ΣΥΝΤΑΓΕΣ

3 πετυχημένες συνταγές με γαλοπούλα, για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς

Pexels

Οι συνταγές που θα κάνουν την οικογένειά σου και τους καλεσμένους σας να γλείφουν τα δάχτυλά τους.

Η παραμονή Χριστουγέννων έφτασε, εσύ βρίσκεσαι σε πυρετό προετοιμασιών για το αποψινό τραπέζι και ακόμα ψάχνεις… το βασικότερο. Μια πεντανόστιμη συνταγή για γαλοπούλα.

Η γαλοπούλα, άλλωστε, θα είναι αυτήν την ημέρα ο πρωταγωνιστής του τραπεζιού και αν μη τι άλλο δεν πρέπει να υπάρξουν αστοχίες. Μην αγχώνεσαι! Σου έχουμε τρεις διαφορετικές εκδοχές για τη χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα, που σίγουρα θα κάνουν τους καλεσμένους σου να ζητήσουν και δεύτερο πιάτο.

 

3 πετυχημένες συνταγές με γαλοπούλα, για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς

Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα με γέμιση

Τα υλικά που θα χρειαστείς είναι τα εξής:

1 μέτρια γαλοπούλα (2,5-4 κιλά)

200 γρ. ρύζι μπασμάτι

250 γρ. κάστανα ελαφρώς βρασμένα

3 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι

Ψιλοκομμένα συκωτάκια γαλοπούλας

2-3 κλωνάρια άνηθος

Αλάτι

Πιπέρι

10 ξερά δαμάσκηνα

1 πορτοκάλι κομμένα στα 4

1 λεμόνι κομμένο στα 4

1 μανταρίνι κομμένο στα 4

Ελαιόλαδο

Χυμό δύο λεμονιών

Photo: @beach_rotana

 

Εκτέλεση:

Βράσε το ρύζι για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, ανακάτεψε τα βρασμένα κάστανα, το κουκουνάρι και τα δαμάσκηνα. Σώταρε στα συκωτάκια μέσα σε λίγο ελαιόλαδο για 3-5 λεπτά. Αφού τελειώσεις με όλα αυτά, ανακάτεψε όλα τα υλικά μαζί, εκτός από τα εσπεριδοειδή.

Γέμισε την κοιλιά της γαλοπούλας και ράψε τη με χοντρό σκοινί για να μη φύγει η γέμιση. Βάλε σε μία γάστρα ένα ποτήρι του κρασιού λάδι, τον χυμό λεμονιού και έπειτα τοποθέτησε τη γαλοπούλα. Ρίξε αλάτι και πιπέρι και βάλε γύρω γύρω στη γάστρα τα κομμένα λεμόνια, πορτοκάλια και μανταρίνια.

Ψήσε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 40 λεπτά ανά κιλό γαλοπούλας. Τι σημαίνει αυτό; Αν η γαλοπούλα είναι 3 κιλά, χρειάζεται κάτι παραπάνω από δύο ώρες ψήσιμο σκεπασμένη. Όταν περάσει η ώρα του ψησίματος, άνοιξε το καπάκι από τη γάστρα και ανοιχτή συνέχισε να ψήνεις τη γαλοπούλα για άλλη μισή ώρα ώστε να ροδίσει καλά.

 

 

Γαλοπούλα ψητή με μπέικον στον φούρνο

Τα υλικά που θα χρειαστείς είναι τα εξής:

1 γαλοπούλα (2,5-4 κιλά)

Ελαιόλαδο

8 φέτες μπέικον

Πιπέρι

Αλάτι

Ρίγανη

Χυμό λεμονιού

15 baby πατάτες φρέσκες

1 κ.σ. μουστάρδα

150 γρ. κεφαλογραβιέρα κομμένη σε καρέ

 

Εκτέλεση:

Καθαρίζεις και κόβεις τις πατάτες στη μέση σε ένα μπολ. Αλατοπιπερώνεις, προσθέτεις ρίγανη, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού. Ρίχνεις τις πατάτες στη γάστρα.

Προσθέτεις στο κέντρο της γάστρας τη γαλοπούλα, αφού της βάλεις αλάτι και πιπέρι, και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για περίπου 3 ώρες.

Ξεσκεπάζεις, προσθέτεις το μπέικον ψιλοκομμένο και την κεφαλογραβιέρα, αφήνεις άλλη μισή ώρα να ψηθεί, και… έτοιμη η γαλοπούλα σου!

 

Χριστουγεννιάτικο φιλέτο γαλοπούλας

1 φιλέτο γαλοπούλας περίπου 1 κιλό
1 κουταλιά ελαιόλαδο
3 κουταλιές ψιλοκοµµένο κρεµµύδι
3 κουταλιές cranberries

3 κουταλιές ψιλοκοµµένο µαϊντανό
2 φέτες µπέικον
1 φλ. ηµίγλυκο κόκκινο κρασί
4 κουταλιές µπράντι
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Σωτάρεις το κρεμμύδι. Στη συνέχεια, ανοίγεις το φιλέτο γαλοπούλας στη μέση, το αλατοπιπερώνεις και βάζεις μέσα το κρεμμύδι, τα cranberries, τον μαϊντανό και το μπέικον αφήνοντας ένα περιθώριο στην άκρη κατά μήκος.

Προθερµαίνεις τον φούρνο στους 180°C.

Ύστερα, ξεκινώντας από την απέναντι µακριά πλευρά του φιλέτου, το τυλίγεις σε ρολό.

Το κλείνεις, βάζεις από πάνω τις 2 φέτες µπέικον και το δένεις σφιχτά, µε κοµµάτια λεπτού σπάγκου.

Βάζεις στη γάστρα το φιλέτο γαλοπούλας, περιχύνεις με το κόκκινο κρασί και το μπράντι συμπληρώνοντας ένα ποτήρι νερό και μια κουταλιά ελαιόλαδο.

Ψήνεις για περίπου 1 ώρα μέχρι να ροδίσει καλά.

 

TikTok: viral συνταγές με αυγά που πρέπει να δοκιμάσεις

Τηγανιτά αυγά με πέστο

«Τηγανιτά αυγά με πέστο; Ούτε καν», σκέφτεσαι από μέσα σου και φρικάρεις στην ιδέα των τηγανιτών αυγών με πέστο, που συνήθως το βάζεις στα μακαρόνια σου. Κι όμως γελιέσαι. Άπαξ και δοκιμάσεις να τηγανίσεις αυγά με πέστο, θα ανακαλύψεις τη μαγεία της συνταγής του TikTok και θα ξεχάσεις την ύπαρξη του ελαιόλαδου. Αυτό έκαναν και οι 1.5 εκατομμύριο χρήστες που είδαν το βίντεο, αλλά και τα 10 χιλιάδες άτομα που μπήκαν στον κόπο να σχολιάσουν αυτό το αριστούργημα.

Τα διάσημα scrambled αυγά του Gordon Ramsay παίρνουν τα εύσημα του TikTok

Σχεδόν πάντα, κάθε διάσημος σεφ φημίζεται έστω για μία του συνταγή. Και στην περίπτωση του Βρετανού Gordon Ramsay (του οποίου τα εστιατόρια έχουν βραβευτεί με 16 αστέρια Michelin), τα scrambled αυγά του είναι ανάμεσα σε αυτές τις top συνταγές. Το TikTok έκανε την εκτέλεση, δοκίμασε κι έδωσε την τελική του έγκριση. Σειρά σου.

Αυγά με τραγανό περιτύλιγμα τορτίγιας από την κολλητή της Kylie Jenner, Anastasia Karanikolaou

Βαριέσαι να τρως τα αυγά σου με τον ίδιο τρόπο κάθε φορά;  Ήρθε η ώρα να κάνεις την ανατροπή και να δοκιμάσεις τη συνταγή που έχει να σου προτείνει η Anastasia Karanikolaou. Τα βήματα είναι πολύ απλά και το αποτέλεσμα θα ικανοποιήσει τον ουρανίσκο σου, αναμφίβολα.
Pancakes από μπανάνα και αυγά

Ένα απλό search στη μηχανή αναζήτησης, είναι αρκετό για να αντιληφθείς τον αμέτρητο αριθμό των διαθέσιμων συνταγών που υπάρχουν, για να φτιάξεις τα δικά σου pancakes. Στις περισσότερες περιπτώσεις, βέβαια, οι δοσολογίες των υλικών θα πρέπει να είναι ακριβείς κι εσύ βαριέσαι τα πολλά μαθηματικά. Η παρακάτω συνταγή του TikTok, στην οποία χρειάζεσαι απλά 1 μπανάνα και 2 αυγά, θα σου λύσει τα χέρια. Easy peasy.

Αυγά σε φόρμα για muffins αλά TikTok

Τι θα έλεγες για μία σούπερ εύκολη συνταγή για muffins, αλλά στην πιο υγιεινή εκδοχή που μπορούν να υπάρξουν ever; Δες το βίντεο για να καταλάβεις και να πας αμέσως στην κουζίνα για μαγείρεμα.

Μυστική συνταγή από το TikTok για χειροποίητα “noodles” από κρόκο αυγού

Έχεις μία μοναδική λατρεία στα noodles αλλά έχεις και την επίγνωση πως αν το παρακάνεις, θα παχύνεις. Υπάρχει, λοιπόν, εύκολος τρόπος να ξεγελάσεις τον εαυτό σου και να δημιουργήσεις χειροποίητα “noodles” από κρόκο αυγού. Πανευκολάκι.

 

3 συνταγές που θα λατρέψεις αυτές τις γιορτές

Συνταγές: Μελομακάρονα

Υλικά:

  • 240 γραμμάρια ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο

  • 240 γραμμάρια ελαιόλαδο ελαφρύ

  • 50 γραμμάρια κονιάκ

  • 160 γραμμάρια χυμός φρέσκο πορτοκάλι

  • 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό σόδα μαγειρικής

  • 200 γραμμάρια ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη

  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο

  • 2 κοφτά κουταλάκια του γλυκού κανέλα

  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα

  • 900 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 2 κοφτά κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι:

  • 400 γραμμάρια ζάχαρη

  • Νερό 400 γραμμάρια

  • 400 γραμμάρια μέλι θυμαρίσιο

  • ½ λεμόνι (ακέρωτο)

  • αλεσμένο φυστίκι Αιγίνης ή καρύδι

Εκτέλεση:

Αρχικά, κοσκίνισε πρώτα το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε μπολ. Έπειτα, άφησέ τα στην άκρη. Σε άλλο μπολ βάλε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το κονιάκ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο, το ξύσμα πορτοκαλιού.

Αμέσως μετά, με σύρμα ανακάτεψέ τα καλά για να διαλυθεί και να λιώσει η ζάχαρη. Διάλυσε τη μαγειρική σόδα στον χυμό, ανακάτεψε την και ρίξε την στο μείγμα. Μην ξεχάσει να ανακατέψεις με το σύρμα.

Τέλος, ρίξε μέσα το αλεύρι σταδιακά και ανακάτεψε με το σύρμα απαλά ώστε να ομογενοποιηθεί. Δεν παιδεύεις το μείγμα για πολύ ώρα αν θες να βγουν αφράτα. Πρέπει να ρουφήξουν σωστά το σιρόπι. Δηλαδή, η ζύμη για μελομακάρονα πρέπει να είναι αφράτη λαδερή και απαλή. Αν έχεις χρόνο, άφησε την ζύμη σκεπασμένη για 15΄ στον πάγκο. Όσο πιο πολύ ξεκουράζεται, τόσο πιο ωραία πλάθονται μετά.

Ύστερα, πάρε ένα κομμάτι ζύμης σε μέγεθος καρυδιού και ξεκίνα να τα πλάθεις. Τοποθέτησέ τα στο ταψί αραιά μεταξύ τους. Έπειτα, πάτησέ ελαφριά με το πιρούνι την επιφάνεια τους και κάνεις σχέδια και τρυπούλες. Αυτό θα βοηθήσει να ρουφήξουν σωστά το σιρόπι αφού ψηθούν. Αφού πλάσεις τα δυο πρώτα ταψιά, τοποθέτησέ τα στον φούρνο. Ψήσε τα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για περίπου 25΄ στους 160 ºC. Είναι έτοιμα όταν ροδίσουν καλά και γίνουν τραγανά. Άλλωστε η μυρωδιά τους θα σου σπάσει τη μύτη. Τότε θα καταλάβεις ότι είναι έτοιμα. Τα αφήνεις να κρυώσουν καλά.

Για το σιρόπι

Βάλε το μέλι και τα υπόλοιπα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράσε για 3΄. Ξάφρισε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια του σιροπιού. Αφού βράσει το σιρόπι το αφήνεις σε χαμηλή θερμοκρασία. Η λυχνία της κουζίνας να είναι στο 1 ή στο 2, ίσα που να τρέμει και να σιγοβράζει το σιρόπι. Τα βουτάς στο σιρόπι λίγα λίγα κάθε φορά και τα αφήνεις για περίπου 20 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά. Έτσι μελώνουν σωστά, παραμένουν μελωμένα και αφράτα και στο στόμα διαλύονται χωρίς να είναι βαριά σκληρά και να στάζουν σιρόπια. Αν τα θέλεις πιο πολύ σιροπιασμένα, άπλωσέ τα όλα κοντά κοντά σε ένα ταψί και περίχυσέ τα με το σιρόπι σιγά σιγά. Άφησέ τα να τραβήξουν το σιρόπι και να ποτίσουν καλά.  Αφού τα σιροπιάσεις, όπως ακόμα είναι ζεστά τα πασπαλίζεις με φιστικί Αιγίνης ψιλοκομμένο ή καρύδι.

Συνταγές: Δίπλες

Υλικά:

  • 200 γραμμάρια γάλα

  • Χυμός πορτοκάλι 200 γραμμάρια

  • 200 γραμμάρια ελαιόλαδο

  • ζάχαρη άχνη 200 γραμμάρια

  • 2 αυγά

  • 1300 γραμμάρια αλεύρι

  • 1 πορτοκάλι, το ξύσμα του

  • 1,5 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

  • λάδι για το τηγάνισμα

Σιρόπι

  • 500 γραμμάρια ζάχαρη

  • 500 γραμμάρια νερό

Γαρνίρισμα

  • καρύδια τριμμένα για πασπάλισμα

  • μέλι

Εκτέλεση:

Αρχικά, ετοίμασε πρώτα το σιρόπι για να κρυώσει. Σε μία κατσαρόλα βράσε τη ζάχαρη με το νερό για 2 λεπτά (από όταν αρχίσει ο βρασμός).

Έπειτα, χτύπα στο μίξερ με το εργαλείο για τις σκληρές ζύμες (γάντζο) το γάλα, το χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη άχνη. Πρόσθεσε τα αυγά, το αλεύρι και το ξύσμα μαζί με τη σόδα. Ζύμωσε έως ότου γίνουν μία ελαστική ζύμη. (Μπορείς να ζυμώσεις τα υλικά και στο χέρι).

Έπειτα, άφησε τη ζύμη για 20 λεπτά περίπου να ξεκουραστεί και με έναν πλάστη άνοιξέ την σε λεπτό φύλλο πάχους 3 χιλιοστών. Κόψε λωρίδες ή τετράγωνα κομμάτια με ένα μαχαίρι και τηγάνισε σε καυτό λάδι σε μέτρια φωτιά. Με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας δίπλωσε τις άκρες προς τα μέσα κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος. Βγάλε τις δίπλες σε απορροφητικό χαρτί. Όταν στραγγίξουν, τις βουτάς στο κρύο σιρόπι και τις σερβίρεις σε πιατέλα. Γάρνιρές τες με μέλι και καρύδια.

Συνταγές: Κουραμπιέδες

Υλικά:

  • 500 γραμμάρια βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

  • 220 γραμμάρια ζάχαρη άχνη

  • 1 βανιλίνη

  • 1 κουταλιά του γλυκού ανθόνερο

  • 30 γραμμάρια λικέρ πικραμύγδαλο, ή κονιάκ ή ρούμι

  • 200-280 γραμμάρια αμύγδαλο φιλέ, ή χοντροκομμένο, ανάλατο και καβουρδισμένο

  • 900 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 1 πρέζα αλάτι

Για τη σύνθεση:

1 κουταλιά της σούπας ανθόνερο 300 γραμμάρια ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:

Προθέρμανε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Στον κάδο του μίξερ βάλε το βούτυρο, την άχνη ζάχαρη και χτύπα σε δυνατή ταχύτητα με το φτερό για 10-15 λεπτά να αφρατέψει και να ασπρίσει το μείγμα. Πρόσθεσε τη βανίλια σε σκόνη, το ανθόνερο, το λικέρ πικραμύγδαλο και συνέχισε να χτυπάς. Αφαίρεσε τον κάδο από το μίξερ. Σπάσε το αμύγδαλο με τα χέρια σου για να το κάνεις τρίμμα και βάλε το σε ένα μπολ. Πρόσθεσε το αλεύρι, το αλάτι και βάλε το στον κάδο του μίξερ. Ανακάτεψε το μείγμα με μια κουτάλα, πολύ απαλά για να μην πέσει ο όγκος του μείγματος. Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά ανακάτεψε με τα χέρια σου. Πλάσε μπαλάκια 30 γραμμαρίων το κάθε ένα και μετάφερε τα σε ταψί με λαδόκολλα. Πίεσε ελαφρά στο κέντρο με το δάχτυλό σου και ψήσε για 20-25 λεπτά. Ακολούθησε την ίδια διαδικασία για όλο το μείγμα. Βάλε μια στρώση από τους κουραμπιέδες στην πιατέλα σερβιρίσματος, ψέκασε με ανθόνερο και πασπάλισε με άχνη ζάχαρη. Ακολούθησε την ίδια διαδικασία για όλους τους κουραμπιέδες και σέρβιρε.

Οι καλύτερες συνταγές για vegan pancakes

Συνταγή 1

Υλικά

  • 2 ώριμες μπανάνες

  • 120 γρ βρώμη

  • 150 γρ γάλα αμυγδάλου ή βρώμης ( καλύτερα βρώμης)

  • 3 κς βούτυρο αμυγδάλου για το τηγάνι

Για το σερβίρισμα

  • 100 γρ marple syrup

  • 100 γρ φράουλες

  • 50 γρ μύρτιλα

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μπλέντερ τις μπανάνες μαζί με την βρώμη και το γάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Ζεσταίνουμε το βούτυρο στο τηγάνι σε μέτρια φωτιά.

Παίρνουμε 2 μεγάλες κουταλιές της σούπας απο το μείγμα και τις βάζουμε στο τηγάνι.

Μόλις ροδοκοκκινίσουν, αναποδογυρίζουμε τη ζύμη.

Όταν πάρουν αυτό το χρυσαφί χρώμα που πρέπει και από τις δύο πλευρές είναι έτοιμες για σερβίρισμα.

Συνταγή 2

Υλικά:

  • 2 ώριμες μπανάνες

  • 100 γραμμάρια φυστικοβούτυρο

  • 100 γραμμάρια αλεύρι αμυγδάλου

  • μισό κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

  • δύο κουταλιές της σούπας σιρόπι σφενδάμου

  • 150ml γάλα σόγιας

  • λάδι καρύδας για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:

Πολτοποίησε τη μια μπανάνα σε ένα μπολ χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι και στη συνέχεια ρίξε 50 γραμμάρια φυστικοβούτυρο και το σιρόπι σφενδάμου. Πρόσθεσε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και στη συνέχεια πρόσθεσε σταδιακά το γάλα σόγιας και ανακάτεψε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Ζέστανε σε ένα τηγάνι το λάδι καρύδας σε μέτρια θερμοκρασία. Πάρε 2 μεγάλες κουταλιές της σούπας από το μείγμα και βάλε τις στο τηγάνι. Άσε για 2 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει το μείγμα και αναποδογύρισέ τις με μια σπάτουλα. Άσε για άλλα 2 λεπτά και είναι έτοιμα.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΖΩΔΙΑ

Πώς ερωτεύεται ένας άντρας Λέων. Πολύ καλή ερώτηση. Γιατί είναι μυστήριοι αυτοί οι τύποι. Γιατί έχουν αυτό το γόητρο που πάντα σε βάζει σε...

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να τον κάνω να με θέλει; Τι μήνυμα να του στείλω για να μην με αφήσει στο… διαβάστηκε; Τι πραγματικά θέλει ένας άντρας...

CELEBRITIES

Ο Κωνσταντίνος Βασάλος λέει bye bye στον Άγιο Δομίνικο! Δες τι συμβαίνει… Το Survivor All Star φθάνει σιγά σιγά στο τέλος του αφού απέχουμε...

ΟΜΟΡΦΙΑ

DIY συνταγή για ενυδατικό λάδι σώματος που θα δώσει τη χαμένη λάμψη ξανά στην επιδερμίδα σου. Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως με το αλάτι της...

Exit mobile version