύποι. Γιατί έχουν αυτό το γόητρο που πάντα σε βάζει σε...

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να τον κάνω να με θέλει; Τι μήνυμα να του στείλω για να μην με αφήσει στο… διαβάστηκε; Τι πραγματικά θέλει ένας άντρας...

CELEBRITIES

Ο Κωνσταντίνος Βασάλος λέει bye bye στον Άγιο Δομίνικο! Δες τι συμβαίνει… Το Survivor All Star φθάνει σιγά σιγά στο τέλος του αφού απέχουμε...

ΟΜΟΡΦΙΑ

DIY συνταγή για ενυδατικό λάδι σώματος που θα δώσει τη χαμένη λάμψη ξανά στην επιδερμίδα σου. Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως με το αλάτι της...